LP @ OLT RIVIERENHOF, ANTWERPEN – 10/07/19

Laura Pergolizzi nam reeds in 2000 haar artiestennaam LP aan en wordt nu ook in haar dagelijks leven liefst aangesproken met deze initialen. Haar grootouders en vader zijn afkomstig van het land van de pizza’s en pasta’s, Italië. Haar moeder, een operazangeres, van Ierse afkomst overleed aan kanker toen LP nog een tiener was. Om haar muzikale droom na te streven verhuisde ze van Huntington, het stadje waar ze opgroeide, naar The Big Apple. Daar speelde ze in diverse bandjes en het was David Lowery van de band Cracker die gecharmeerd werd door haar karakteristiek stemgeluid. Lowery produceerde en schreef mee aan haar debuutalbum “Heart-Shaped Scar” (2001), met de attitude van een bad-ass rock chic speelde ze op dit album snedige rock . Het in 2004 opgenomen “Suburban Sprawl & Alcohol” leverde helaas ook niet het nodige succes op. In 2006 tekende ze bij het grote Universal Music Group maar de artistieke bedoelingen van artiest en label lagen te ver uitelkaar dus dit werd ook niets. Ze bleef echter nummers schrijven, niet alleen voor haarzelf maar ook voor andere artiesten. Zo maakten Rihanna (Cheers), Rita Ora (Shin Ya Light), Backstreet Boys, Joe Walsh en nog heel wat artiesten gebruik van het schrijverstalent van LP. In 2011 kreeg ze weer een kans van een groot label Warner Bros, daar bracht ze in 2014 het album “Forever For Now” uit, helaas weer niet met succes en een jaar later werd ze alweer gedropt.


De aanhouder wint echter en in 2016 werd LP in Europa een waar fenomeen. Het nummer “Lost On You” uit het gelijknamig album werd in Griekenland opgepikt en een nummer 1 hit. Al vlug volgden andere Europese landen, Italië, Rusland, Polen .... en ook in België en Nederland werd dit nummer een hit. Eind vorig jaar verscheen haar vijfde album “Heart To Mouth”, een waardige opvolger voor het succesalbum “Lost For You”. Met dit nieuwe album kunnen we LP deze zomer dus terug live aan het werk zien en het openlucht theater van het Rivierenhof is een uitstekende locatie voor een zomers concert.

Het podium wordt in een fel oranje licht gezet wanneer LP en haar band opkomen, de kleur van haar nieuwe album dat vandaag toch wel in the picture staat. LP voelt zich androgyn en dat merk je aan haar uitstraling. Met haar zwarte krullen en tulband lijkt ze sterk op de jonge Bob Dylan ten tijde van ‘Blonde on Blonde’. Openingsnummer van het nieuwe album “Dreamcatcher” mag ook hier het optreden beginnen, haar stem bepaalt grotendeels de klankkleur van haar nummers, een uniek geluid dat weleens aan Stevie Nicks of Janis Joplin doet denken maar vooral LP is, je houdt ervan of niet. Heel wat fans brachten een attentie mee voor hun idool en deze nam alles in dank aan, dat haar fanbasis op de eerste plaats komt is duidelijk.

De setlist bevat enkel nummers uit het nieuwe album en het succesalbum “Lost On You”, meestal poppy werk , meezingbaar en dat wordt dan ook veelvuldig gedaan. Een echte kwajongensuitstraling heeft ze, met een sympathieke glimlach en een spontaniteit die je alleen van een zangeres kan verwachten die zelf plezier aan het gebeuren heeft. In meerdere nummers begeleid ze haar zelf op de ukulele, een instrument dat ze ook gebruikt om haar liedjes te componeren. Kenmerkend aan haar zijn ook de hoge ‘opera’ uithalen, niet altijd even precies, maar het geeft de vlotte nummers een eigen geluid. En soms komt haar liefde voor de rockmuziek weer naar boven, “You Shook Me All Night Long” van AC/DC wordt gecoverd met zowaar een gitaarsolo en ook “Paint It Black” van de Rolling Stones krijgt een LP versie.

Erg mooi is de ballade “Recovery”, gebracht met alleen de toetsen als begeleiding, hier klinkt de stem van LP breekbaar mooi. Fluiten doet ze ook graag ondermeer in “Other People”, het geeft iets vrolijks en spontaan. Menig fan krijgt een selfie van LP die ze maakt terwijl ze een nummer zingt, daardoor mist ze soms wel eens het ritme, maar het blijft een live gebeuren, het hoort er gewoon bij. Voor het laatste nummer “Special” omgordt ze de electrische gitaar en al rockend wordt het optreden afgesloten.

Het goed gevulde OLT wil best nog enkele bisnummers horen en krijgt deze, drie nummers uit het album “Lost On You” waaronder “Muddy Waters” één van de beste nummers die LP tot nu toe geschreven heeft. Onvermijdelijke afsluiter wordt natuurlijk “Lost On You”, een nummer dat, al vind je het niet leuk, toch in je hoofd blijft hangen, dat noemen ze dus een hit. De handjes gaan omhoog, er wordt lekker meegebruld het feestje is compleet. LP ziet dat het goed was en probeert de fans nog te behagen met het nemen van selfies en uitdelen van handtekeningen. Velen zullen met een blijmoedig gevoel en een leuk aandenken naar huis keren.

Luc Nuyts

Foto's © Sonja Schepers


 

 

 


 

Artiest info
website  
facebook  

OLT, ANTWERPEN