MESKEREM MEES @ N9, DE GEVLOERDEN BOS, EEKLO – 26/07/20

We noteren vrijdag 31 januari 2020, pre-selectie van Humo’s Rock Rally in de Eeklose Herbakker of beter nog, de vroege ochtenduren van zaterdagmorgen 1 februari. Na de decibels van een ganse reeks Hip- en Trip Hoppers, Rappers , Electro Poppers en zoveel meer, mag de tiende en tevens laatste act van de avond de jury en het aanwezige en steeds luidruchtiger publiek proberen te overtuigen dat zij hun plaats in de halve finale waard zijn.

De voor mij nobele onbekende Meskerem Mees, een frele dame, jonge twintiger met Ethiopische Roots, singer-songwriter met de akoestische gitaar in aanslag en een celliste aan haar zijde. Mission impossible zou men denken. Het duurde geen dertig seconden alvorens men een speld in de zaal kon horen vallen, en na de korte set van een drietal songs was iedereen het er over eens dat deze dame samen met haar kompaan Febe, een certitude zou zijn voor de halve finale. And so it was!

Door de corona perikelen echter is de halve finale in de Gentse Handelsbeurs verschoven naar 26 september ek. maar geen mens twijfelt eraan dat ook deze laatste hindernis naar de finale in de Brusselse AB moeiteloos zal genomen worden. Wij zijn ondertussen een half jaar verder en Meskerem Mees (trouwens haar echte naam) bewees in die periode dat ze ook zonder de Rock Rally de weg naar een ruimer publiek kan vinden. De sessie in de Gevloerden Bos raakte zonder problemen snel uitverkocht en nog straffer is dat deze jonge artieste met haar eerste single ‘Joe’ reeds twee weken op 1 staat in De Afrekening, de trendsettende hitlijst van Studio Brussel ! Maar kon ze ook , in open lucht, met haar intimistische songs het publiek begeesteren?

Lang hoefde daar niet aan getwijfeld worden. Opener ‘Astronaut’ stond er meteen als een huis. Een dijk van een song. Verzorgd gitaarspel opgefleurd door de heerlijke cello interventies (oa.het heerlijke slot van ‘My Baby’) van Febe Lazou, die trouwens ook vocaal een ferme meerwaarde geeft aan dit verhaal. De meeste van Meskerem’s songs kunnen zo naast het beste werk van bv. Carla Bruni staan, en dan heeft Meskerem zelfs een betere zangstem dan de ex presidentsvrouw ! Tekstueel zit het ook wel snor. De zelfreflectie in bv. ‘I’ve got nothing to complain about’ (so all I do is complain) is best grappig te noemen. Het speelse ‘Blue & White, de bossa nova klanken van ‘Gold’, het hemels mooie ‘Don’t Ask Me’, het komt er uit alsof het niet is, en het publiek smulde er van. Ook het up tempo ‘Queen Bee’ zorgde voor afwisseling in de set. Naast de kwaliteit van de songs deed het speelplezier van beide jeugdige meisjes, het wolkendek die op tijd en stond de zon liet doorprikken, de leuke omgeving en de terug perfecte organisatie dit concert de huidige donkere coronatijden even naar het achterplan verdwijnen!

Prijsbeest ‘Joe’ zat achteraan in de set en kon natuurlijk op enige herkenning rekenen. ‘Where I’m From’ sloot de set af en met de encore ‘She Knows’ kreeg ons feelgood gevoel nog even een korte verlenging. Met Meskerem Mees hebben we hier in elk geval een toptalent bij , die met of zonder Humo’s Rock Rally zeer waarschijnlijk aan het begin staat van een mooie carrière. Alvast een dikke pluim aan beide dames voor het prachtige concert !

Jan Van Streydonck

Setlist Meskerem Mees : Astronaut - Nothing To Complain About - Season Shift - Parking Lot - My Baby - Man Of Manners - Gold - Queen Bee - Blue & White - The Writer - Don’t Ask Me - Joe - Where I’m From Bis: She Knows

Foto's © Jurgen Dhont


 

Artiest info
Website  
Facebook  

N9, EEKLO