ASTRONAUTE @ N9, DE GEVLOERDEN BOS, EEKLO – 01/08/21

Blijkbaar is het niet voldoende dat Covid 19 de live muziekindustrie de voorbije 18 maanden bijna volledig heeft lam gelegd, ook de weergoden doen de laatste tijd flink hun best om hier roet in het eten te strooien. Gelukkig bleven gisteren tijdens het fijne concert van Astronaute de hemelsluizen gesloten al lieten diverse concertgangers verstek gaan, maar degene die de weergoden hadden getrotseerd waren wat blij en werden getrakteerd op een heerlijk concertje van dit fijne Hasseltse duo!

 

Astronaute is het geesteskind van Myrthe Luyten, bassiste/vocaliste in Mad About Mountains, de Americana band van Piet De Pessemier. Oorspronkelijk gestart als een solo project met enkel de ep ‘Myriad’ (2013) op de teller. Met de release van ‘Petrichor’ (2016) bleek Astronaute plots uitgegroeid tot een heuse 4-mansformatie om in 2018 met het album ‘Circle’ uiteindelijk als duo verder te gaan. Brother in arms hier is drummer Bert Hornikx die live met alle gemak ook de toetsen bespeelt.

Duidelijk opgelucht dat ze terug op een podium stonden begonnen ze hun set met ‘Bruise’ een song die geruisloos over ging in ‘Measure’, allebei uit het ‘Circle’ album. De warme stem van Myrthe is heerlijk om naar te luisteren en wordt ondersteund door haar fijn gitaarspel. Ergens deed die stem me af en toe denken aan die van Sam Bettens. Ook de soms minimalistische interventies van drummer Bert droegen bij tot de mooie klankkleur. En al baden de songs van Myrthe duidelijk niet in een te happy sfeertje, nooit werd het op het podium te zwaar op de hand. Ook een paar songs uit ‘Petrichor’ passeerden de revue. En sommige songs uit ‘Circle’ kregen tijdens de coronaperiode een nieuw kleedje en verschijnen eerstdaags op de nieuwe ep ‘Recircle’ vergezeld van het nagelnieuwe ‘Twist’ dat alvast veelbelovend klonk. En omdat ze graag lang op het podium zouden blijven staan , dixit Myrthe, slopen er ook een paar covers in de setlist. ‘These days’, een song die Jackson Browne reeds op 16-jarige leeftijd schreef en door Nico (Velvet Underground) op haar debuutalbum ‘Chelsea Girl’ werd gecoverd , kreeg alvast een meer dan geslaagde versie mee.

Mooie liedjes duren meestal niet lang genoeg en ‘Midnight Teaser’ werd de laatste song van de set. Lang moesten we echter niet aandringen voor de bisronde. Voor de theatervoorstelling ‘Vuur’ (2017) schreef Myrthe een paar songs. Eentje ervan noemt ‘Birdsong’ en geloof het of niet , bij het aankondigen van deze song begon in de verte een pauw luidop te schreeuwen en vloog er een zwerm vogels boven de Gevloerden Bos. Klein magisch momentje toch! ‘A Quiet Life’ werd de afsluiter waarna Myrthe ons nog wist te vertellen dat naast hun nieuwe ep we ook nieuw werk van Mad About Mountains mogen verwachten. Leuke dingen om naar uit te kijken dus! Fijn concert van een getalenteerd duo ! De thuisblijvers hadden ongelijk!!

Jan Van Streydonck

Setlist Astronaute : Bruise - Measure - Monument - Petrichor - Ruins In Blue - Red Flag – Woman - Twist - Reeds - The Days - Changer - Scales - Midnight teaser Bis : Birdsong - A Quiet Life

Foto's © Jurgen Dhont


 

Artiest info
Website  
Facebook  

N9, EEKLO