CHANTAL ACDA TRIO @ MUZIEKCLUB N9 (HUYSMANSHOEVE), EEKLO - 04/06/21

‘Hé hé … eindelijk’ ! Er was nog geen noot gespeeld, maar deze drie welkomstwoorden van Chantal Acda waren voldoende om het eerste warme applaus door de gezellige open tentconstructie te jagen. Het bewees eens te meer hoezeer de artiest en het publiek het contact met elkaar hadden gemist! En dat de regen gedurende het ganse optreden het canvaszeil van de tent geselde, niemand van de vijftig gelukkige toeschouwers die er aanstoot aan nam. Nee, het geluid van die regen was eerder het vierde onzichtbare lid van het Chantal Acda trio die het rustige en prachtige geluid van de band een extra dimensie gaf.

 

Chantal heeft met ‘Saturday Moon’ een door de binnen -en buitenlandse pers fel bejubeld nieuw album in de aanbieding en het was vooral uitkijken hoe men in triovorm de rijke orkestratie van het album kon vertalen naar het podium. Nu met partner in crime Gaetan Vandewoude (Isbells) op gitaar & backing vocals en Niels Van Heertum op eufonium (tenortuba) en Korg sampler keyboard had ze zich hiervoor alvast met de juiste mensen omringd. En dat bewees ze meteen met titelsong ‘Saturday Moon’, een eerste hoogtepunt in de set. Weinig songs van Chantal zijn hapklare brokken, en hebben soms meerdere beluisteringen nodig vooraleer ze hun schoonheid volledig blootgeven. Zo ook de songs op het nieuwe album. ‘Conflict of Minds’ was daar een mooi voorbeeld van. Toen ze de song schreef zat ze niet zo goed in haar vel , maar dat ze deze song nu live op het podium kon brengen maakte haar zo blij. Mooi hoe oorspronkelijk iets negatiefs haar plots positieve vibes kon bezorgen! ‘Wolfmother’, wat een mooie song, en ‘Disappear’ waren terug kippenvelmomenten en dat kwam heus niet door de gutsende regen. Ach die regen, zolang je er niet hoeft in te fietsen is dit helemaal niet erg , zei ze lachend. ‘The Letter’ , een song over een hele grote maar nooit fysiek geconsumeerde liefde, klonk als een Ierse folksong. Chantal wisselde regelmatig van snaarinstrument, wat de variatie in klankkleur ten goede kwam, en zowel Gaetan als Niels blonken uit in hun muzikale interventies. ‘Back Against The Wall’ werd de laatste song uit het nieuwe album want afsluiten deed ze met ‘Still We Guess’ uit haar vorige plaat ‘The Sparkle In Our Flows’ waarvan trouwens de gelijknamige titelsong ook reeds de playlist had gehaald. Er volgde nog een mooie bis van Chantal, volledig solo, in de gedaante van ‘The Lifer’ een Chris Eckman song, ex-frontman van de helaas ter ziele gegane ‘Walkabouts’.

En eenmaal de band er de brui aan gaf stopte meteen ook de regen, toch blijkbaar het vierde bandlid van de avond. Ja wat een mooi concert van een lieve dame dito schitterende zangeres, en dit op een prachtige locatie en op een super professionele en veilige wijze georganiseerd! Een masterclass ‘hoe het moet‘ door de mensen van de Eeklose muziekclub N9!!

Jan Van Streydonck

Setlist Chantal Acda Trio

Saturday Moon - Conflict Of Minds - Time Frames - Wolfmother - Disappear - Waiting - The Letter - The Sparkle In The Flows – Back Against The Wall – Still We Guess

Bis: The Lifer (Chris Eckman)

Foto's © Jurgen Dhont


 

Artiest info
Website  
Facebook  

N9, EEKLO