LILI GRACE @ MUZIEKCLUB N9 (HUYSMANSHOEVE), EEKLO - 05/06/21

Lili Grace , dat zijn de zusjes Dienne en Nelle Bogaerts. Hoewel ze in 2012 reeds in de finale van Humo’s Rock Rally stonden liet de grote doorbraak bij het publiek tot op heden op zich wachten. Daar zou vanaf heden echter wel eens verandering in kunnen komen want wat de beide dames op het Eeklose N9 podium presteerden getuigde van grote klasse. In november 2020 verscheen hun eerste full album ‘Silhouette’ . Wegens de pandemie kon dit tot op heden live natuurlijk nog niet verzilverd worden. De meisjes stonden dan ook voor hun vuurdoop om het album integraal aan het Eeklose publiek voor te stellen. De gezonde nervositeit bij de start van het concert maakte al snel plaats voor vastberadenheid, en er werd gemusiceerd alsof het een lieve lust was. ‘Silhouette’ is een zeer persoonlijk album en alle songs houden verband met een dramatisch voorval uit hun tienertijd toen hun iets oudere broer door een ongeval in een negen maand durende coma belandde. Het is bekeken door de ogen van beide tienermeisjes, en hoe ze die periode toen hebben beleefd dat alle songs op de plaat zijn ontstaan. Ze hebben zo hun jeugdtrauma van zich af geschreven.

Met Nelle op cello en Dienne op keys & hobo en natuurlijk de nodige samples & loops , slagen beide dames er moeiteloos in om een volwassen en voldragen geluid neer te zetten. Maar vooral zijn het de stemmen van beide dames, die eenmaal samengesmolten, zorgen voor een hemelse pracht. Dat er gekozen wordt om live het album integraal te brengen is niet meer dan normaal. Het is één verhaal en het moet in de juiste volgorde worden gebracht. Het concert startte met ‘Silhouette’ en beschrijft het eerste bezoek aan de broer in het ziekenhuis. Het silhouet is de blauwe lijn op de vloer die de zusjes naar de kamer van hun broer leidt. ‘Traveller’ , waarin de zussen fantaseren over de comateuze toestand, is een song die gerust naast het beste van Agnes Obel mag liggen en is live van een onaardse schoonheid. In ‘Saints’ zweren ze hun geloof af. Kaarsjes branden helpen voor geen meter! ‘I Throw My Hands Up To The Sky, /I Drink For You the Bloody Wine’ wordt als een mantra minutenlang herhaald. Indrukwekkend. Bij ‘The Horde’ staan de zussen vooraan op het podium, fel bewegend, rappend, woedend en zware beats nemen het over. Nelle waagt zich zelfs aan een karatetrap maar de song eindigt lief. ‘Dat was tof’ zei Nelle! In ‘Not God’ waarin dezelfde Nelle flink aan de snaren van haar cello plukt, doen de zussen aan zelfreflectie, kampen ze met schuldgevoelens omdat ze net zoals vroeger eens onbezorgd zouden willen uitgaan, maar de liefde voor de broer wint het alsnog.

Dan is er ‘Killer’. De woede naar ‘de veroorzaker’ van alle kwaad! In a child’s mind is er immers altijd een slechterik ! De landelijkheid van de Huysmanshoeve was een perfecte plaats voor de volgende song ‘Fishing Spot’ , een eerbetoon aan de opa die als eerste terug contact kreeg met broer, door aan zijn ziekte bed herinneringen op te halen aan hun vele vispartijtjes. In ‘PDB’ aka Pulderbos of het revalidatiecentrum worden ze dan ook nog eens geconfronteerd met zovele anderen elk met hun eigen miserie. Zeer overweldigend voor de jonge meiden en dat hoor je ook in het nummer. Het concert eindigt op een positieve noot. In ‘Nothing Human’ blijkt dat het gezin als één sterk geheel uit deze periode is gekomen. De liefde voor elkaar is onvoorwaardelijk. Wie zou denken dat dit concert ‘zwaar op de hand ligt’, denkt mis. Dienne en Nelle brengen dit verhaal met zoveel enthousiasme en speelplezier dat dit op geen enkel moment een issue is. Eventjes werd er gevreesd dat dit het einde van het concert zou zijn, maar we hebben er nog twee voor jullie , zei Dienne. Zusterlijk zij aan zij aan de piano kregen we een verrassende cover van ‘Forever Young’,ooit nog een hit voor Alphaville , en mochten we nog even proeven van een nagelnieuwe song ‘What Has There Been Told’. Een concertje om in te lijsten !

Setlist Lili Grace :

Silhouette - Traveller - Saints - The Horde - Not God - Killer - Fishing Spot - PDB - Nothing Human
Bis: Forever Young (Alphaville) - What Has There Been Told

Foto's © Patrick Blomme Fotografie


 

Artiest info
Website  
Facebook  

N9, EEKLO