DAN PATLANSKY @ DIKKE STEIN, ELSLOO – 12/06/15

De Europese 'Dear Silence Thiefs' tour 2015 van Dan Patlansky loopt op zijn einde. Als je dit verslag leest is de Zuid Afrikaan hoogstwaarschijnlijk al op weg naar zijn thuisland. Begin juli is hij echter al terug in Europa voor vier optredens, twee in Duitsland en twee in Nederland. Vrijdag avond was hij te gast in Zaal Dikke Stein in Elsloo. Was de oorzaak het mooie weer of de belangrijke voetbal interlands van Nederland en België, ik weet het niet. Feit is dat de organisatie toch meer volk verwacht had voor deze Zuid Afrikaanse topper. Als opwarmer was er de Nederlandse formatie 'Skid Moose'. De leden van deze band hebben hun sporen al verdiend in verschillende  bands, maar met Skid Moose waren ze in de Dikke Stein aan hun eerste optreden toe. Van enige zenuwachtigheid was niets te merken bij het vijftal en ze begonnen dan ook vrij stevig aan hun set met 'Fistful Of Dirt'. In deze cover van de Britse band The Hoax mochten beide gitaristen al dadelijk vol aan de bak. Bassist Dennis Kurver mocht solo beginnen aan de Jonny Lang cover ' Crack 'Em Up' en gitarist Roger Quax liet zich opmerken met een pittige solo. Jacques Zeussen, de andere gitarist nam het fijne gitaar werk voor zijn rekening in 'Looking Back'. Skid Moose speelde een tragere versie van deze Popa Chubby song. Drummer Bart Spits zorgde voor de uptempo groove tijdens 'Restless Soul'. Er kwam dadelijk wat meer sfeer in de zaal tijdens deze rock song en er begonnen dadelijk enkele mensen te dansen. Het nummer kende ook een paar knappe ritme veranderingen. Als toegift kwam er nog een swingende versie van 'I Want To Be Loved' en dan zat het eerste optreden van Skid Moose er op. Instrumentaal zat het wel snor, maar frontman Roger Stassen kon zijn stempel niet echt drukken op dit eerste concert van de band.

Na een korte pauze was het tijd voor Dan Patlansky, Clint Falconer en Steph Nortje om aan hun optreden te beginnen. Dat deden ze zoals gewoonlijk met het instrumentale 'Drone', dat vloeiend overliep in het stevige en strakke 'Backbite'. Dan pakte al dadelijk fel uit op zijn Fender Stratocaster. Patlansky is in Europa om zijn recentste album 'Dear Silent Thieves' te promoten en dus was het niet meer dan normaal dat we heel wat nummers uit dat album voorgeschoteld zouden krijgen. 'Backbite' was in ieder geval een leuke en mooie kennismaking met de muziek uit 'Dear Silent Thieves'. Maar ook uit het succesvolle album '20 Stones' werd verschillende songs gespeeld. 'Bring The World To His Knees' komt uit deze cd en ligt qua muzikale stijl in het verlengde van 'Backbite'. Dan Patlansky zijn stem klonk vol en krachtig en over zijn gitaar spel hoeven we ons geen zorgen te maken. We weten al uit het verleden dat hij een geniale gitarist is. Hij haalde in deze blues rocker verschroeiend uit op zijn zes snaren en kreeg daarvoor de handen van het publiek moeiteloos op elkaar. Met de stuwende Texas shuffle 'Taking Changes' bewees de muzikant dat hij zich niet vastbijt op één bepaald muziek genre, maar dat hij van alle markten thuis is. Volgens Dan Patlansky bestaat er geen enkel uitstekend album zonder dat er een traag nummer opstaat, dus zorgde hij er voor dat dit genre altijd op zijn albums aanwezig is. Op 'Dear Silent Thieves' staat trouwens meer dan één trage song, maar de eerste die we mochten horen in Elsloo was 'Your Way'. Deze heel knappe slowblues werd mooi opgebouwd naar het prachtig refrein. Op de gitaar hoorden we weer een andere Patlansky, eerst hoorden hem rustig pingelen op zijn snaren om dan plots echt vet uit halen. De band hield het rustig tijdens het heel mooie melodieuze 'Hold On'. De enige gelijkenis was de knappe opbouw naar het refrein en het heerlijke vingerwerk op de snaren van de Stratocaster'. In Zuid-Afrika zijn er nog steeds zeer veel vuurwapens en de kans dat je neergeschoten wordt is nog steeds groter dan dat je sterft door een verkeersongeval. Dan schreef 'Daddy's Old Gun' naar aanleiding van een verhaal van iemand die de overvallers van zijn zaak neerschoot met het oude geweer van zijn vader. De ritme sectie met Steph Nortje op de drums en Clint Falconer op de Epiphone Thunderbird basgitaar zijn van onschatbare waarde voor Dan en beiden zorgden ze er voor dat hun frontman in de beste omstandigheden kon schitteren op zijn Fender. En wees gerust, schitteren deed de gitaar virtuoos met zeer gevarieerd gitaar werk. Bij momenten haalde hij echt verpletterend uit en door goed gebruik te maken van de Wah Wah pedaal zorgde hij er voor dat de sound nog ruiger en rauwer klonk.

Dan Patlansky had ook nog een gast meegebracht naar Elsloo. De nog maar zeventien jarige Filip Schrijver is Nederlander en gitarist bij The First Lady. Hij wordt door velen als één van de grootste beloften op de gitaar aanzien. Hij mocht samen met Dan, Clint en Steph mee op het podium in de Dikke Stein voor twee nummers. Het eerste was de Jimmy Reed cover 'Bright Lights, Big City'. In het begin voelde de jongeling zich precies wat onwennig op het podium, maar op het moment dat Dan hem uitdaagde voor een duel op de gitaren verdween die onwennigheid dadelijk en kon het publiek genieten van twee zeer sterke gitaristen. Het duel gaf de song een pittige en krachtige meerwaarde en een duel is natuurlijk altijd mooi om te horen en te zien. Ook tijdens 'Only An Ocean' mocht de jonge blonde gitarist op het podium blijven staan. Weer was het koekenbak wanneer Dan en Filip elkaar opdweepten met hun snaarinstrument. Van deze song heb ik een filmpje gemaakt, zodat de lezers er ook kunnen van genieten. Het kippenvelmoment kwam meteen daarna met het wondermooie 'Madison Lane'. Heel ingetogen en met veel gevoel werd dit nummer door Dan gezongen. In de gitaarklanken daarna klonk dezelfde passie als de woorden die Patlansky zong. Op 'Dear Silent Thieves' staan tien erg goede songs, maar deze 'Madison Lane' steekt er toch bovenuit. Steph Nortje begon gedreven aan een sterke drumsolo en Clint Falconer deed even later hetzelfde op zijn Epiphone Thunderbird bas. Daarna was het de frontman, die de door iedereen bekende riffs van 'Voodoo Chile' uit zijn Strat perste. Het kijk en luisterspel was bezig, want kijken is in de Dan Patlansky versie van deze Jimi Hendrix cover ook heel belangrijk. Wat Dan allemaal met zijn Fender uitspookte is moeilijk onder woorden te brengen . Weer raad ik jullie aan om naar het bijgevoegde filmpje te kijken. Dan bespeelde zijn gitaar als keyboard, hij klopte er op, trok aan de veren achteraan de body en nog heel wat andere dingen. Ondertussen kriebelden de zware baslijnen uit de vijf snaren bas van Clint lekker in je buik en zorgde groove master Steph voor het stevige en strakke ritme met puik slagwerk op zijn drumkit. Dit spektakel van bijna twintig minuten was het ideale einde van het concert van Dan Patlansky. Als toegift kreeg het publiek nog 'Fetch Your Spade', een stevige en krachtige bluesrock song met spetterend gitaar werk. De afwezigen hadden nog maar eens ongelijk, want dit was echt een prachtig concert. Wie Dan Patlansky nog wil zien heeft niet veel kansen meer en zal naar Nederland of Duitsland moeten. Op 4 juli is Dan te gast op Conincxpop in Elsloo en op 5 juli in De heeren in Heerhugowaart. Dan gaat hij touren in zijn thuisland en daarna nummers schrijven voor een nieuw album.  Als alles naar wens verloopt zal dat nieuwe album verschijnen begin volgend jaar. Hopelijk komt deze erg goede band dan ook terug naar onze contreien voor een reeks concerten.

Walter Vanheuckelom

Foto © Walter Vanheuckelom

meer foto's © Walter Vanheuckelom

 

 

Your War

 

Voodoo Chile

 

Only an Ocean

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Artiest info
website  
facebook  

DIKKE STEIN, ELSLOO – 12/06/15