HET ZESDE METAAL @ N9, EEKLO -  19/06/15  (SUPPORT:  BROEDER DIELEMAN)

Zingen in je eigen dialekt, het blijft altijd een risico dat je roem & succes zich dan beperkt tot je eigen regio. Natuurlijk zijn er voorbeelden genoeg die dit overstijgen. De 3 W’s bv.(Wannes, Willem, Walter) zijn daar trouwens het mooiste voorbeeld van, om Flip Kowlier niet te vergeten natuurlijk. Een tweede Wannes mag zich trouwens langzamerhand bij dit selecte groepje voegen. Wannes Capelle, frontman van ‘Het Zesde Metaal’  bouwt  gestaag aan een ondertussen reeds vrij indrukwekkend repertoire. Werd  ‘Akkattemets’ (Westvlaams voor  ‘Moest ik misschien’) door Knack Focus nog bestempeld als meest onderschatte cd van 2008, slaagde Wannes erin met opvolger ‘Ploegsteert’  zijn band definitief op de kaart te zetten. De titelsong, een ode aan Frank Vandenbroucke (de wielrenner, niet de geldverbrander) is en blijft, om in wielertermen te blijven, een echte klassieker. Eind 2014 verscheen de derde cd ‘Nie Voe Kinders’. De band heeft dus ruim voldoende sterk  materiaal om deze zomer  enkele festivals  plat te spelen, of om dit alvast te proberen. Als opwarming echter moest eerst het publiek in de volledig uitverkochte N9 voor de bijl.

Dit publiek kreeg echter eerst  Broeder Dieleman, artiestennaam van Tonnie Dieleman, voor de kiezen. Een Nederlander, en ook zingend in zijn Zeeuws Vlaams dialekt. De man heeft reeds een 2-tal cd’s op zijn actief, ‘Alles is Ijdelheid ‘ en ‘Gloria’. Met de banjo in aanslag was het deze titelsong waarmee hij van wal stak. Een 7-tal nummers  mocht en kon hij het publiek toch min of meer bekoren.

En toen was het de beurt aan ‘Het Zesde Metaal’. Het minste wat je van Wannes Cappelle kan zeggen is dat hij zich op het podium door ‘schoon volk’ laat omringen.  Tom Pintens (oa.Zita Swoon, Flowers For Breakfast )op  gitaar & toetsen, Filip Wauters (oa.Arno, Admiral Freebee) op gitaar & pedal steel, Tim Van Oosten (Roosbeef) op drums en producer /composer Robin Aerts op bas.

‘Genezen’ uit  ‘Nie Voe Kinders’, met Wannes  zonder gitaar, maar met de micro in aanslag, maakte meteen duidelijk dat de groep voor de festivalset voor een ruigere en hardere aanpak heeft gekozen .Bij ‘Plaaster’ , het derde nummer uit de set, sloeg het ongeluk toe , het geluid van Tim’s gitaar viel steeds weg en de set werd een paar keer stil gelegd. Tijdens die breaks ontpopte Wannes zich als een echte  rasverteller  en hij wist het publiek te vermaken met een paar leuke one-liners en dito verhalen . (Hilarisch is het verhaal over zijn pa die in zijn nieuwe auto plots zijn zoon op ‘de radio’ hoort)  Natuurlijk was de muziek belangrijker maar vooraleer de paniek  de overhand nam slaagde de technieker  van de N9 de defecte kabels van Tim te vervangen zodat van dan af de set zonder problemen kon worden afgewerkt. En ja , op sommige momenten ging het er vrij stevig aan toe. Enig minpuntje aan deze aanpak dat de subtiliteit van de mooie teksten van Wannes volledig op het achterplan verdwijnen. Maar er waren ook meerdere ingetogen momenten. ‘Ip Min Knieen’ is een wereldsong, zowat het  mooiste liefdeslied die ik in lange tijd heb gehoord.. ! ‘Gie,Den Auto en Ik’, ‘Dag Zonder Schoenen’, ‘Ier Bie Oes’, al die pareltjes werden tot een mooie krans geregen. ‘Toe nu maar ‘ werd het laatste nummer maar iedereen wist  dat het obligate ‘Ploegsteert’ nog moest komen  en ja, zelfs na zovele beluisteringen is dit een nummer dat je nog altijd ‘pakt’. Het publiek kreeg er niet genoeg van en na wat interactie tussen de bandleden kregen we ‘Verhus’  nog als extra toegift . Om in de terminologie van de koers te blijven, het was een rit met enkele dipjes en zware cols maar aan de meet werd het toch een klinkende overwinning. Een aanrader op de zomerfestivals!

Jan Van Streydonck

Foto © Anne D'hoore


Setlist Het Zesde Metaal : Genezen,  Est Miskien,  Plaaster,  Nie Voe Kinders,  Zet Mie Af,  Benauwd,  Niets Doen,  Vakskes,  Dag Zonder Schoenen,  Ip Min Knieen,  Gie,Den otto en Ik,  Ier Bie Os,  Ik Haat U Nie,  Toe Nu Maar. -  Bis.   Ploegsteert,  Verhus.

Setlist   Broeder Dieleman : Gloria, Voor Janna en Lieve, Zeeuwse Traditional, Zilverspar (cover Baby J),  Adriana,  (nieuwe song),  Genade Genoeg.  

 

 

 

Artiest info
website  
facebook  

N9, EEKLO -  19/06/15