EXPLOSIONS IN THE SKY @ AB, BRUSSEL – 08/06/16

 

 

Triomfantelijke terugkeer

Explosions In The Sky hebben hun fans vijf lange jaren op hun honger laten zitten. Na een uitgebreide wereldtournee in 2011 leek de band meer dan op zijn tandvlees te zitten en drong een bezinningsperiode zich op. Het Texaanse viertal heeft zijn lange sabbatjaren echter zeer nuttig besteed. Begin april kwam hun nieuw album The Wilderness uit, een plaat waarop ze duidelijk nieuwe horizonten verkennen. De band lijkt wat meer te durven afwijken van de klassieke, op gitaar-bas-drums gestoelde postrock. Door te experimenteren met een uitgebreider intrumentarium, vleugjes elektronica en stijkersarrangemeneten geven ze hun sound een diepere, rijkere en emotionelere laag mee. Het resulteert in hun beste plaat in jaren. Deze week kwamen ze al dat moois voostellen aan het Belgische publiek met twee concerten in de Brusselse Ancienne Belgique.

Een eerste vaststelling: Explosions In The Sky is een band die in de loop van zijn carrière heeft leren doseren. Allicht heeft het deels met de leeftijd te maken, maar de heren vangen niet langer elk concert aan alsof het hun allerlaatste kan zijn. Explosions In The Sky anno 2016 is niet meer dezelfde band als degene die ik in hun prille begindagen in Jeugdhuis Sojo in Kessel-Lo voor amper 200 opeengepakte zielen de ziel uit hun lijf zag spelen en die na een uur letterlijk helemaal kapot was gespeeld. Aan intensiteit en puurheid is er in al die tijd echter gelukkig niets veranderd.

Tweede vaststelling: ondanks het experiment en het geflirt met elektronica op het laatste album, leek de band (op het podium als vanouds versterkt met vaste tourbassist Carlos Torres) zich op het podium aanvankelijk in zijn veilige cocon te nestelen en greep het vooral naar de gitaren. Ondanks lichte verschillen in de stelist gedurende de twee avonden, was de opbouw van beiden concerten namelijk vrij gelijklopend. Een knap “The Birth and Death of the Day” opende fraai, in zijn kielzog gevolgd door oude favorieten als “Memorial” en een briljant “Greet Death”, dat na zijn explosieve uitbarsting, sfeervol uitdoofde tot je een in een muisstille AB haast een speld kon horen vallen. Pas met het tweeluik “The Ecstatics”, dat door een elektronische drumbeat werd vooruitgestuwd, en “Logic of a Dream”, dat in al zijn gelaagdheid ook op het podium netjes overeid bleef, durfde de band het experiment ten volle en met succes aangaan. Het was de aanzet naar een ronduit grandioze finale.

“Six Days at the Bottom of the Ocean”, “Colors in Space” (waarbij het podium toepasselijk in prachtig, sfeervol regenbooglicht was gehuld) en vooral publiekslieveling “Your Hand in Mine” klonken daadkrachtiger dan ooit en sleepten je mee op een ontroerend mooie en melancholische trip. Het op een percussieve groove drijvende “Disintegration Anxiety” en het zorgvuldig naar de climax opgebouwde “The Only Moment We Were Alone” sloten de set, die eigenlijk een aaneenschakeling van hoogtepunten was, in stijl af.

Postrock mag dan al een tijdje geleden als genre doodverklaard zijn, Explosions In The Sky bleken het na een lange afwezigheid moeiteloos nieuw leven te kunnen inblazen en hun plaats als één van de boeiendste bands van de afgelopen vijftien jaar weer te kunnen innemen. Twee magische avonden in een volgelopen Ancienne Belgique: meer had de band niet nodig om op triomfantelijke wijze zijn terugkeer te vieren.

(Stijn De Nys)

Setlist:
The Birth and Death of the Day / Infinite Orbit / Memorial/Greet Death / The Ecstatics / Logic of a Dream / Six Days at the Bottom of the Ocean / Colors in Space / Your Hand in Mine / Disintegration Anxiety / The Only Moment We Were Alone

 

 


 

 

 

 

 


 

Artiest info
website  
facebook  

AB, BRUSSEL – 08/0616