FENCE  @  N9, EEKLO, 11/06/16

Misschien was de EK wedstrijd tussen Engeland en Rusland wel de boosdoener, maar het is een feit dat de passage van het Limburgse vijftal van Fence in de N9 te Eeklo een grotere publieke belangstelling had verdiend. Ruim 20 jaar reeds , met enkel een adempauze tussen 2006 en 2010, is de band rond het trio Niels Hendrix, Lieven Verdin en Meindert Leenders een gevestigde waarde in de Belgische rockscene.

Reeds in 1998 moesten ze in de finale van Humo’s Rock Rally enkel de duimen leggen voor Bent Van Looy’s Das Pop. Optredens in binnen –en buitenland, op grote festivals als Pukkelpop (ook dit jaar!), veel airplay en hitnoteringen in Studio Brussel’s De Afrekening en een 5-tal albums die telkenmale konden rekenen op zeer positieve recensies, zijn toch referenties die kunnen tellen. Met hun laatste telg, het  fel bejubelde  ‘The Winding’, in de achterzak en de wetenschap dat de band live een gedegen reputatie heeft had een vol huis misschien wel meer dan verdiend geweest. Niet dus, maar de band liet het zich niet aan het hart komen en begon de set met het instrumentale ‘Heroes (8ave it up)’ uit het nieuwe album. Centraal achteraan op het podium de toetsen van Joeri Wijnants, links & rechts dubbele drums en percussie  van Micha Volders en de reeds genoemde Niels Hendrix en tussenin de bas van Meindert en de gitaar van Lieven. ‘Lupi’ bracht meteen een der sterke punten van de band naar voor nl. de 3 stemmige vocalen. Zowel Niels, Lieven als Meindert hebben elk op zich zeer herkenbare stemmen die samen wonderbaarlijk matchen.

Het  funky ‘Move On’  was een eerste hoogtepunt en ook de nieuwe single ‘The Winding’ en tevens titelsong van hun laatste album  sloot daar naadloos bij aan. Nog meer dan op de cd bloeien de songs live open. De invloeden van het latere werk van the Fab-Four op sommige van de songs zijn onmiskenbaar, zo ook  bij ‘Do Not Understand’. Bij ‘Cool Spirit’, een song die zo ontsproten had kunnen zijn uit het brein van een ander Limburgs wonderkind Mauro,  wisselde  Niels de drums voor de gitaar. ‘Mac & Cheese’  werd zonder enige versterking ingezet maar kreeg halfweg een stevige injectie en barste heerlijk open. ‘Without a Trace’ met een duidelijke hoofdrol voor de toetsen van  Joeri was terug een pareltje. Tijdens de show werden er op het doek in de achtergrond heerlijke visuals geprojecteerd, wat  resulteerde in een ietwat psychedelische sfeer.

En het werd extra leuk toen Lieven zich vergaloppeerde in de moeilijke vocale aanzet van ‘We Didn’t Mean You No Harm’ (wat een song, Eyes closed en John Lennon was voor eventjes terug op aarde neder gedaald ). Geen mens die er aanstoot aan nam, een flinke slok water later en het volgende hoogtepunt was een feit. Bij de laatste song uit de reguliere set ‘Evolution Calling’ kwamen zowaar de heren van Pink Floyd even om de hoek kijken. Met de meer dan verdiende ,en door het publiek fel afgedwongen bisnummer ‘Pulling Blinds’ kwam er een einde aan een bijzonder leuk optreden, een optreden waar  de nummers uit de nieuwe cd, maar ook het beste uit hun vorige titelloze album , centraal stonden. De songs van de band zijn geen doorsnee popsongs met een strofe  en refrein, maar zijn meestal dubbel gelaagd en komen op cd pas na een aantal beluisteringen volledig tot hun recht. Live overtuigen ze echter direct  en de band bewees duidelijk klaar te zijn om deze zomer terug te schitteren op oa. het podium van Pukkelpop.

Het aanwezige publiek kreeg na het optreden echter nog een ferm ‘toetje’ als seizoensafsluiter.  Drummer Micha Volders en toetsenman Joeri Wijnants hadden blijkbaar nog voldoende energie over, om met hun nevenproject ‘Meteor Musik’  de zaal op stelten te zetten. Het derde bandlid Tim Geelen kon er wegens familiale omstandigheden niet bij zijn, maar dat belette de heren niet om met hun synths en moogs en andere electronica een ferme sound neer te zetten. Zelf  beschrijven ze die sound als ‘Kometen Melodien’  en een betere omschrijving ervan zou ik inderdaad zelf niet kunnen vinden. Hoewel dit nu niet meteen ‘my cup of tea’ is kan ik mij perfect inbeelden dat deze heren in de late uurtjes menige festivalgangers tot het zenit kunnen brengen. En de prachtig visuele geprojecteerde  effecten dragen daar zeker toe bij.  In hogere, maar legale sferen reed ik tevreden de nacht in. Blij dat het EK mij toch niet aan het scherm had gekluisterd!

 Jan Van Streydonck

foto's Jurgen Dhont © N9

Setlist  FENCE:    1. Heroes (8ave it up)  2. Lupi  3. Move On  4. The Winding  5. Do Not Understand  6.Get Lost  7. Cool Spirit  8. Without A Trace 9 Mac & Cheese  10. Walk The Talk  11. We Didn’t Mean You No Harm  12. Very Old Man  13. Shredded Pants  14. Evolution Calling   Bis:  15. Pulling Blinds

 

 

 

 

 


 

Artiest info
website  
facebook  

N9, EEKLO, 11/06/16