JAN DE BRUIJN BAND @ CROSSROAD, OLEN - 19/06/16

Het was even geleden, maar we  verheugen ons telkens wanneer kroegbaas ‘Chiet’ van de Crossroad een optreden organiseert in zijn gezellig cafeetje aan het Olense station. Meestal op zondag in de vooravond, ook nu met de komst van de Nederlander Jan de Bruijn, in een vroeger leven bekend van The Crew. De Nederlandse zanger-songwriter-gitarist heeft  met ‘Bittersweet’ een nieuw album uit en dit was dan ook dé gelegenheid om een goede repetitie te houden met het oog op  Blues Peer, waar hij (met blazerssectie) te gast zal zijn op vrijdag 15 juli.

In Olen was Jan in het gezelschap van zijn zwager Pieter van Bogaert, piano- en hammondvirtuoos en iemand met bergen ervaring.  Ex-Crew, maar ook gewerkt met Blue Blot, en zowaar Otis Grand en Calvin Owens, om er maar een paar te noemen. De bassist van dienst heeft ook een stevige staat van verdienste want Bart Buls (Herentals) is een duivel-doet-al en een veel gevraagde gastmuzikant. Bekend van onder meer De Laatste Showband, Blue Blot, The Scabs, Vive La Fête, Kid Safari. De drumsticks zijn in handen van de jonge talentvolle drummer Pieter Doms.

Jan de Bruijn is een verteller pur sang, heeft een aardige stem en kan bovendien erg goed gitaar spelen. En dat zijn troeven waarop je kan bouwen en dat deed hij ook in de eerste set, met overwegend werk uit zijn tweede solo-album Bittersweet. Openen  deed hij op een rustige manier met ‘The Sinner’, maar het bleef niet zo rustig, want ook ging hij de funkytoer op met ‘Could Have Made A Change’ om daarna het knappe ‘Looking For A Better Day’ in te zetten met een knipoog naar de Rode Duivels (die daags nadien hun wedstrijd wel wonnen Jan!). De bandvoorstelling gebeurt tijdens ‘You Ain’t The World To Me’, waarin ieder zijn ding mag doen.

We hebben de indruk dat zijn teksten ook vaak autobiografisch zijn als hij verhaaltjes vertelt over zijn songs, die gaan over moeilijke periodes in iemands leven (‘She Loves A Fool’), over de weinige bezoekjes die hij bracht aan zijn schoonfamilie (‘Nana’). Erg stil is het als hij solo met enkel begeleiding van piano, het pakkende ‘She’ brengt. Daarna klinkt het een beetje Springsteen qua sound met ‘Blow The Fuse’ om te eindigen met ‘Come On Over’, een mooie ingetogen song en het nummer ‘Afrika’, uit zijn eerste album ‘The Long Way Home’.

Na de pauze was er tijd voor een ander verhaal en kwam er vooral ouder werk (‘Trouble In Mind’ en ‘Nobody’s Fault But Mine’) en covers aan bod. Dat hij een boontje heeft Tony Joe White was ook merkbaar met het herkenbare ‘Roosevelt & Ira Lee’ en het overbekende ‘Rainy Night in Georgia’. Ook ‘Who is He’ van Blue Blot mocht niet ontbreken en deed ons mijmeren naar die Belgische topband van weleer. Het bekende ‘People Get Ready’ van Curtis Mayfield passeerde eveneens de revue als slot van een aangename tweede set. Met bisnummer ‘Georgia on my Mind’ (Ray Charles) besloot de Nederlandse klasbak zijn passage in Olen. Met onderscheiding geslaagd kunnen we stellen.    

Sis Van Hoof

Foto © Sis Van Hoof

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 


 

Artiest info
website  
facebook  

CROSSROAD, OLEN - 19/06/16