MISSISSIPPI BIGFOOT @ GOORBLUES, GOOREIND - 12/06/16

In mei 2015, na een show in de Ground Zero blues club in Clarksdale, MS, werd rond singer-songwriter Christina Vierra uit Boston, MA (die met haar zang toen iedereen bijna omver blies), de ‘Mississippi Bigfoot’ band opgericht. Naast frontdame Christina (ze is de stem in de film die door Warner Bros gepland is over het leven van Janis Joplin!) is er Ashley Bishop, een drummer uit Memphis, TN, die gitaar leerde spelen en, die met andere artiesten als Blind Mississippi Morris, Earl the Pearl, Big Gerry… in diverse bands al samen speelde. Men noemt Bishop, die in BB’s club in Memphis werkte, ook wel eens de “Guardian of Beale Street”. De andere muzikanten waren Johnny Holiday (gitaar), Doug McMinn (drums, harmonica), en Cade Moore (bas). Johnny Holiday is de lead gitarist. Hij stond al op het podium samen met Albert Collins, Jeff Healey en BB King. Doug McMinn speelde toen hij zeventien was, nog samen met zijn vader “Papa” Don McMinn en tourde al met o.a. Mojo Buford, Reba Russell (hij stond met haar op Duvel Blues in 2008!), The Drifters en The Platters. Bassist / klank technicus Cade Moore aka "Missippi Mudd" is afkomstig uit Clarksdale, MS. Hij speelde al eerder samen met Cedric Burnside en Pinetop Perkins. Het was drummer Doug McMinn die ‘Mississippi Bigfoot’ voorstelde als naam van de band, refererend naar een zonderling behaard iemand, die o.a. in het Zuiden van Mississippi blijkt rond te dolen.

Mississippi Bigfoot bracht in 2015 hun debuut album “Population Unknown” uit, dat in de legendarische Ardent Studios in Memphis, TN, opgenomen werd en waarmee ze heel eigenzinnig door de Mississippi Delta reizen. In deze studio stonden ZZ Top en Led Zeppelin ook al. Op hun album “Population Unknown” vervangt Gary Dale bassist Cade Moore. Christina Vierra schreef bijna alle nummers. De afsluiter van het album ”Tree Knockin’” is een rocker, die het mythische verhaal van Bigfoot oproept. De indianen noemen hem ‘Sasquatch’, dat 'wildeman' betekent. Als je hem wil gaan zoeken, dan moet je naar de States of Canada vliegen. Indien hij leeft, zou hij zoals wij, rechtop lopen en kan hij tussen 1,80 tot zo'n 2,50 m groot zijn… 

Het optreden in Gooreind maakt deel uit van de Europese toer van Mississippi Bigfoot, waarbij ze o.a. Nederland, Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland en (voor het éérst!) België bezoeken. Het optreden in Gooreind was het voorlaatste optreden van de tour. Op 13/06/16 zijn ze ook nog te zien in de gekende Banana Peel roots club in Ruiselede. De line-up in Gooreind bestond uit: Christina Vierra: zang, ukulele / Ashley Bishop: gitaar / Chris Pitts: gitaar, zang / Cade Moore: bas & Doug McMinn: drums, harmonica.

Het was rond half vijf, we waren er na een lange rit nog maar net, als herbergier Paul Vissers, met zichtbaar genoegen vanachter zijn mengpaneel, Mississippi Bigfoot aankondigt en Christina Vierra live de show overneemt. Al vanaf de opener over de “Mighty” Mississippi “River” laat de kleine, pittige Christina horen, wat ze vocaal in petto heeft. Van “omver blazen” gesproken! Dit doet ze ook in de slow blues die hierna volgt en wat later in het funky rauwe city blues “No Flesh In Outerspace” (nog een nummer uit het album “Population Unknown”). Hierna vraagt ze naar de uitspraak van de naam van de band, die blijkt “Missippi” Bigfoot te moeten zijn en kondigt ze als jonge “opvolger” van de oude blues mannen Chris Pitts aan. Deze uitstekende, charismatische guitarist blijkt ook een uitstekend zanger te zijn, wat hij bewijst met nog meer funky blues in BB’s “Never Make Your Move Too Soon” en Albert King’s “I’ll Play The Blues For You”.

Ook na de pause, waarin de muzikanten voldoende tijd nemen om met het publiek wat te praten en hun dorst te laven, wordt de tweede set qua opbouw een copy, van wat we in de éérste set kregen. Christina opent opnieuw, nu met de opener van hun debuut album “Burn That Woman Down”. Ze vervolgt daarna met de gekende cover “Sixteen Tons”, een nummer waarvan we nog altijd niet exact de componist kennen. Het nummer is voor het eerst in 1946 opgenomen door de Amerikaanse country zanger Merle Travis en een jaar later kwam het uit op zijn album “Folk Songs of the Hills”. Het nummer staat ook op zijn naam, maar in 1966 claimde de folkzanger George S. Davis dat hij in de jaren dertig het lied had geschreven, met als oorspronkelijke titel “Nine To Ten Tons”. In 1966 nam Davis “Sixteen Tons” op voor zijn LP “When Kentucky Had No Union Men”. Tennessee Ernie Ford nam in 1955 zijn versie van het lied op, die een wereldwijde hit werd.

Als Chris Pitts van Christina overneemt met Jimi’s “Voodoo Child” is het opnieuw tijd voor lange pittige gitaar solo’s. Met Muddy Waters’ “Hoochie Coochie Man” zakt het tempo en kleurt Doug McMinn alles in met de nodige harmonica grooves, dit terwijl hij met de andere vrije hand ongestoord verder drumt. Christina sluit de set af (ondersteund door een knap bassolo van Cade Moore) met Albert King’s slow blues “As The Years Go Passing By” en, met achtereenvolgens als “encores” “These Boots Are Made For Walking” (Nancy Sinatra) en... Janis Joplin’s “Mercedes Benz”...      

Het was in café ‘t Goor een geslaagd en sfeervol optreden, dat we van Christina Vierra en haar Mississippi Bigfoot kregen. Door het combineren van zangeres Christina Vierra en zanger/gitarist Chris Pitts, was er voldoende afwisseling, waardoor m.i. méér eigen songs en wat minder covers op de set lists moeten kunnen. Wij keerden tevreden naar Limburg terug en kijken uit wat ze in Gooreind bij herbergier Paul Vissers nog meer te bieden zullen hebben .

Eric Schuurmans

Foto © JiVe

meer foto's © JiVe

Set list: *Mighty River / *The Hunter / Moon Beam Blues / 44 Blues / *No Flesh In Outerspace / Don’t Make Your Move Too Soon / Concrete’s Killing Me / Mojo Workin’ / This Boots... – Set 2: *Burn That Woman Down / 16 Tons / Don’t Lie To Me / Rocks / *Who’s Gonna Run This Town / Unlucky Girl / *Wag the Dog / *Tree Knockin’ -- *album “Population Unknown”

 

 

 

meer video's : NEVER MAKE YOU MOVE TOO SOON (BB KING) / SIXTEEN FEET (MERLE TRAVIS) / CONCRETE’S KILLING ME / WHO’S GONNA RUN THIS TOWN / AS THE YEARS GO PASSING BY (ALBERT KING) / THESE BOOTS ARE MADE FOR WALKING (NANCY SINATRA)

 

 

 


 

Artiest info
website  
facebook  

GOORBLUES, GOOREIND - 12/06/16