NATHANIEL RATELIFF & THE NIGHT SWEATS @ HET DEPOT, LEUVEN - 23/06/16

Donderdag avond 18u00, tijd om in de auto te springen en richting Leuven te rijden. Ze voorspellen weeral onweer en we moeten de Antwerpse ring over dus zullen we zeker maar op tijd vertrekken om niet te laat in Het Depot te verschijnen. Nathaniel Rateliff & The Night Sweats treed er op met als support de Gentse Douglas Firs. Dit uitverkochte concert stond eerder in februari al op de agenda maar voor een of andere onbekende reden is het uitgesteld naar vandaag 23 juni. Het is iets voor 20u00 als we uiteindelijk in Leuven aan komen en de deuren van Het Depot gaan net open. De zaal is ingedeeld in wat ze hier de “Flex” opstelling noemen, vooraan staand en achteraan zittend met een maximale bezetting van 850 personen.

Douglas Firs

Douglas Firs, normaal een vierkoppige formatie, staat hier vanavond als een duo op de planken. De gebroeders Gertjan en Sem Van Hellemont zullen het komende half uur trachten de zaal op te warmen. Figuurlijk dan toch want de verluchtingsinstallatie heeft er de brui aan gegeven en de temperatuur swingt de pan uit. Ze starten met “20 Million Things”, een cover van Little Feat die Gertjan heel overtuigend neerzet op de lapsteel gitaar.

De rest van de set vullen ze met eigen nummers uit hun 2 CD’s en een splinternieuw nummer waarvan de titel nog niet beslist is maar wat hij zelf omschrijft als “Too Much & Too Fast”. De meeste nummers zijn rustige intieme songs met uitzondering van “Isn’t it Weird?”, waar het er iets steviger aan toe gaat. “Caroline” en “Can You Tell Her I Said Hi?” zijn twee nummers die op single verschenen zijn en voor die laatste wordt de hulp van het publiek ingeroepen om het rifje een beetje aan te vullen en dat lukt nog aardig ook. Als afsluiter kiezen ze voor “Pretty Legs and Tings to Do”. Het is een gemoedelijk optreden en in de zaal blijft het redelijk stil en dat is toch wel een parameter die aangeeft dat het publiek de smaak te pakken heeft en echt luistert.

Setlist: 20 Million Things – Through Watery Eyes – Caroline – Isn’t it Weird – Too Much & Too Fast – Can You Tell Her I Said Hi? – Pretty Legs and Things to Do.

Nathaniel Rateliff

Na een half uurtje pauze, waar we gretig gebruik van maken om even af te koelen op het gezellige Martelarenplein stroomt de zaal terug vol en verschijnen The Night Sweats op het podium. Een funky intro wordt ingezet en even later verschijnt ook Nathaniel Rateliff op de planken. The Night Sweats bestaat uit bassist Joseph Pope III, toetsenist Mark Shusterman, drummer Patrick Meese, gitarist Luke Mossman en blazers Andy Wild en Wesley Watkins maar deze laatste is vanavond vervangen. Op één nummer na spelen ze alle songs van hun CD en het mag gerust gezegd worden dat deze CD minstens even goed is als de Live optredens.

Meeslepende stompende ritmes in o.a. “Look It Here”, “Wasting Time” en “Shake” waarin Luke Mossman zich eens flink laat gaan en een prachtige solo neer zet. Maar ook veel uptempo nummers zoals uiteraard “I Need Never Get Old”. “Parlour” en “I Did It” zijn twee nummers die we nog niet kennen en die we hopelijk snel mogen verwachten op een volgend album. Gezien het nog beperkte repertoire van de band wagen ze zich aan een cover en de keuze is gevallen op een flink gepimpte versie van Neil Young’s “Out On The Weekend”.

Als afsluiter brengen ze het catchy “S.O.B.” en in no time is de hele zaal mee aan het Woohoowen. En dat blijft ook zo tot de band even later terug verschijnt om hun enige bisnummer te brengen: een swingende versie van “The Shape I’m In”. Het was een prachtige avond maar 70 minuten is helaas iets te weinig om met een voldaan gevoel huiswaarts te keren. Voor wie het nog eens wil beleven zou ik zeggen: trek uw laarzen aan en ga naar Rock Werchter want op 30 juni treden ze daar weer op. Terug op de parking gekomen blijft het Woohoow langs alle kanten weerklinken, het kruipt in je hoofd en blijft er zitten.

Setlist: Intro – Look It Here – I’ve Been Failing – Howling at Nothing – Wasting Time – Parlour – I Need Never Get Old – Shake – Out On The Weekend – Thank You – Mellow Out – I Did It – Trying So Hard – S.O.B. – The Shape I’m In.

Walter Wouters

Foto © Walter Wouters

Meer foto © Walter Wouters

 

 

 

Artiest info
website  
facebook  

HET DEPOT, LEUVEN - 23/06/16