SPAIN @ TRIX, ANTWERPEN - 10/06/16

Het Californische Spain werd in 1993 opgericht door Josh Haden, zoon van de in juli 2014 overleden jazzlegende Charlie Haden. Spain was in de jaren ’90 samen met o.a. Low, Codeine, Red House Painters en Idaho één van de speerpunten van de slowcore, een term voor langzame, stemmige melodieuze muziek. In de periode van 1995 t/m 2001 brachten ze drie door de critici geprezen albums op de markt, waarvan het debuut “The Blue Moods Of Spain” als het absolute meesterwerk wordt bestempeld. De carrière van de groep valt in twee delen uiteen want pas in 2012 verscheen uiteindelijk de opvolger van “I Believe” (2001), het goed onthaalde “The Soul Of Spain”. In 2014 volgde dan “Sargent Place” en nu is net “Carolina” verschenen, het album dat Spain vanavond uitgebreid komt voorstellen.

Het voorprogramma wordt verzorgd door het Belgische Mad About Mountains. Frontman Piet De Pessemier (gitaar en zang) wordt bijgestaan door bassiste/zangeres Myrthe Luyten (ook bekend van Astronaute), gitarist/pedalsteelspeler/zanger Davy Jansen en drummer Pol Meunier. Mad About Mountains put vooral uit hun laatste plaat “Radio Harlaz”. Het album is geïnspireerd op het verhaal van Glenn Campbell (vooral bekend van “Rhinestone Cowboy”), die aan een erge vorm van Alzheimer lijdt. Piet vertelt op deze plaat het imaginaire levensverhaal van de countrylegende en zijn vrouw, het leven van hen samen, de liefde, leed en de uiteindelijke aftakeling. Ze openen hun set vanavond met “Numbers”, een lekker melodieuze countrysong. In het rockende “Look At Him Now” waart de geest van Neil Young heel prominent rond. De stem van Piet klinkt tijdens dit nummer zelfs bijna hetzelfde als die van de grootmeester. Tijdens “The Wishing Well” en “Can’t You See” speelt Davy pedalsteel, hierdoor klinken de nummers heel melancholisch. Vooral dit laatste nummer zingt Piet heel breekbaar, tijdens de meeste nummers is er meerstemmige zang met Myrthe en Davy en deze is echt wondermooi. Mad About Mountains speelt ongeveer drie kwartier en het was volop genieten van de beste Belgische americanagroep van het moment. (foto's)

Spain toert tegenwoordig als drietal : Josh Haden - zang/bas, Kenny Lyon op gitaar en een drummer. Ze beginnen hun set met drie nummers uit hun laatste plaat : de slepende americanasongs “The Depression” en “Battle Of Saratoga” en het voor Spains doen stevig rockende “Lorelei”. Dan is het tijd voor wat oudere songs. “Nobody Has To Know” wordt minder subtiel gebracht dan we van Spain gewoon zijn, “I Lied” is doorspekt met jazzinvloeden en “Ten Nights” is slowcore zoals in de hoogdagen van de groep. De zang van Josh is uitermate traag. Zoals gewoonlijk zingt hij meestal met zijn ogen dicht en gaat hij volledig op in de song. Hij heeft een aangename, vrij monotone zangstem die wonderwel bij de muziek past. Nog meer slowcore krijgen we met “Ray Of Light”, Kenny Lyon geeft het nummer eerst een knappe slidesolo mee en later ook een atonale melodicasolo waarmee jazzinvloeden in het nummer sluipen. De appel valt uiteindelijk niet ver van de boom.

Ze grijpen dan terug naar het nieuwe album met “Station 2”, een prima melodieus, swingend americananummer. Steviger is het rockende “One Last Look”, zo heftig waren ze zelden vroeger. “Untitled # 1”, misschien wel de beste song van Spain, wordt lang uitgesponnen en Kenny Lyon toont tijdens dit nummer nog maar eens wat een geweldige gitarist hij is. Hij beheerst een uitgebreid gamma snarengepluk, van subtiel zacht tot heftig rockend. Zijn staat van dienst mag er dan ook zijn, zo speelde hij o.a. met Bruce Springsteen, Sting, Elton John en The Lemonheads. Hij was samen met Josh Haden trouwens de producer van “Carolina”. De set wordt stevig afgesloten met “From The Dust”. Ze komen echter snel terug voor drie bisnummers : het uitbundig gebrachte verzoeknummer “I’m Still Free”, het prachtige “Spiritual” en de stevige uitsmijter “For You”. Na bijna anderhalf uur zit het prima concert erop, de fans in de gezellig gevulde, verkleinde Trix-club hebben zonder twijfel genoten van dit hoogstaand concert. Josh Haden heeft met Kenny Lyon een fantastische gitarist in zijn rangen en de drummer voegt een geweldige finesse toe aan het groepsgeluid. Josh speelt op zijn bas zoals gewoonlijk geen noot teveel maar ook geen te weinig. De instrumentatie is minder gevarieerd dan op plaat maar dit is live geen euvel, het niveau van de muzikanten is zo hoog dat dit grotendeels wordt opgevangen. Spains hoogdagen zijn misschien (voorlopig?) voorbij maar ze brengen nog steeds muziek van grote klasse.

Lou van Bergen

Foto © JiVe

meer foto's © JiVe

 

 


 

 

 

 

 


 

Artiest info
website  
facebook  

TRIX, ANTWERPEN - 10/06/16