ZZ TOP @ VORST NATIONAAL, BRUSSEL - 28/06/16

Je moet het maar doen, meer dan 45 jaren in dezelfde bezetting als band je ding brengen. Het is volgens mij een unicum, dit huzarenstukje dat deze sympathieke Texanen doen. Ooit opgericht als powerblues en boogie trio, dat zonder al te veel tierlantijntjes maar rechttoe rechtaan hun ding aan de man bracht. ‘ZZ Top this little ol’ band from Texas’ was steevast hun motto in hun beginjaren. En eigenlijk zijn ze dit motto steeds trouw gebleven. Hun songteksten getuigen van een hele hoge graad van humor en zelfrelativisme. Ze zijn ook niet vies van enig showelement. Zo trokken ze ooit op tournee met een halve dierentuin met levende beesten op het podium (hun Worldwide Texas Tour in 1976) of was een replica van een ouderwets ogende autosloopbedrijf het decor (Recycler Tour in 1990/1991), je kon het zo gek niet bedenken of ZZ Top deed het. Dinsdagavond kwamen ze in het kader van hun Hell Raisers Tour langs in Vorst Nationaal.

Wegens een Europese top en bijhorende verkeersellende was het reppen om tijdig in de rocktempel te raken. Daar ze in de jaren ’80 en ’90 vooral de focus legden op show en glamour keren de bebaarde heren nu terug naar de eenvoud. Geen bombastische decors of met lasers overgoten showelementen maar een simpele sterrenhemel en natuurlijk hun ‘wall of sound’ aan versterkers achter zich. Het lijkt wel of ze willen aantonen dat hun tijdloze muziek voorop staat. Leuk zijn wel de microstatieven in de vorm van massieve uitlaten die je normaal op een monstertruck vindt. Sinds jaar en dag wordt de band geassocieerd met blitse auto’s – herinnert u zich de knalrode Hotrod uit de legendarische videoclip van ‘Gimme All Your Lovin’ – knappe grieten en goedkope maar toch zo’n coole zonnebrillen. Hun bovengenoemd succesnummer zit al heel vroeg in de set en zo zit de sfeer er direct in.

We krijgen een greep uit hun immens repertoire met opvallen veel oudere nummers wat voor mij althans een schot in de roos was. Een uitstapje naar de ‘blues’ is er altijd bij en die trip wordt ingezet met ‘Jesus Just Left Chicago’ en eindigt met een opzwepende ‘Foxy Lady’ van Jimi Hendrix. Natuurlijk mogen ‘I’m Bad, I’m Nationwide’ en ‘Cheap Sunglasses’ niet ontbreken. Alles klinkt nogal routineus en de heren spelen toch een beetje teveel op automatische piloot. De leeftijd misschien? De drie heren zijn inmiddels al de pensioengerechtigde leeftijd gepasseerd en dan hoeft het allemaal zo niet meer. Of misschien is de solo uitstap van gitarist/zanger Billy Gibbons hiervan de oorzaak? Vorig jaar bracht de man immers ‘Perfectamundo’ uit, een solodebuut maar hij bleef erbij dat de band ZZ Top his main event was. Ook wordt hij regelmatig gesignaleerd bij het project The Supersonic Blues Machine, een soort van superband waarin ook Walter Trout, Lance Lopez en bijvoorbeeld Robben Ford gastbijdragen leveren.

Deze band trad onlangs nog op in Grollo op de eerste editie van het Holland International Blues Festival. Billy Gibbons is en blijft een gerespecteerd gitarist die nooit zijn roots heeft verloochend. Zo noemt hij steevast John Lee Hooker als één van z’n lichtende voorbeelden. Wat ook weinigen weten is dat Gibbons achter de schermen een gul donateur en sponsor is van het Delta Blues Museum in Clarksdale, Mississippi. Het hart op de juiste plaats dus. Samen met zijn vaste partners in crime: Dusty Hill op basgitaar, zang en verrassend vanavond ook op synthesizer en net als Billy Gibbons met de onafscheidelijke lange baard en – oh ironie – op drums de baardloze Frank Beard vormt hij dus ZZ Top.

Naar het einde van het concert toe krijgen de fans waar ze voor gekomen zijn en kan er een feestje worden gebouwd op nummers als ‘Legs’, ‘Sharp Dressed Man’ en de oer-boogie ‘La Grange’. Ook hun trademark ‘Tush’ mag niet ontbreken. Bissen doen de heren met het van Elvis geleende ‘Jailhouse Rock’. Een ZZ Top concert is nooit een tegenvaller. De heren kennen hun stiel en weten hoe ze hun publiek moeten entertainen. Je weet eigenlijk vooraf wat je mag verwachten maar de mannen met baarden en frivole danspasjes zijn het prototype van ‘cool’ en lossen schijnbaar moeiteloos alle verwachtingen in.

Wim ‘Huibbe’ Huybrechts

Foto © Yvo Zels

meer foto's © Yvo Zels

DE SETLIST: Got Me Under Pressure / Gimme All Your Lovin' / Waitin' For The Bus / Jesus Just Left Chicago / Pincushion / I'm Bad , I'm Nationwide / I Gotsa Get Paid / Rough Boy / Foxy Lady / Catfish Blues / Cheap Sunglasses / Chartreuse / Sharp Dressed Man / Legs // La Grange + Sloppy Drunk Jam / Tush // Sixteen Tons / Jailhouse Rock.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

Artiest info
website  
   

VORST NATIONAAL,BRUSSEL -28/06/16