GOOD CHARLOTTE @ AB, BRUSSEL - 11/06/17

 

Begin jaren 2000 werd de punkpop een ware rage, bands als Blink182, Sum41, Good Charlotte en vaandeldrager Green Day besloten om in tegenstelling tot de hardcore punk (nog harder en sneller), popmelodieën in hun muziek te verweven.

In 1996 begonnen de tweelingbroers Madden, Joel en Benji, samen met enkele schoolvrienden een bandje. Hun vader was al enkele jaren het huis uit en hun moeder leed aan lupus en was dikwijls gehospitaliseerd. De muziek was hun enige uitweg in de harde tienerjaren die ze meemaakten. Hun doorzettingsvermogen maakte dat ze inderdaad “The American Dream” beleefden, from zero to hero.

Hun debuutalbum “Good Charlotte” uitgebracht in 2000 bevatte enkele sterke singles. Hun grote doorbraak kwam er met de opvolger “The Young And The Hopeless” (2002), bijna 5 miljoen verkochte exemplaren en een wereldwijde hit met “Lifestyles Of The Rich And The Famous”. Ook de daarna volgende albums “Chronicles Of Life And Death “,”Good Morning Revival” blijven succesvol en leveren telkens enkele toffe punkpop singles op. Na enkele wisselingen bestaat de band nu uit de tweeling Joel (zang) en Benji Madden (zang, gitaar), Billy Martin (gitaar, keyboards), Paul Thomas (bass) en Dean Butterworth (drums). Na het uitbrengen in 2010 van het album “Cardiology” neemt de band een rustpauze. Niet alleen op muzikaal gebied zijn de broers Madden succesvol, ook in hun liefdesleven scoren ze hoog, Joel is getrouwd met Nicole Richie (succesvolle Amerikaanse televisiepersoonlijkheid) en broer Benjji trouwde in 2015 met de bekende actrice Cameron Diaz.

De nieuwe lichting pop-punk supersterren zoals All Time Low en 5 Seconds Of Summer steken het niet onder stoelen of banken dat Good Charlotte hun lichtend voorbeeld is geweest en een grote invloed op hen hebben gehad. De broers nemen een album op “Greetings From California” onder de naam “The Madden Brothers” en beginnen nummers te schrijven voor andere bands.

In 2016 komt de band met een nieuw album op de proppen “Youth Authority”, een album dat in eigen beheer wordt uitgegeven en dat door het publiek positief wordt ontvangen en waarop ze als vanouds het betere punkpop werk afleveren. Nieuw album, nieuwe tour waarbij ze ook Europa aandoen waaronder een concert voor de Belgische fans in de AB.

De eerste band die het podium op mag is Issues, een Amerikaanse band die een mix brengt van metalcore, pop en R&B, zij noemen het “new nu metal”, en maken gebruik van twee leadzangers, ééntje voor de gewone zang (clean vocals) de andere voor het screamen en het rappen (unclean vocals). Even wennen aan de muziek maar het heeft wel iets “top 40 “muziek mixen met niet zo alledaagse muziekvormen.

Als special guest krijgen we Sleeping With Sirens voorgeschoteld, een band die ook in België een stijgend aantal fans telt. Kenmerkend voor de band is de stem van de zanger, Kellin Quinn, deze heeft de fase van “baard in de keel” krijgen blijkbaar overgeslagen en beschikt nu dus over een leggero tenor oftewel een leuke vrouwenstem. De nog jonge band (2009) heeft toch al vier volwaardige albums op hun naam staan waarvan het in 2015 uitgebrachte “Madness” het laatste en het succesvolste is. De band krijgt vanaf het openingsnummer “If You Can’t Hang” de inmiddels bijna volgelopen AB gemakkelijk in beweging. Het stemgeluid van Quinn zal zijn voor- en tegenstanders hebben, de melodische post-hardcore met hier en daar wat emo invloeden slaat zeker aan. Nummers als “Go Go Go”, “We Like It Loud” en afsluiter “Kick Me” laten een positieve indruk na. Verrassing voor deze avond, de pop punkers van State Champs passeren even in Brussel en spelen een nummertje “Secrets” tot grote tevredenheid van de talrijke punkpop fans.

Tijd voor de hoofdact die erin vliegen met één van hun bekendste nummers “The Anthem”, een opener die kan tellen, de temperatuur in de zaal stijgt nog een paar graadjes (zweten, zweten, zweten) en er wordt lekker meegeklapt en gezongen. Voor de meesten is het de eerste maal dat ze een Good Charlotte concert meemaken, het bewijs dat de muziek van Good Charlotte een hiaat van 5 jaren vlot overleeft en veel jongeren terug de kar van de punkpop opspringen. “Riot Girls” wordt opgedragen aan alle meisjes in de zaal, en dat zijn er heel wat, want wat zouden jongens zijn zonder deze leuke, mooie meiden. Tijd voor wat nieuwe nummers, titelnummer “Life Changes” uit het nieuwe album kan zo op hun “Greatest Hits” gezet worden alsook de single van dat album “Makeshift Love”. De band is het publiek dankbaar dat ze nog steeds de weg naar hun optredens vinden, en maakt hen duidelijk dat je nooit mag opgeven. “Hold On”, vecht voor wat je wil bereiken en je komt er wel. Kellin Quinn mag nog even komen meezingen op het nummer “Keep Swinging” en op het powerpopachtige “The Outfield” horen we dat de samenzang tussen de broers echt wel snor zit. "Dance Floor Anthem” is voor mijn smaak dan weer wat té poppy maar wordt dan wel goedgemaakt door het stomende “The River”. “I Just Wanna Live” is een buitenbeentje in het oeuvre van de band, mix van pop, disco opgesmukt met wat powerchords, en een grote hit. “Let’s Go Now” roept zanger Joel Madden en hun grootste hit “Lifestyle Of The Rich And Famous” knalt door de boxen, de handjes gaan de lucht in en het refrein brult iedereen mee, iedereen tevreden. Diegene die nog gehoopt hadden enkele toegiften te horen waren eraan voor de moeite want Good Charlotte is een van de bands die daar niet aan mee doet.

Punkpop is simpel, maar goed zijn in simpele dingen …. Is echt niet zo simpel.

Luc Nuyts


 

 

 

 

 


 

Artiest info
Website  
Facebook  

AB, BRUSSEL - 11/06/17