MEENA CRYLE & CHRIS FILLMORE @ GOORBLUES, WUUSTWEZEL – 25/06/17

Als er in de blueswereld een koppel is die hun energie en intuïtiviteit in muziek uitdrukken, zijn het wel Meena Cryle en Chris Fillmore. Daarbij is Meena nog een, wat genoemd wordt “Old Soul”, ze heeft de stem en de passie, net als Etta James of met een vibe als Janis Joplin, kan ze haar emoties in zanglijnen leggen.

Meena, geboren in 1977 in Oostenrijk, begon te zingen op drie jarige leeftijd, speelde gitaar op haar achtste en schreef haar eerste nummer als ze pas tien was. Verliet het ouderlijk huis op zestien en trok de wereld in met haar compagnon met zes snaren. Speelde haar songs aan het Lake Michigan in Illinois, in de trein ergens in Griekenland, in de straten van Chimoio Mozambique, de brede lanen van Mexico City, in het centrum van New Delhi, op de stranden van Sicilië en terug thuis op de toppen van Oostenrijkse bergen. Vrijheid in haar leven ziet ze als een geschenk dat je krijgt wanneer je je ego opzij zet en je comfort zone achter je laat, zo deed ze ook duidelijk.

De diepere artistieke band met Chris smeedde ze samen meer dan twintig jaar geleden. De Meena Cryle and Chris Fillmore Band was een voorname deelnemer in de European Blues Challenge van 2011 te Berlijn. Behaalden prijzen van de jury en publiek tijdens de befaamde International Blues Challenge in Memphis 2013. Datzelfde jaar werd Meena ook genomineerd voor de Oostenrijkse Amadeus Music Award. Traden op vele internationale podia, verleden jaar o.a. op Peer en Wespelaar, vandaag hier in de immer vrolijke en unieke bluesclub op het Goor, het laatste optreden van dit voorjaar.

Naast het befaamde Lignum drumstel, altijd hier gereed voor menige drummers, merken we vandaag de talisman die deze band altijd mee opstelt, de inspiratie van Chris Fillmore, een nostalgische zwart-wit foto van Elvis, the king of rock & roll. Dit eerbetoon kan enkel door de jongeren onder ons aanvaard en begrepen worden. Dan vooral jong van hart luisteren we naar “Early In The Morning”, een swingende intro shuffle waaraan nog een extra stukje wordt geweven met bye bye baby goodbye, recht in de roos voor een prima sfeer. Songwriting is deze band zeker niet vreemd, terwijl een bekende spirit altijd graag wordt herkend. Na een tweetal debuutalbums, maakten ze albums onder het blues label Ruf records “Try Me” (2010), “Feel Me” (2012), Tell Me (2014). The Who zou er zelfs jaloers op kunnen zijn. Hun recente live album “In Concert” brachten ze uit als debuut bij label Continental Blue Heaven/CRS, een buitengewone kers op de taart van hun vorig werk. Je kan dit ook op hun site gewoon beluisteren, zie de link boven.

Twee volgende slow blues nummers, zowel zang als gitaar vol passie en virtuositeit: “If You Had A Diamond” met een verduiveld Latino ritme en een Sam Cook cover uit 1964 “A Change Is Gonna Come”. De percussie sluit zeer nauw aan net als een goede wijn zijn aroma en smaak behoeft. In deze blues barrel zit dan ook twintig jaar gerijpte wijn, dat drink je niet elke dag, alleen zondags. Vroeger in de door haar vader verplichte zondagsmis, kende Meena geen afkeer, integendeel genoot ze van de Oostenrijkse orgels en gezangen. Terwijl ze later Muddy Waters door Chris leerde kennen. “Lord Have Mercy” is daar een duidelijk gevolg van. Dergelijke pareltjes worden in deze jukejoint meer dan geliefd. Misschien verraadt Chris' hoed en halsketting wel ook een eerbetoon aan Steve Ray Vaughan, die hier uit zijn Tin Pan Alley meeluistert. Op zijn witte Stratocaster beheerst Chris Fillmore hier de grandioze SRV hand, die op zijn beurt de Albert King technieken verspreidde en verder openbaarde.

Chris heeft zijn Les Paul niet thuisgelaten. Met de sunburst gekleurde Epiphone in zijn hand en haar verbazingwekkende stem, bewijzen zij ook dat je deze band niet in een hokje kan plaatsen, veelzijdigheid is troef. “Enough is Enough” graaft zich diep in hun rockvermogen en wordt zeer geapprecieerd. Na “You Can Have My Husband” wandelen we mee in die voorgenoemde alley met “Tina Nina Nu”, een cover van Slim Harpo dat de dansinstincten prikkelt, al zijn het voorlopig nog enkel handbewegingen. Drummer Berhard Egger en basman Joris Hendrik geven hierin elk een solo waarvoor respect. Meena laat ons nog eens terugdenken aan Etta's lovestory maar ook driehoeksverhouding die toen zowel in de muziekgeschiedenis als de poëtische wereld is gegaan. “I Rather Go Blind” geschreven door Ellington Jordan toen zij hem in de gevangenis bezocht. Nummers als dit vereisen emotionele uitstraling die poëten en songwriters betrachten. Zo brengt Meena haar liefde voor dit nummer al op dat eerste Ruf album “Try Me”.

“ Bright Lights, Big City”, een hommage aan songwriter Jimmy Reed uit 1961, intussen bewerkt door de grote Gary Clark Jr. Na een weergaloze stem van Meena die net als “mama” Reed alle nachtelijk hoeken van de stad laat zien, brengt ook dit nummer ons in hogere sferen vooral door de Les Paul van Chris, die zijn Leslie amp gebruikt voor de prachtige klankkleur met tremelo, waardoor een wahwah pedal gerust kan worden weggelaten. We blijven bij het betere gitaarwerk met “Since I Met You Baby” waarbij Chris een idee geeft net als SRV ons meedeelde dat “The Sky Is Crying”. Toen we dachten alle ingrediënten al gezien en gehoord te hebben, neemt Chris zijn Harley Benson dobro resonator en bottleneck om de vinger en opent meesterlijk slidend “Take This Pressure Off Of Me”, hier zien we even Meena en Chris naast elkaar met gitaar, mooi samenspel, mooie foto.

De encore's moeten we even afdingen. Bij Pauls' oproep vervoegen we hem met “some noice” en krijgen een uptempo van Big Mama Thornton
“ Black Rat” en nog een nummer waarbij zij meestal eindigt. Zo vertelt ze ook dit telkens te brengen, van het hoge noorden tot lage zuiden, van Helsinki tot de Mississippi oevers. Na dit energiek optreden zonder pauze, zet ze zich vooraan het podium en brengt ons het emotionele “My Performance Is Over”. Einde van een prachtig optreden, een onvergetelijke en inspirerende band die ik iedereen kan aanraden, voor de briljante stem en het magnifieke snarenspel.

Guy Cuypers

Foto © JiVe

meer © Foto Jive

 

 

video's :
It Makes Me Scream -
Bright Lights, Big City - You Can Have My Husband + Tina Nina Nu - Lord Have Mercy
- I Rather Go Blind - A Change Is Gonna Come

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

Artiest info
website  
facebook  

GOORBLUES - 25/06/2017