STEF BOS @ DE ROMA, ANTWERPEN – 02/06/17

Stef Bos (° 12/7/1961, Veenendaal - NL) is een graag geziene gast in Antwerpen waar hij een lange periode ook woonde. Hij volgde er in de jaren tachtig een opleiding aan de Studio Herman Teirlinck, schreef toen liedjes voor artiesten als Ingeborg (het Eurosonglied “Door De Wind”) en Clouseau alvorens aan zijn eigen carrière te beginnen die met “Papa” een vliegende start kreeg.

Stef (zang en gitaar) komt om twintig voor negen met zijn vier begeleiders op. De groep bestaat uit Steven Cornillie op toetsen, Lené te Voortwis op bas, Martin de Wagter op drums en René van Mierlo op gitaar. Hij opent met het door subtiele toetsen ingeklede “Ik Woon Niet Waar Ik Ben Geboren” met een knappe, lyrische tekst die aangeeft dat Stef zich op vele plaatsen thuisvoelt. Na dit nummer zal Stef de meeste nummers inleiden, telkens met een brief die hij ooit aan zijn ma schreef, chronologisch beginnend in 1990. Zijn moeder begreep niet goed dat hij zo'n reislust had, om haar gerust te stellen schreef hij regelmatig een brief aan haar. “Hilton Barcelona” vertelt het verhaal van een man op zakenreis die de eenzaamheid verdrijft met aangenaam - weliswaar betalend - gezelschap. Hij brengt het grotendeels parlando en de song doet qua inkleding Spaans klinkend aan. Stef neemt voor het eerst zijn gitaar ter hand voor “Engjelushe”. Stef heeft al lang een nauwe band met Afrika, hij werd er ooit heel ziek toen hij in het grensgebied van Senegal en Mali verbleef. Hij dacht dat hij malaria had opgelopen omdat hij 42° koorts had. Uiteindelijk bleek het minder erg, maar hij had allerlei visioenen toen hij de dood in de ogen keek. Uit deze ervaring ontstond het prachtige “Serekunda”. Tijdens “Brief Uit Berlijn” blijkt nog maar eens wat een formidabele voordrachtkunstenaar Stef is, zijn frasering is werkelijk fenomenaal. Studio Herman Teirlinck heeft geloond.

Stef zet zich achter de piano voor “Hillbrow” (cover van Johannes Kerkorrel). Hillbrow is een deel van Johannesburg en het nummer is een liefdeslied aan de verscheidenheid, de schrijver van de song werd een goede vriend. Je moet de verschillen vieren en vooral geven in het leven : geef, geef, geef! - uiteindelijk zal je wel wat je geeft terugkrijgen. Van “Suikerbossie” brengt hij eerst een melancholische versie, een oude Zuid-Afrikaan die het nummer hoorde zei hem ;”breng het vrolijker en de mensen gaan het meer appreciëren”. De tweede uitvoering brengt hij uptempo en dansbaar. Dan is het tijd voor de pauze.

Hij hervat met “Mijn Stad” solo aan de piano, een ode aan de wereldstad Antwerpen. Zijn moeder - blijkbaar een heel wijze vrouw met wat hij over haar vertelde - haar stelling was dat je grenzen moet stellen die je dan kan overschrijden. “Força Da Modança” is met zijn Zuid-Afrikaanse klanken enorm opzwepend. In Mexico worden de doden gevierd op de “Dia De La Muerte”, zij brengen op die dag herinneringen naar boven en herdenken wat de overledenen voor hen betekend hebben. Het is een vrolijke bedoening, misschien niet in het minst door de tequila die dan rijkelijk vloeit.

Stef Bos is een optimist in hart en nieren en stelt in “Ooit Op Een Dag” dat de liefde steeds overwint. René van Mierlo schittert op gitaar en het is een prachtig slot van de reguliere set. Hij komt nog terug voor twee bisnummers, het doorleefd en aangrijpend gebrachte “Papa” - de vrouwen op de rij voor mij wenen van ontroering en nemen elkaar vast - en het mooie slotakkoord “Gelukkig”. Stef Bos is en blijft een icoon in het Nederlandstalig genre na meer dan 25 jaar in het vak. Zijn warme stem, waarmee hij zinvolle teksten brengt, blijft het publiek beroeren. Na een concert van twee uur is een staande ovatie dan ook verdiend voor Stef en zijn begeleiders.

Setlist : Ik Woon Niet Waar Ik Ben Geboren / Hilton Barcelona / Engjelushe / Wie Mij Lief Heeft Laat Mij Los / Serekuna / Brief Uit Berlijn / Hillbrow / Suikerbossie / Mijn Stad / Komatiepoort / Força Da Modança / Awuwe / Dia De La Muerte / Ooit Op Een Dag // Papa / Gelukkig.

Lou van Bergen

Foto JiVe

Meer foto's JiVe

  

 

 

 

 


 

Artiest info
website  
facebook  

DE ROMA, BORGERHOUT - 02/06/17