THE BRANDOS @ DE BOSUIL, WEERT - 01/06/17

“Back to basics” rock daar staat de muziek van The Brandos voor, rauw, energiek en met de stem van frontman David Kincaid beschikt de band over een uniek geluid in het rocklandschap.

Midden jaren tachtig zocht David Kincaid naar een nieuwe muzikale uitdaging, in de toen nog kleine muzikale scene van Seattle had hij met zijn toenmalige band “The Allies” weinig vooruitzichten. New York City was te place to be en al snel werd hij opgenomen in “Soul Attack” een band die een zanger en songschrijver zocht. Al snel besloot men de band een nieuwe naam te geven, “The Brandos” naar de acteur Marlon Brando. In 1986 komt hun debuutalbum “Honor Among Thieves” uit, met daarop het hitje “Gettysburg”. Met lovende recensies in “Rolling Stone” en “Time Magazine”, een Europese toer, onderscheidingen voor beste debuutalbum en beste mannelijke zanger op een onafhankelijk label (Relativity Records) zag de carrière van The Brandos er veelbelovend uit. Het besluit om een manager voor de groep te nemen was helaas een nefaste beslissing. De manager besloot om het tweede album “Trial By Fire” bij het grotere Geffen Records uit te brengen dit bracht echter een rechtszaak met zich mee waardoor alles uiteindelijk bij RCA Records terecht kwam, met de nodige schulden voor de band. Uiteindelijk werden door de crisis vele bands aan de deur gezet door RCA waaronder dus ook The Brandos, het album werd nooit officieel uitgebracht.

Met de moed der wanhoop begon men aan een nieuw album te werken, “Gunfire At Midnight” kwam in 1992 uit bij een Duits label. Sindsdien brachten The Brandos nog een vijftal reguliere albums uit, waarvan “Los Brandos” deze maand verschijnt, en enkele live registraties opgenomen tijdens de talrijke Europese optredens. Door de jaren heen werd het geluid van The Brandos verrijkt met Ierse en Amerikaanse traditionals invloeden die een mooie aanvulling brengen in hun muziek. Sinds het begin van hun carrière zijn The Brandos populair bij onze noorder- en oosterburen en na hun laatste doortocht, ook al weer negen jaar geleden, komt de band terug naar Europa voor 22 optredens waarvan 14 in Duitsland, 7 in Nederland en ééntje in Zweden.

Openingsnummer “Fight For Love” laat al dadelijk horen dat we hier met een degelijke rock ‘live’ band te maken hebben, what you see is what you get, wat dan ook erg typerend is voor het geluid van The Brandos, vintage geluid verrijkt met de naar John Fogerty neigende zang van Kincaid. De zanger verontschuldigt zich dat het onmogelijk is om al de nummers te spelen die de fans hebben aangevraagd voor deze toer, men houdt het bij de vaste setlist. Uit het nieuwe album “Los Brandos” dat op 2 juni officieel gereleaset wordt, speelt men natuurlijk wel wat nummers ondermeer “Señor Coyote” een nummer over mensensmokkelaars aan de grens van Mexico en de Verenigde Staten, bad people, een typisch Brandos nummer verrijkt met wat Mexicaanse klanken en gezongen in het Spaans.

“The Solution” en “The Keeper”, uit het album “Gunfire At Midnight” werden destijds in Nederland als single uitgebracht met redelijk wat succes, ook ditmaal werden ze positief onthaald door het publiek. “Querer A Los Ninos” oftewel “Love The Children” en “Suffer In Silence” zijn dan weer twee nummers van het nieuwe album. Terwijl David Kincaid zijn elektrische gitaar omruilt voor zijn akoestische verlaat de band het podium, nu hij vader is en een zoon heeft bekijkt Kincaid de wereld toch wel even anders want ook zijn kind moet nog verder met deze wereld, “What Kind Of World”, een zorg voor iedereen met kinderen. Bij het liefdesnummer “Love Of My Life” mag gitarist Frank Giordana onze troubadour begeleiden waarna de voltallige band, drums (Tom Goss), bass (Sal Maida) het stevige “She’s The One” speelt. Wat me opvalt is het sterke gitaarspel van Kincaid, zijn tussendoor rifjes en solo’s zijn een verrijking voor zijn nummers. We krijgen nog enkele nummers uit het nieuwe album ,“Woodstock Guitar”, over een Gibson gitaar van 1965, een gitaar die hij in Woodstock in een winkel zag en altijd al wou kopen, wat hij uiteindelijk ook gedaan heeft. “Bella Encantandora” en “Maligna Presencia”, waarvan het laatste over de problematiek van de drugskartels handelt. De helft van de nummers van het laatste album worden in het Spaans gezongen, misschien toch wat veel om , als pure rockband, deze toch niet ‘rock & roll’ taal veelvuldig te gebruiken.

“Gettysburg” het nummer over de onafhankelijkheidsoorlog in de Verenigde Staten, waaraan ook een van zijn verre voorvaderen deelnam die later trouwde met een Iers meisje, vandaar Kincaids Iers bloed, en een lang uitgesponnen versie van “Nothing To Fear” beëindigden het optreden. De fans van The Brandos willen en krijgen meer, het bekende “Anna Lee” en het ‘keeping up the faith” nummer “The Light Of Day” waarna er nog een tweede toegift kwam “Gunfire At Midnight” handelend over het dagdagelijkse terugkerende geweld in de straten van New York.

Leuk om nog eens een echte rockband te horen die zich niet bekommerd over een verkeerd gespeeld nootje of ritme hier en daar, eerlijke rock & roll daar gaan we voor!

Luc Nuyts

Foto © Sonja Schepers

Setlist: Fight For Love/ The Only Love I Can Get/ Let It Go/ Senor Coyote/ The Solution/ The Keeper/ Querer A Los Ninos/ Suffer In Silence/ What Kind Of World/ Love Of My Life/ She’s The One/ Woodstock Guitar/ These Troubled Times/ Bella Encantadore/ Over The Border/ Maligna Presencia/ Gettysburg/ Nothing To Fear
Encores: Anna Lee/ The Light Of Day/ Gunfire At Midnight


 

 

 

 

 

 


 

Artiest info
website  
facebook  

DE BOSUIL, WEERT - 01/06/17