THE VEGABONDS @ MANUSCRIPT, OOSTENDE - 15/06/17

Rock & roll die zowel door southern rock als door moderne rock beïnvloed is, “New South Rock” noemt de band deze frisse mix. Beïnvloed door bands als The Black Crowes, Led Zeppelin, Kings of Leon, werd de band in 2009 in Auburn, Alabama opgericht door zes topmuzikanten zanger Daniel Allen, gitaristen Alex Cannon en Richard Forehand, bassist Paul Bruens, toetsenist Jamie Hallen en drummer Bryan Harris, die in 2010 hun debuutalbum “Dear Revolution” uitbrachten, gevolgd in 2012 door hun tweede “Southern Sons”. Beide albums kenden wel wat succes op de “Independent Artists Charts”.

Door het vele toeren bouwden ze al snel een degelijke “live” reputatie op, ook Europa werd daarbij niet vergeten, men bracht in 2013 zelfs een speciale live album uit “RCA Studio B” om deze tour te ondersteunen.

Het bestaan van de band komt op een kritiek punt wanneer toetsenist Jamie Hallen en gitarist Alex Cannon de band verlaten. De overige bandleden willen echter verder met The Vegabonds en met een nieuwe toetsenist, Beau Cooper, wordt er gestart met het opnemen van het derde album “What We’re Made Of”. Topproducer Tom Tapley doet een prima job, de muzikale visie van de band vertaald zich in 12 toffe “New South Rock” nummers.

Voor de derde maal reeds staat de band op Europese podia, met 18 optredens in Spanje blijkt de populariteit daar erg groot te zijn, gelukkig wordt België niet overgeslagen en komt de band nogmaals naar muziekcafé “Het Manuscript” in Oostende.

Openingsnummer , het soulvolle “Where We Used To Go” uit het nieuwe album handelt over de voormalige leden Alex en Jamie die uit de band stapten, gevolgd door de rocker “Best Of Me”. De toetsen van Beau Cooper openen het volgende nummer “Cruise On”, gitarist Richard Forehand sluit aan met een knappe slide gitaarpartij. Frontman Daniel Allen beschikt over een karakteristiek stemgeluid waarvan het timbre me soms wel doet denken aan Caleb Followill van Kings Of Leon. Bij het spelen van hun nieuw nummer “Long Haired Country Boy” wordt er volop gesoleerd door gitarist Forehand en Cooper op toetsen, het nummer gaat op het einde over in “Midnght Rider” van de Allman Brothers Band, knap stukje southern rock krijgen we hier te horen.

“Shaky Hands” een nummer uit hun eerste album wordt grotendeels zonder lead gitaar gespeeld wegens een defectje. De southern rock and roller “Blood To Roam” wordt weer met volledige band gespeeld, tof live nummer. Met het nummer “Hope She’s Still Mine” gaat het er wat rustiger aan toe, country-blues uit het diepe zuiden. “The Wanderer” nog een nummer uit hun eerste album zou niet misstaan in het oeuvre van Kings Of Leon en met “You Wreck Me” krijgen we weer onvervalste R&R. Zanger Daniel Allen speelt liever muziek dan verhaaltjes te vertellen aan het publiek, blij om terug in België te zijn en hij geniet van het huisbier van het manuscript “Poppolou”, veel meer kwamen we niet te weten. “Oh My Lord” openingstrack van het nieuwe album, onweerstaanbaar refrein, ambiance nummer, helaas ook het laatste.

The Vegabonds spelen toch nog twee toegiften, “Georgia Fire” nog zo een knaller met een heerlijke gitaarriff en een leuke melodie, het nummer gaat uiteindelijk over in “The Hammer”, southern rock à la Black Crowes, zo horen we het graag.

De verdienste van The Vegabonds is dat ze southern rock in een ander daglicht plaatsen, een vernieuwende versie van het genre weten te creëren, een cocktail van blues, country en rock met als resultaat zeer leuke ‘’New South Rock’ nummers.

Luc Nuyts

Foto © Sonja Schepers

 


 

Artiest info
website  
facebook  

MANUSCRIPT, OOSTENDE

15/06/17