HOOKROCK 2018 @ DIEPENBEEK - 29/06/18

Op vrijdagavond ging Hookrock editie 2018 van start in Diepenbeek. Voor de tweede maal werd CC Rooierheide gekozen als locatie. De organisatoren hadden nu de tuin uitgebreid en ook de inkom was verhuisd naar achteren. Dit kwam de gezelligheid enkel maar ten goede. Er was meer gelegenheid tot zitten en er waren ook meer eet- en drankstandjes voorzien. Het publiek maakte hiervan dan ook gretig gebruik want het was echt ‘terrasjesweer’. De Limburgse formatie The Paralyzers gingen gezwind van start en dompelden ons direct onder in een bad van rootsrock met hier en daar stevige uithalen. We noteerden fraaie versies van een paar Paladins klassiekers en zagen dat het goed was. Dan was het de beurt aan de Giles Robson Band uit Londen. Deze harmonicawizzard brak verleden jaar serieuze potten en speelde heel wat podiums plat. Zijn rechttoe rechtaan stijl met hier en daar uitstappen naar de West Coast Swing aangevuld met covers van oa. Sonny Boy Williamson II ging er als zoete broodjes in en we mogen gerust spreken van een eerste lichtpunt in de toch wel zeer gevarieerde line-up. Het publiek vroeg en kreeg ook nog meer in de vorm van een serieuze bisronde.

Emilia Sisco & Ina Forsman

Het wegvallen wegens boekingsperikelen van Dana Fuchs zorgde in aanloop naar het festival toch wel voor heel wat muizenissen in de hoofden van de organisatoren maar Hookrock zou Hookrock niet zijn of daar komen ze aangelopen met een waardig alternatief. Een primeur voor België zelfs. Emilia Sisco uit Finland mocht haar kunnen komen tonen samen met haar sista-in-crime Ina Forsman. Deze laatste is voor ons geen onbekende want enkele jaren geleden sloeg ze onder goedkeurend oog van bluesconnaisseur pur sang Guy Verlinde haar vleugels uit en veroverde ze heel wat harten met haar fabelachtig stemgeluid. Maar eerst Emilia natuurlijk. Het was haar eerste keer op Belgische bodem maar dit kon haar niet deren. Ze werd ontdekt - net als Ina – door de Finse harmonicaspeler Helge Talqvist die blijkbaar een neus heeft voor zangtalent van eigen bodem. En of die man gelijk heeft, wat een stem en wat een podiumprésence! Gesteund door een Nederlandse band onder vakkundige leiding van Richard van Bergen, bekend van oa. Rootbag, zong ze zich in de kijker met eigen werk aangevuld met pittige covers zoals bijvoorbeeld ‘Wait A Minute’. Haar stem is vol, warm en aangenaam om naar te luisteren. Er ligt een hele boulevard open voor haar als ze het op de juiste manier weet aan te pakken. Maar dit kan natuurlijk geen probleem zijn als je maatje Ina Forsman heet. Deze blonde deerne is niet alleen leuk om naar te kijken ze kent ondertussen de klappen van de zweep wel. Via haar kan het enkel nog maar bergop gaan met Emilia. Miss Sisco af en Forsman op. Afwisseling van de wacht noemt men dit. Ina begint met een traag nummer en krijgt zo de hele zaal stil. Ina put vooral uit haar solo album dat op Ruf Records verscheen. Ze was een tijdje geleden ook te bewonderen in de Blues Caravan van Ruf en vertoefde toen in het mooie gezelschap van Layla Zoë en Tasha – dochter van Otis – Taylor. Ze heeft heel wat watertjes doorzwommen ondanks haar nog jonge leeftijd en het valt me op dat haar maturiteitsgehalte er is op vooruit gegaan. Ook haar stem is gegroeid zeg maar. Ze kan stevig uithalen maar ook zalven. En ook horen we her en der een jazzy toets doorklinken. Dit meisje heeft duidelijk ambitie en is ook bereid hiervoor te werken. Zulke instelling kunnen we enkel en alleen maar toejuichen. ‘Something Got A Hold On Me’ de cover van Etta James wordt magistraal gebracht en als kers op de taart krijgen we nog Emilia Sisco terug op het podium. De twee Finse hellevegen geven nog 2 duetten ten gehore en verdwijnen dan in de coulissen. Niemand die nog maalt om het wegblijven van Dana Fuchs. Dana wie zei je?

Guy Verlinde & the Houserockers

Over dan naar de laatste act van de avond. Het is voor Guy Verlinde een heel speciaal jaar. Met zijn band de Mighty Gators is hij aan een boerenjaar bezig, tevens zijn afscheidstour, die hem langs praktisch elk Belgisch festival voert. Met als apotheose zijn afscheidsconcert in de AB in Brussel op 20 december. Maar hier op het Hookrock podium komt hij met zijn ander project. Zijn tribute aan Hound Dog Taylor. Als Guy Verlinde & the Houserockers een basloos trio met Guy op (slide)gitaar, Richard van Bergen op gitaar en King Berik achter de drumkit gaat hij loos door het oeuvre van deze legendarische blueslegende. Zijn ‘How How How’ cd geldt als rode draad en in zijn eigen gekende stijl weet Guy vriend en vijand te overtuigen met zijn dansbare boogieblues. De nacht is ondertussen reeds lang ingezet en met een tevreden gevoel keren we huiswaarts. In die wetenschap dat morgen het feestje gewoon doorgaat

 

foto © Manon Houtackers

meer foto © Manon Houtackers

 

 

Guy Verlinde & The Houserockers : video 1 - video 2

 

Ina Forsman & Emilia Sisco Band : video 1 - video 2 - video 3 - video 4 - video 5 - video 6 - video 7

 

video 1 - video 2

Artiest info
website  
facebook  

DIEPENBEEK - 29/06/18

 

Giles Robson Band

Emilia Sisco & Ina Forsman

Ina Forsman

Emilia Sisco

Guy Verlinde