GOEZOT FESTIVAL @ OUD-TURNHOUT, 09/06/19 – ROOTS IN’T HOFKE

Dag 3 van GOEZOT IN’T HOFKE heet BLUES IN’T HOFKE. De zon scheen opnieuw, de wind was gaan liggen en de regen stoorde ons vandaag niet. We hadden de namen op de flyer al bekeken en waren na het stevig uitgebreid ontbijt klaar voor Kat, Nikki, Dany, Jon, Blue Moon Marquee & de afsluiters van de 16de editie, The Paladins …

Blue Moon Marquee

Danny DE Man had ze 3 weken begeleid “in ons mooi landje” en vandaag deden ze, voor hun terugreis, hun laatste show in Oud-Turnhout. Van alle Canadezen, mag het duo Blue Moon Marquee er zeker wezen! Met DuvelBlues 2019 nog in de oren lagen de verwachtingen ook nu weer hoog. Blue Moon Marquee bestaat uit de rijzige man in het zwart A.W. Cardinal (zang, gitaar) en de enthousiaste Jasmine Colette (zang, altviool, basdrum, snare, hi-hat). A.W. heeft een zware, prachtige, rokerige stem, waarbij onvermijdelijke vergelijkingen met Tom Waits, bij velen nooit lang uitblijven. De klanken die hij uit zijn gitaar plukt zijn swingend, wat gypsy en hebben vaak een jazzy blues karakter. Eens op het podium leven ze in hun wereld waarin ze feilloos passie en de nodige emoties bij het aanwezige publiek opwekken. Hun muziek is een mengeling van early blues, folk roots, swing en ragtime. Zelf noemen ze het “Gypsy Blues”. Ze slaagden met verve in hun opzet met songs als o.a. “In The Henhouse”, “Scotch Whiskey” (2 nummers uit hun album ‘Lonesome Ghosts’ [2014]), het swingende “Black Rat Swing”, het schitterende “Double Barrel Blues”, “Big Black Mamba” (uit ‘Gypsy Blues’ [2016]) en “Fever Flickering Flame”, een nummer uit hun laatste cd ‘Bare Knuckles & Brawn’ [2019]. Inderdaad, zoals de organisatie aangeeft, “dé ideale opener” voor deze zonovergoten luie zondag!

Kat Riggins

Act #2 is Kat Riggins en haar band The Blues Revival. Kat is een pittige 38-jarige Amerikaanse blueszangeres afkomstig uit Miami, FL. Kat groeide op met gospel, soul, country en rock. Ze is geïnteresseerd in artiesten als Bessie Smith, Sam Cooke, Nina Simone, Tina Turner, Denise LaSalle, Etta James, Ray Charles, Koko Taylor en Janis Joplin. Kat startte als zangeres in de kerk, zong met haar neven en nichten op familiefeesten en zong op haar drieëntwintigste jazz en blues standards in een club in Sunny Isles Beach. In 2011 tourde Riggins in het Oosten met een coverband en trad ze op in Saigon, Bangkok, Beijing, Seoul, Abu Dhabi, Curaçao, België en Nederland. Kat nam in 2012 in eigen beheer een compilatie EP ‘Seoul Music’ op en in 2014 met producer James “Boowie” Murphy het blues fusion album ‘Lily Rose’

We waren verwittigd dat “deze knappe blues diva een echte bom is op het podium” en dat de kans dus groot was dat het Hofke al vroeg op de dag zou gaan ontploffen. In het voorbije jaar bracht ze haar album ‘In the Boy’s Club’ uit. Hieruit selecteerde ze voor ons de titeltrack, een rocker, waarin Kat haar feministische puntjes nog eens duidelijk en vastberaden op de “i” zet. Verder volgden ook nog “Tightrope”, “Cheat or Lose” en ”Hear Me”. Kat stond zo goed als niet stil, rende en raasde (via het buffet) het podium op en af voor o.a. “Walk the Dog” (Rufus Thomas), “Voodoo Woman”, “Queen Bee” (‘Blues Revival’ [2016])en de meer traditionele blues song “Troubles Away”. Ongelooflijk wat er allemaal in die kleine diva verschuild zit. En, dat allemaal onder een brandende zon!...     

Dany Franchi

Dany Franchi (Band) stond met zijn band op de 1ste editie van Blues Maastricht 2019, waar we even met hem en zijn toetsenist konden babbelen. Franchi is geboren in Genua, Italië en wordt beschouwd als één van de beste jonge blues muzikanten van het moment. Hij speelde al vrij jong in meerdere lokale bands. In 2008 beëindigde hij zijn muziekopleiding in Milaan en werd hij beroepsmuzikant. In 2009 vervoegde hij de populaire Zibba & Almalibre band, waarmee hij tourde en optrad in Italië. In 2011 richtte hij de Dany Franchi Band op, met als bassist Carlo Dellepiane en drummer Andrea Tassara. In hetzelfde jaar won Dany Franchi de Blues for Youth Award als “Best Young Talent” in de Italiaanse blues scene. Dany nam vorig jaar, samen met zijn Italiaanse band zijn nieuwe, door Anson Funderburgh geproduceerde plaat ‘Problem Child’ op. Zijn gitaarspel is ronduit fantastisch. Zowel in de rauwe shuffles als in de slow songs weet hij op ongeëvenaarde manier zijn publiek te begeesteren.

Het gaat heel hard voor deze jonge gitarist en hij zal dit vandaag (met Manu Ghirlanda: keys, Carlo Dellapietra: bas & Matteo Leoncini: drums) tijdens zijn éérste festivaloptreden in België ook zeker willen bewijzen! Uit ‘Problem Child’ selecteerde hij voor ons “Wanna Know”, “Back to the River” en de titelsong. Verder was het ook genieten van “Give Me a Sign”, Roosevelt Jamison’s “That’s How Strong My Love Is” en de afsluiter “I’m Gonna Love”. Yes, Belgium loves you Dany!  

Robert Jon and The Wreck

Een bekende van (Ge)Varenwinkel 2017 en Goezot 2017 is de sympathieke reus Robert Jon de frontman van The Wreck. Deze jonge vijfkoppige Southern rockband uit Orange County, CA, deed hier 2 jaar geleden al een fel gesmaakt optreden. Ze geven een eigen draai aan dit genre. Meer soul, meer blues, enorm veelzijdig. Je hoort flarden Lynyrd Skynyrd, dan weer intense soul- & blues-invloeden. De harmonieuze samenzang en gitaar doen dan weer aan The Allman Brothers denken. Zelf vat de band hun muziek in drie woorden samen: “Music, Miles & Whiskey”. Live is ook deze band een sensatie. Wij lieten ons ruim een uur meesleuren in hun intense muzikale trip en werden gepletwalst door o.a. “Going Down”, “High Time”, “Coming Home” en “Take Me High”. Van hun nieuw te verschijnen album kregen we als voorsmaakje “Wonder Land”. Great to be back Robert Jon & the Wreck (Andrew Espantman: drums, Steve Maggiora: keys, Henry James: gitaar & Warren Murrel: bas)!

Nikki Hill

Tijd voor act #5 en opnieuw tijd voor een andere klasse dame, Nikki Hill. In 2013 organiseerde Goezot het allereerste optreden van Nikki Hill in België. Sindsdien probeerden ze haar élk jaar opnieuw terug naar ’t Hofke te halen, maar steeds zonder succes. De zangeres Nikki Hill is afkomstig uit Nord Carolina, groeide op met de Southern muziek van haar ouders en als tiener met funk en soul. Later, op de middelbare school, proefde het gospel zangeresje ook van punk. Haar favorieten waren Otis Redding, Chuck Berry, Etta James, Mavis Staples, Ike Turner, Nick Curran en waarschijnlijk nog enkele anderen. Matt Hill, met wie ze in 2011 trouwde en met wie ze (o.w.v. de centrale ligging) naar St Louis verhuisde, kwam ze tegen in een honky tonk bandje, waar ze op een washboard roffelde en de backing vocals zong. Matt, die haar wel zag zitten, vertrouwde haar meer en meer de lead vocals toe, wat sinds 2011leidde tot optredens en touren met een eigen band. In 2012 bracht Nikki in eigen beheer een titelloze EP uit, waarna in 2013 het eerste studio album ‘Here’s Nikki’ volgde. Ze tourden ondertussen wereldwijd: in België was ze te zien tijdens Blues Peer 2014, In Nederland tijdens Moulin Blues 2013. Ze liet bij vele muziekliefhebbers een sterke indruk na.

Einde 2015 bracht Nikki op haar eigen label Deep Fryed Records het album ‘Heavy Hearts, Hard Fists’ uit. Ze zat hiervoor in de Fort Horton Studios in Wyldwood, TX, met haar man Matt Hill (gitaar), Ed Strohsahl (bas), Joe Meyer (drums, percussie) en Matt Farrell (piano). De ritmesectie is er al bij vanaf het begin en maakt nog steeds deel uit van de live band. Een te vermelde “tussendoortje“ is de EP ‘Soul Meets Country’, waar Nikki vier nummers doet samen met de roots rocker Deke Dickerson & the Bo-Keys.

Buiten haar man/gitarist Matt Hill kreeg Nikki in’t Hofke ook de hulp van de fantastische gitariste Laura Chavez, die voor maar weinig mannen moet onderdoen. Hill gooide het in het publiek wat ze allemaal in zich had: rockabilly, Southern blues, soul, rebel punk, kortom alles wat enigszins rockt. Ze opende met “Oh My” (‘Heavy Hearts Hard Fists’ [2015]), “Ask Yourself”, “Mama Wouldn’t Like It” en “Scratch Back” en pakte dan uit met haar laatste cd ‘Feline Roots’ [2018]. Ze selecteerde voor ons o.a. “Holler Out Loud”. Je voelt dan het einde naderen. Het werd afsluiten met de emotionele Tracey Ullman cover “Might Get Killed Tonight” en de “encore” “Get Down, Crawl” (nog eentje uit ‘Feline Roots’).

The Paladins

Blues in’t Hofke sloot dit jaar af met een “klassieker” in de scene, The Paladins. Dit legendarisch trio uit San Diego tourt al jarenlang in de Lage Landen, maar was nog niet eerder in’t Hofke. Het heeft geduurd tot in 2019, maar Dave Gonzalez (zang, gitaar), Thomas Yearsley (contrabas) en Brian Fahey (drums) zijn eindelijk in Oud-Turnhout geraakt. Dave en Thomas begonnen met de band in 1980. Ze stammen uit dezelfde scene als Los Lobos en The Blasters. Twaalf albums later zijn ze nog steeds één van de “hardest rockin’ trios” in de wereld. Bijna veertig jaar zijn ze nu aan de slag, maar van enige sleet is nog altijd geen sprake.

Blues, soul, country, rockabilly en een snuifje surf, het komt allemaal in moordend tempo voorbijgeraasd tijdens een Paladins-show. Ze openden voor een nog steeds volle wei met “Power Shake” en “Get Your Hands in My Pocket”. Dat ze het in Oud-Turnhout naar hun zin hadden, bewezen de aanwezigen die vele nummers meezongen. Dit gebeurde o.a. “Hold On”, “Goin’ Down to Big Mama” en de Otis Rush cover “Keep On Lovin’ Me”. Dit was party time in’t Hofke!!

(Voor mij) Vandaag op een uitstekende BLUES IN’T HOFKE géén “uitschuivers”, maar véél (bekende) klasse en talent (Dany Franchi Band!) én, opnieuw over de ganse lijn een goede gevarieerde programmatie! De 16de GOEZOT IN’T HOFKE 2019 werd een van de betere edities. Ook de 2de pluim verdienen Swa, Mark én die van Goezot in’t Hofke (voor zover er nog plaats is natuurlijk). Wij ruimden onze tenten op, dronken onze koffie leeg en groetten de “laatsten” met de wens en hoop om er volgend jaar opnieuw te mogen bij zijn…

PS. The Paladins gemist? Dan is er een 2de kans op vrijdag 15/06/19 in De BOSUIL, in WEERT.NL.   

Eric Schuurmans

foto © Manon Houtackers

meer foto © Manon Houtackers 

 

The Paladins @ Goezot in 't Hofke - video 2 - video 3

 

Nikki Hill @ Goezot in 't Hofke - video 2 - video 3

 

Robert Jon & The Wreck @ Goezot in 't Hofke - video 2 - video 3 - video 4 - video 5 - video 6

 Dany Franchi Band @ Goezot in 't Hofke - video 2

 

Kat Riggins & Blues Revival @ Goezot in 't Hofke - video 2

 

Blue Moon Marquee @ Goezot in 't Hofke - video 2

 

Artiest info
website  
facebook  

OUD-TURNHOUT, 09/06/19