FOCUS @ DE BOSUIL, WEERT - 15/03/15

Artiest info
Website
 

DE BOSUIL, WEERT - 15/0315

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Voor een vooravondje Focus (het optreden begon om 17u) wilden we maar al te graag de Nederlands grens oversteken richting Weert, maar qua afstand valt het reuze mee vanuit de Antwerpse Kempen. De Nederlandse band van grondlegger Thijs van Leer (die ook even in het Kempense Mol woonde) maakte samen met Jan Akkerman begin jaren zeventig furore met Focus en scoorde een handvol, vooral instrumentale hits waarmee de band wereldwijd de harten van miljoenen muziekliefhebbers veroverde met een mix van rock, klassiek en jazz.

We wilden weten of die pareltjes van destijds, toen we nog erg jong waren, even actueel klonken in deze bezetting voor het enige Nederlandse optreden in de maand maart. Er wordt immers vooral getoerd in Engeland, waar de groep deze maand vijftien maal een stop houdt.

Maar eerst was er nog het optreden van ene Damian Wilson, een singer-songwriter die het publiek vermaakte met zijn fluwelen stem. Liefhebbers van metalmuziek kennen hem ongetwijfeld van bands als Treshold, Headspace en Maiden United. Maar al meer dan een decennia lang bracht hij al een viertal solo-albums uit. Geen metalgeweld nu, maar ingetogen songs, die toch wel geapprecieerd werden door het publiek in het gezellig zaaltje van de Bosuil.

Iets over vijf keken we reikhalzend uit toen Focus het podium besteeg met op kop Thijs van Leer met in zijn zog gitarist Menno Gootjes, basgitarist Bobby Jacobs en drummer Pierre van der Linden. Rasmuzikanten dus en vooral de drummer is er eentje van bijna het eerste uur van Focus. De bassist is er bijgekomen na het heropstarten van de groep in 2002 nadat Focus splitte in 1978 en ondanks herhaalde pogingen in de jaren tachtig om een herstart te maken met Akkerman, maar dat mislukte. In deze bezetting lijkt de band dan ook een definitieve herstart genomen te hebben.

Het optreden begin met geluiden uit het befaamde Hammondorgel , een mooie oude ‘intro uit Focus 1’, met dwarsfluitgeluiden gekoppeld aan de ingetogen gitaargeluiden, die stilaan naar een climax groeien. Maar dan wordt de eerste echte hit ‘House Of The King’ losgelaten en die klinkt wel zoals vanouds met gitarist Menno Gootjes (sinds 2011 bij de band) die duidelijk zijn kwaliteiten laat horen. Het klinkt lekker, zowel in de ingetogen als in de rauwe stukken.

Met ‘Eruption’ (uit de befaamde LP ‘Moving Waves’ 1971) komt er nog een nummer dat de tand des tijds heeft overleefd. Een muziekstuk met veel tempowisselingen en een van hoog naar laag zingende van Leer, die een geweldige dwarsfluitsolo uit de mouw schudt. Wat later klinkt dan weer een erg funky sound, gekoppeld aan een bas- en drumsolo en stilaan overgaand in het bekende ‘Sylvia’, een hit uit ’72 dat een speciale versie meekreeg maar erg fris klonk.

De set was bijzonder afwisselend want ook uit het recente album Focus X (2012) werd ‘All Hens On Deck’ gespeeld, een prachtig, stevig swingend nummer dat in feite naamloos aansluit uit de periode van de beginjaren zeventig met een uitfreakende gitarist Menno Gootjes, een beetje een ‘look a like’ van de Belgische minister Alexander De Croo. Ook het ingetogen ‘Ode To Venus’ uit New Skin (2006) passeerde de revue.

Gelukkig sloot Focus nog af met het lekker uitgesponnen ‘Harem Scarem’ (’74), een stevig rocknummer waarin de muzikanten elk hun soloding mochten doen. Pure rock & roll van meer dan een kwartier, dat bijzonder gesmaakt werd. Dat kon ook gezegd worden van ‘Hocus Pocus’, toch wel één van de betere nummers van Focus. Alvast een aptoheose die kon tellen. Uiteraard volgde nog een toegift en zo kwam na iets meer dan 100 minuten een einde aan deze bijzonder leuke avond met Focus. Niet te missen als je de kans hebt.

Sis Van Hoof

Foto © Sis Van Hoof