JAMES&BLACK @ N9, EEKLO - 21/03/15

Het was de derde keer dat Bruce James en Bella Black in de N9 te gast waren, maar wat ons betreft was dit optreden zeker al het beste wat we van hen gezien hebben. 'James&Black', zoals ze zich noemen, zijn afkomstig uit Texas, maar hebben hun geboortegrond enkele jaren geleden de rug toegekeerd, om in Europa naam te maken. Ze touren regelmatig door Spanje en Italië, en ook in Berlijn en Leiden zijn ze graag geziene gasten.

Hun naam klinkt ook hier meer en meer bekend in de oren, want de zaal was goed gevuld. Dat kwam ook deels door het voorprogramma, alhoewel dat in het geval van 'Mo&Grazz', eerder oneerbiedig klinkt. Mo, in het echte leven gekend als Monique Harcum, en DJ Grazzhoppa leerden elkaar in 2003 kennen, en zijn, behalve al jaren getrouwd, ook muzikaal een duo dat elkaar goed aanvoelt. Mo's stem is heel zuiver, en pas perfect bij de mix van hiphop, soul en r&b die de groep brengt. De scratch-sounds van Grazz zijn bij momenten zeer opwindend, ook het publiek lust er wel pap van. In hun teksten zijn ze ook niet bang om hedendaagse thema's aan te snijden, wat een verademing is. Afsluiten doen ze met hun eigentijdse versie van 'Rock Steady', origineel van Aretha Franklin.

 

Maar dan is het tijd voor 'James&Black'. Behalve hun trouwe compaan DJ Philip Ross stonden nu ook bassist Nicolas Thys en drummer Mark Stoop op het podium. En het was al van de eerste minuut duidelijk dat hun bijdrage de nieuwe en oude songs van James&Black naar een hoger niveau tilden. De groep speelt strakker, en dat komt de groove, die zo belangrijk is voor hun muziek, ten goede.

Op 1 mei brengt het duo hun eerste studio album, 'How Long is Now', uit. Daaruit speelden ze een aantal nummers, samen met oude bekenden, zoals 'Henry' of 'American Girl', die ook al op het live album uit 2013 (opgenomen in de N9 trouwens) te horen zijn. In dat laatste nummer ging bassist Nicolas Thys serieus loos, wat zorgde voor een verdiend en daverend applaus achteraf.

Wat Bruce James en Bella Black zo uniek maakt, is dat ze erin slagen zijn soulstem te combineren met de diepe, contralto stem van Bella Black. Eerder werd zij al vergeleken met Nina Simone, en het valt op: hoe ouder Bella Black wordt, hoe meer ze op de Amerikaanse jazzdiva begint te lijken. Haar frasering is juist en vol passie, haar podiumpresence straalt klassieke schoonheid uit. Bovendien voelt ze zich meer en meer op het gemak in haar rol, en dat valt op: ze lacht en danst dat het een lust voor het oog is.

Bella Black zorgt ook voor een groot deel van de teksten, en daaruit komt een grote bezorgdheid naar voor. Bezorgdheid voor de medemens, bezorgdheid omwille van het opflakkerend racisme, denken we maar aan wat er in de Amerika aan de hand is. Dat is voelbaar in de tekst 'We are not refugees, we are explorers' uit 'These Are The Days'. En ook het al eerder genoemde 'Henry' heeft een zeer geëngageerde tekst. Bella Black slaagt er ook in om de dansers te laten meehuilen in 'Hound Dog'. Niet in de versie van Elvis, maar zij brengt de originele, Rosetta Tharpe, versie. Als afsluiter volgt dan nog 'Brighter', waarin Bruce James aantoont waarom hij vergeleken wordt met Otis Redding of Bill Withers.

 

Maar het is nog niet gedaan: samen met de band en Mo&Grazz brengen ze nog een uitgesponnen versie van de Marvin Gaye klassieker 'What's Going On'. Het wordt een geïmproviseerde jamsessie, waarin Grazzhoppa nogmaals aantoont waarom hij de enige echte scratch-koning van België en omstreken is. Ook mooi om zien hoe Mark Stoop in duel gaat met de dj. Zo herken je de échte muzikant, die met passie en gevoel zijn muziek beleeft. En zo stonden er op 21 maart heel wat op het podium in de N9.

Wie wil, kan James & Black nog aan het werk zien op 28 maart in café 't Leeuwke in Sint-Pieters-Leeuw, of op 9 april in Woerden, 10 april in Amsterdam of 12 april in Sittard (allen in Nederland).

Kathy Van Peteghem

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Artiest info
website  
facebook  

N9, EEKLO - 21/03/15