BELPOP BONANZA ROYALE @ AB - BRUSSEL, 02/03/16

Een avond met een theatervoorstelling die gaat over muziek (in dit geval Belpop) met een hoop anekdotes, weetjes en links geïllustreerd door geluidsfragmenten en beeldmateriaal. Het is helemaal mijn ding. De verwachtingen waren dus hoog gespannen van mijn kant. De heren Jan Delvaux (kenner van Belpop, regelmatig opgevoerd in radioprogramma’s) en Jimmy Dewit (of DJ Bobby Ewing) stonden dus voor de taak mij en het publiek te vermaken met hun Bonanza Royale wat een compilatie was uit hun 2 vorige Belpop shows die Belpop Bonaza en Belpop Bonanza Bis noemden.

Het decor was zowat een verzameling van zaken uit de Kringwinkel: een lederen tweezit, een staande lamp een stapel LP’s en een DJ Boot. Tussenin een projectiescherm. Ze begonnen hun verhaal met Will Tura en maakten zo een route langs Marva, Jean Kruger en kwamen zo uit bij Daft Punk. Het was zoals ik verwacht had: een muzikale teletijdmachine. Daarna hadden ze het over punk via de The Kids, “Ca Plane Pour Moi” en de Strangers.

Ze maakten de voorstelling interactief via een ludieke kwis om dan de route verder te zetten met de fanreizen van Salim Seghers, het Eurovisie songfestival (kent u de Barbara Dex Award), Telex, ZZ Top, Andre Brasseur, Nico Gomez en de cd Funky Chicken. Ze maakten iets te veel reclame voor hun eigen winkeltje naar mijn zin.

Het tweede deel begon met een dance mix, het genre waarin ons land het meest toonaangevend geweest is (en nog is). Na dit lang intermezzo begonnen ze met de Expo 58 en de eerste wereldmuziek via de Missa Luba die groten als Led Zeppelin hebben beïnvloed. We hoorden verhalen van Pater Pax, Mi Amigo en Sylvain Tack, de Get Sprouts LP en uiteraard het Eviva Espana verhaal. Afsluiten deden ze met kleinkunst, Brel en een meezingmoment. Iets wat doorheen de show verweven zat. Maar gelukkig in beperkte dosissen. Beide heren weten elkaar perfect aan te vullen, ze doorspekken hun show met redelijk wat humor. Maar hun liefde voor de muziek is zo echt dat je dit ook ervaart als bezoeker van de voorstelling. Zeker als ze vertellen hoe ze Andre Brasseur uit zijn vergeethoek haalden. Vooral Jimmy Dewit was excellent in zijn rol als verteller en DJ.

Echt een voorstelling die je met een goed gevoel, enkele nieuwe weetjes en vooral veel bewondering vaar de mannen hun kennis naar huis stuurt? Hier en daar zal er nog een verbetering mogelijk zijn: sommige sprongen waren wat artificieel. Maar ik heb in die 2 uren genoten met volle teugen en geen moment op mijn klok gekeken. Dat op zich is al sterk en maakt dat ik deze voorstelling nu al in mijn eindejaar lijstje zet. Ik zou hun tournee zeker in het oog houden en als ze in je buurt komen snel boeken want het is bijna overal sold out.

Lisael

Foto © Yvo Zels

 

Artiest info
website  
   

AB - BRUSSEL, 02/03/16