CHANTAL ACDA @ N9, EEKLO - 26/02/16 (SUPPORT: LYENN)

LYENN

Het zijn drukke dagen voor Chantal Acda. Pas  ‘s nachts terug van een kleine Duitse tournée met Isbells  stond  ze ’s avonds al op het gezellige podium van de N9 haar lieve eigen zelf te wezen. En ‘lief’ kon je inderdaad het sleutelwoord van de avond noemen, want zo begroette ze het opgekomen publiek, om er meteen aan toe te voegen dat ze misschien toch te voorbarig dat woordje ‘lief’  had gebruikt . Toen het enthousiaste publiek op het einde van het schitterende concert om een bisronde vroeg, kregen we van Chantal echter de bevestiging dat we inderdaad ‘lief’ waren geweest !Hoe zou het anders kunnen, met al die ‘lieve’ liedjes. Maar vooraleer Chantal & haar band ons mocht verwennen was het eerst de beurt aan LYENN , het alter ego van de Belgisch Britse singer-songwriter  Fred Lyenn Jacques, tevens bekend van het experimentele jazz-trio Dans Dans en  als bassist van Mark Lanegan. Maar de man kan het ook solo ! Gewapend met een elektrische gitaar maar vooral met een schitterende stem , een stem die zowat alle registers aan kan, bracht hij zijn a-typische  songs op een verbluffende wijze.  Nieuwe nummers van het binnenkort te verschijnen album werden vlot afgewisseld   met ouder werk  uit  ‘The Jollity Of My Boon Companion( 2009)’ en de ep ‘ Vowels Fade First’ (2011). Het contrast met de bedeesde zachte stem waarmee hij zijn nummers aankondigde en de power en het  uithalen tijdens zijn songs was immens. Jeff Buckley  meets Radiohead  meets … LYENN.  Hoogtepunten in de set  waren vooral het nieuwe ‘Fading’,  het op balalaika gebrachte ‘Sometimes’ en het afsluitende  ’Seeds And Semen’ . Wetende wat ons nog te wachten stond, kon de avond al niet meer stuk.

Chantal begon haar set met ‘Jason’ , de openingstrack van haar eerste album ‘Let Your Hands Be My Guide’, en ja , het zat meteen goed . Geruggesteund door haar  3 schitterende bandleden slaagde ze er in ‘live’ nog een extra dimensie toe te voegen aan haar mooie intieme songs, songs die live  soms een extra stevige beurt mee kregen, dit echter zonder te raken aan het breekbare ervan. Zo ook in ‘ My Night ‘ met zeer mooie gitaarpartijen van Gaetan Vandewoude (Isbells) en  ‘Sparkle’ dat drijft op een zenuwachtig ritme en waarin bassist Alain Gevaert (dEUS) een duidelijke hoofdrol opeiste. De man speelt geen noot te veel, maar ook geen noot te weinig, klasse ! Drummer en manlief Eric Tielemans kroop tijdens  ‘Arms Up High’ in de huid van Peter Broderick  en ging op prachtige wijze het duet aan met Chantal. Een mooi hoogtepunt in de set maar dat was zeker en vast ook  ‘Homes’ dat werd opgedragen aan alle mensen die een nieuwe thuis aan het zoeken zijn . Een prachtig nummer…  als een warm  deken voor elke vluchteling . Hoogtepunten genoeg , ‘Lost’  een nummer geschreven voor haar kindjes na een pijnlijke scheiding, was er zeker een . En dit ging ook op voor het laatste nummer van de reguliere set  ‘Wintercoat’, waarin alle bandleden op het laatst nog eens flink  mochten loos gaan. Gebist werd er met  ‘Up & Down’ maar we kregen nog een extra toemaatje, ja omdat we zo lief waren zeker? Niet dat de band zich op vocaal vlak nog moest bewijzen , dat  meesterschap hadden ze tijdens het concert reeds ruimschoots  aangetoond, maar  het van de Amerikaanse band  ‘Low ‘ gekende ‘Sunflower’ , werd vooraan op het podium  onversterkt  en  4-stemmig  op prachtige wijze de hemel ingezongen. Mooie afsluiter van een dito concert. Of misschien nog beter … een lief concert.

Setlist LYENN :    Ghost Song  -  One More Time -  Vaguely Lit -  Fading  - Sometimes  -  Under Your Skirt  - Show Me The Way -  Forsaken Joy -  Fire Song – Seeds And Semen 

Setlist  Chantal Acda :   Jason - Games - Own Time – Homes  - Arms Up High - My Night  - Lost - Sparkle - The Other Way -  Still We Guess - Wintercoat    Bis:  Up & Down , Sunflower (cover  Low)

Jan Van Streydonck

Foto © N9


 

 

 

Artiest info
website  
facebook  

N9, EEKLO - 26/02/16