DE STAAT @ MUZIEKODROOM, HASSELT - 03/03/16

Drive Like Maria

De Staat uit Nijmegen is momenteel één van de hipste bands die onze noorderburen rijk is. In Nederland heeft het vijftal al een stevige live reputatie opgebouwd gedurende hun negenjarig bestaan. Gewapend met O, het vijfde album, zijn ze klaar om ook ons land te veroveren.

Support act Drive Like Maria is al iets langer actief. Het Belgisch-Nederlandse trio bestaat sinds 2005 maar is minder productief geweest wat platen betreft. In 2009 kwamen ze met een eerste langspeler (Elmwood) op de proppen, drie jaar later verscheen Drive Like Maria. Ze schopten het tot in de Wablief?! tent van Pukkelpop maar daarna werd het een pak stiller rond de band. Twee weken geleden lieten ze opnieuw van zich horen met de nagelnieuwe single "Nighthawk", die eerdaags op EP verschijnt.

Drive Like Maria viel met stevige bluesrock meteen met de deur in huis, hun nieuwste nummer "Nighthawk" op kop. Dat retestrakke tempo hielden ze aan bij de volgende twee nieuwkomers "Saints" (heerlijke gitaarpartijen) en het knappe "Keeps Me Going". Het daaropvolgende "Ghostrider" schakelde nog een versnelling hoger. Nitzan Hoffmann wist hier aangename noten uit haar Ibanez te nijpen. Daarna namen ze wat gas terug tijdens "Black Horses". We like to tell you it's alright zong Bjorn Awouters, die een thuiswedstrijd speelde. En of het in orde was! Een lekker lang uitgesponnen tussenstuk, dat niet verveelde, was een plezier voor het oor. Afsluiten deed het viertal (Maarten Van Damme op basgitaar) met "So", dat even gedreven vooruitgestuwd werd zoals we het gewend waren. Drive Like Maria was strak, stevig en goed! (foto's)

Setlist: "Nighthawk" (nieuw) / "Saints" (nieuw) / "Keeps Me Going" (nieuw) / "Ghostrider" (Drive Like Maria, 2012)  "Black Horses" (2012) / "So" (Elmwood, 2009)

De Staat was al twee keer te gast in de Muziekodroom. Ze speelden op het PLAY festival 2009 en in 2014 namen ze deel aan een wisselwerking met Muziekgieterij (Maastricht). Die avond mochten ze hier afsluiten. Ze begonnen eveneens met een lied uit hun jongste album. "Peptalk" was in eerste instantie wennen aan de cross-over stijl die de band hanteerde. Een mix van verschillende muziekstijlen met rock als hoofdbestanddeel. "Make The Call, Leave It All" had een poppy ondertoon en een soultoets dankzij de zang van Torre Florim. Stilaan ontdooide de afgeladen volle club. "Down Town" was een aanstekelijk ska-deuntje aangemeten. De temperatuur steeg weer enkele graden en 3/4 van de zaal was ondertussen mee met De Staat.

Het vrolijke "Blues Is Dead" was in een frivool blueskleedje gestoken zonder hun eigen sound te verloochenen. Hiermee werd het heel dansbaar en was het feestje eventjes losgebarsten. Bij "Murder Death" ging het er iets serieuzer aan toe maar "Old Mac Donald Don't Have A Farm No More" bracht daar weer verandering in. Dit begon met handgeklap, kreeg een ska-melodietje mee en eindigde in weerbarstige gitaargeluiden die sterk naar Fugazi neigden. Het was niet de eerste keer dat de Nijmegenaren ons aan een artiest of band deed denken. Door de vele stijlen waaruit ze puurden kwamen de meest gekke combinaties in ons op, zoals bijvoorbeeld Pink Floyd, Mauro, The Specials, Django Django, The Employees, Fugazi en Sham 69. Ook de genres hiphop ("Input Source Select") en trance ("Get On Screen") kwamen nog aan beurt en die werden evenzeer gesmaakt door het enthousiaste publiek.

Nadat ze even weggeweest waren was het tijd voor een bisronde. Het dansbare "Sweatshop" mocht deze openen en werd gevolgd door "Life Is A Game (Ladadi Ladada)" waar opnieuw een punkvibe in verweven zat. Daarna begaf zanger / entertainer Florre zich naar het midden van de zaal. De apotheose zat in "Witch Doctor". Het nummer ontketende een circle pit rond de frontman, die sjamaan-gewijs dit lied naar een zéér hoog niveau trok. We’re gonna have some fun tonight zongen ze in hun eerste liedje en die belofte is De Staat nagekomen!

Dirk Vanhees

Foto © Berugi

Setlist :"Peptalk" (O, 2016) / "Make The Call, Leave It All" (2016) / "Down Town" (I_CON, 2013) / "Blues Is Dead" (2016) / "Murder Death" (2016) / "Old Mac Donald Don't Have A Farm No More" (Machinery, 2011) / "Psycho Disco" (2011) / "Devil's Blood" (2013) / "Help Yourself" (2016) / "Get It Together" (2014) / "Make Way For The Passenger" (2013) / "Input Source Select" (2013) / "Get On Screen" (2016) ---/---"Sweatshop" (2011) / "Life Is A Game (Ladadi Ladada)" (2016) / "Witch Doctor" (2013)

 

 

 


 

 

 

Artiest info
website  
facebook  

MUZIEKODROOM, HASSELT - 03/03/16