ERJA LYYTINEN @ MISSY SIPPY, GENT - 01/03/16

De Missy Sippy, de blues & roots club uit Gent , en een vrij nieuwe naam in het Belgische blues circuit, viert dit weekend hun 1-jarig bestaan . Nu men moest alvast niet wachten tot het weekend om het feestje op glorieuze wijze in te zetten. De passage dinsdagavond  van de Finse slide gitariste Erja Lyytinen maakte van de club om meerdere redenen  een bruisende , hete en stomende club. Ja nu weet ik het zeker, de sauna komt inderdaad  van Finland !

Met een 9-tal studio - en een 2-tal live albums op haar conto  zal het wel een leugentje geweest zijn toen ze doodleuk zei dat ze nog maar 21 was, maar dat vergeven we haar met graagte ! Want met ‘ Spoonful’ van Willie Dixon, en bekend van oa. Cream werd meteen de juiste toon gezet, een potje vettige slide blues.  Spelend in de Missy Sippy club vond ze het wat grappig haar song ‘Mississippy Calling’ te kunnen aankondigen. In ‘Crip Of The Blues’ bewees ze dat ze niet alleen een schitterende slidegitariste is, maar ook zonder de bottleneck toverde ze de ene na de andere mooie solo uit haar gitaar. Bij ‘You make Me So Sad’ , een bluesballad die ze lang geleden schreef en maar onlangs aan haar liveset toevoegde bewees ze op het einde van de song dat ze ook vocaal zeer sterk uit de hoek kon komen. Enig minpuntje was dat de vocals in de eindmix soms ietsje te veel op de achtergrond verdwenen. Maar het enthousiasme en speelplezier die van het podium droop compenseerde dit ruimschoots.  De Elmore James cover ‘Hand In Hand’ waarin manlief Davide Floreno  bewees dat ook hij een stevige gitaarsolo kan neerzetten, sloot het eerste deel af. Ja, hiermee is het spreekwoord ‘Als je naast de hond slaapt betrap je zijn vlooien’ nogmaals bevestigd, hoewel het in zijn geval eerder is   ‘Als je naast de poes slaapt… ’.

Na een korte pauze heropende het mooie melodieuze  ‘Change Of Season’ de festiviteiten. Ook bassist Juha Verong deelde mee in die feestvreugde en hij  kreeg een mooie solospot in de extralange versie van deze ballad. Met ‘Everything’s Fine , drijvend op een leuke baslijn , werd de boogie tour op gegaan. Na een lofrede op de mooie stad Gent vertelde Erja dat ze nu eigenlijk wel een echte bluesmama was. In haar strakke hotpants was ze echter  ver  verwijderd van het beeld dat men zich daar bij voorstelt, nl. ‘A Big Fat Mama’ , maar zij beweerde dat dit ook bij haar het  geval was geweest. Een paar jaar terug was ze bevallen van een tweeling, 2 little boys,  en haar volgend nummer droeg ze op aan die 2 oogappeltjes. Een lange en ontzettend mooie intro versmolt zich tot de Elmore James cover nr. 2 van de avond en tevens klassieker ‘The Sky Is Crying’ , een schitterende song ooit prachtig gecoverd door Stevie Ray Vaughn.  Hadden de hoogtepunten zich reeds veelvuldig opgestapeld en was het publiek reeds meermaals uit zijn of haar dak gegaan dan breide zij met het instrumentale ‘Erja’s Contribution to Jazz’ er een magistraal gevolg aan. Solerend op haar draadloze gitaar baande ze zich een weg naar de bar, nam daar een  drankje , zette het aan de lippen (shit what’s that ?), bleek Tequila te zijn, en speelde dan maar slide met het lege glas de Tequila tune van The Champs, telkens luid meegebruld door alle toeschouwers. En ook drummer Marku Reinikainen kreeg zijn solospot. Je voelde zo dat het concert door Erja naar een climax werd gepusht en de reeds aangedampte ruiten van de Missy Sippy werden volledig  ondoorzichtig na  een ronduit  recht naar de onderbuik mikkende versie van Tony Joe White’s  ‘Steamy Windows ‘, een versie met veel extra lyrics , en waarin flarden ‘Like A Virgin’ (Madonna)  en Lady Marmelade (Labelle’s Voulez vous….) verwerkt zaten .  Ja, een vrijpartij met deze dame in de auto, je komt er niet ongeschonden uit!

‘Dust My Broom’ , de derde cover van Elmore James werd de meer dan verdiende encore  en met de boodschap dat we goed voor elkaar ,maar ook voor onszelf moeten zorgen verliet ze onder daverend applaus het podium.  En iedereen dan maar, ondanks het slechte weer in Gent, toch met een warm gevoel  de koude nacht in. Thnx Erja!

Jan Van Streydonck

Foto © Karim Hamid

meer foto's © Karim Hamid

 

Setlist :  Spoonful – Mississippy Calling  - Crip Of the Blues – You Make Me So Sad – Hand In Hand – Change Of Season – Everything’s Fine – The Sky Is Crying – Erja’s Contribution To jazz – Steamy Windows -  Encore:  Dust My Broom

 

 

MISSISSIPPI CALLING * CRIP OF THE BLUES * YOU MAKE ME SO SAD * HAND IN HAND (ELMORE JAMES) * EVERYTHING’S FINE * STEAMY WINDOWS (TONY JOE WHITE) * DUST MY BROOM (ELMORE JAMES)

   

 
     
     
     
 

   
     
     
     
           

 

 

 
     
     
     

 

 

 

 

 

Artiest info
website  
facebook  

MISSY SIPPY, GENT - 01/03/16