FUN LOVIN' CRIMINALS @ HET DEPOT, LEUVEN - 03/03/16

'Come Find Yourself', het debuutalbum van de Fun Lovin' Criminals, mag dit jaar 20 kaarsjes uitblazen. Voor de New Yorkse hiphop/rock/funk-formatie een excuus om op toer te gaan. In Vlaanderen hadden ze welgeteld 3 optredens, 1 in Turnhout, 1 in Leuven en 1 in Gent. Allemaal op voorhand uitverkocht. Hun groovy muziek slaat dus nog steeds aan.

Er was geen supportband voorzien, maar de vroege vogels konden zich in de zetels van het Depot nestelen en kijken naar een 'film'. Eigenlijk was het een allegaartje van wat zanger/gitarist Huey Morgan, toetsenist/bassist Fast en drummer Frank leuk schijnen te vinden: zo passeerden stukken uit Rocky- en Bruce Lee-films de revue, en kregen we en passant ook nog een stukje Kill Bill te zien: de New Yorkers hebben duidelijk een voorkeur voor Oosterse gevechtsporten. Ook muzikale invloeden zagen we voorbijkomen: veel hiphop en human beatbox, en ook nog een vleugje Blondie en Beastie Boys. Want ook deze New Yorkers waren meesters in het mengen van rock en beats, iets waar ook de Fun Lovin' Criminals niet vies van zijn. Tussen werden we ook nog getrakteerd op een portie reclamespots over New York, die de stad in al zijn glorie (mét WTC-torens) toonde.

Maar om kwart over 9 was het dus tijd voor de hoofdact. De groep rond Huey Morgan staat bekend om zijn gevoel voor humor, en dus steeg er al een gegrinnik door de zaal toen de groep opkwam met de begintune van Star Wars.

'Come Find Yourself' is zoals gezegd 20 jaar oud, en was voor de groep indertijd de grote doorbraak, met hits als 'The Fun Lovin' Criminal', 'King of New York' en natuurlijk 'Scooby Snacks'. Morgan verkondigde al direct dat ze hun hele album chronologisch zouden spelen, wie dus voor 'Scooby Snacks' gekomen was, kon al na lied nummer 4 naar huis.

De band was in zeer goede doen, alledrie leken ze net genoeg pretsigaret te hebben genoten. Drummer Frank reeg de ene drumroffel na de andere aan elkaar, Morgan zelf speelde zeer begeesterd op zijn diverse Gibson-gitaren, dolde met de vele vrouwelijke fans vooraan, en Fast? Die bekwaamde zich in het bedaard en groovy zichzelve zijn. Kortom, de band speelde luid en hard, soulvol en funky, maar zonder overbodige franjes. In vergelijking met hun vorige Belgische optreden, in de Trix in 2014, stond de groep nu wel scherp en aandachtig op het podium. Vooral Fast toonde nu wat voor een goeie bassist hij wel kan zijn, als hij maar niet teveel aan de weed hangt. Ook Huey Morgan is een fantastische veelzijdige gitarist geworden, het feit dat hij 3 jaar geleden een solo album vol New York-blues uitbracht, wel niet vreemd aan zijn.

Nadat ze hun album hadden afgewerkt, kondigde Morgan aan dat ze een korte pauze van 10 minuutjes namen, zodat iedereen rustig een pint kon halen, en naar het toilet kon gaan. Grappig detail: de rij aan het mannentoilet was veel langer dan bij het vrouwentoilet. Een unicum!

Deel 2 zat stampensvol gekende nummers : 'Loco', 'Up on the Hill', 'Love Unlimited'. Tussendoor maakte Morgan van de gelegenheid gebruik om iedereen te bedanken om langs te komen. Want ja, het is niet omdat je in de jaren 90 superbekend was, dat je nu nog volle zalen lokt. De New Yorkers hebben met hun 3 optredens in België bewezen dat wij nog altijd van een groove en een feestje houden. Of er nog een vervolg komt aan deze korte Europese tour? Waarschijnlijk niet. Maar vermoedelijk zullen de Fun Lovin' Criminals nog wel eens in België langskomen. We zijn tenslotte het buurland van Nederland, en daar zullen we wel graag optreden....

Kathy Van Peteghem

 

 

 


 

 

 

Artiest info
website  
facebook  

HET DEPOT, LEUVEN - 03/03/16