GREGORY PORTER @ DE ROMA, ANTWERPEN - 11/03/16

Gisteren trad de 44-jarige Californische zanger Gregory Porter op in een uitverkochte AB voor zijn eerste concert in het kader van de VW Spring Sessions 2016. Vanavond wordt er nog een vervolg aan gebreid in De Roma die eveneens uitverkocht is. Om maar te zeggen hoe populair de grootste hedendaagse soul- en jazzzanger hier is. Dit heeft hij vooral te danken aan de succesvolle remix van “Liquid Spirit”.  Gregory combineert een fenomenale zangstem met doorleefde teksten, rijke melodieën en een gedegen songschrijverschap. Hij bracht in het verleden reeds  drie bejubelde albums uit en op 6 mei verschijnt zijn nieuwe album “Take Me To The Alley”.

Het concert begint instrumentaal alvorens de grootmeester het podium opwandelt in een driedelig pak met daaronder een rood hemd en bijpassende rode schoenen. De Disclosure song “Holding On” zet de zaal meteen in vuur en vlam, het publiek verafgoodt Gregory  alsof hij de Messias is. Hij vervolgt met het uptempo souljazznummer “On My Way To Harlem”, altsaxofonist Tivon Pennicott geeft een eerste maal een prachtige solo ten beste. Hij wordt zowaar nog overvleugeld door pianist Chip Crawford die een nog indrukwekkender solo ten beste geeft. Het publiek smult van zoveel finesse. De titelsong van het nieuwe album “Take Me To The Alley” is een prima soulsleper en voorspelt dat er ons binnenkort nog veel moois te wachten staat. Voorspelbaar hoogtepunt is een knappe, gospelachtige versie van “Liquid Spirit” dat ingeleid wordt door Chips piano alvorens het nummer openbarst. Alle remmen gaan los bij de muzikanten, zij leven zich ten volle uit. Het uitzinnige publiek zorgt voor de handclaps. Gregory Porter beheerst een volledige gamma stijlen - soul, jazz, gospel,… - en het gaat hem allemaal evengoed af.

Naast eigen nummers brengen ze af en toe een cover zoals klassieker “Papa Was A Rolling Stone”, vooral bekend in de versie van The Temptations. Voor “Hey Laura” vraagt Gregory inbreng van het publiek en het nummer lijdt niet onder de publieksinbreng, het is een zeer organisch gebeuren en klinkt nooit geforceerd. “Water Under Bridges” brengt Chip Crawford eerst solo aan de piano alvorens Gregory zich terug bij hem voegt, het nummer is van een ongekende schoonheid. Mooie momenten zijn ook nog soulsleper “Be Good” en het aan zijn ouders opgedragen “Free”. De muzikanten krijgen elk hun solomoment in de spotlights zonder dat het ontaardt in gefreak, het blijft steeds in functie van de song. Hij sluit de reguliere set af met het maatschappelijk geëngageerde “1960 What?” dat uitmondt in een spetterende apotheose. Hij komt nog terug voor het prachtige “No Love Dying” en dan zit de schitterende muziekavond erop.

De charismatische rasperformer met zijn onafscheidelijk hoofddeksel maakt van elk concert een aangrijpende belevenis. Zijn stem is werkelijk onbeschrijflijk mooi en sterk, ook diens frasering is ongeëvenaard.  De afwezigen hadden vanavond groot ongelijk, er zijn misschien excuses omdat het concert al geruime tijd uitverkocht was. Op 9 juli komt hij naar het Cactusfestival in Brugge en krijg je alsnog de mogelijkheid hem in onze contreien aan het werk te zien. Mis hem niet!

De VW Spring Sessions bieden trouwens nog heel wat interessante namen dit jaar zoals o.a. saxofonist Maceo Parker, Carminho (fado) en Zuco 103 (brazilectropioniers), allen te zien in De Roma.

Lou van Bergen

Foto © JiVe

meer foto's © JiVe

MUZIKANTEN  : GREGORY PORTER (ZANG); CHIP CRAWFORD (PIANO, TOETSEN); JAHMAL NICHOLS (CONTRABAS, BAS); TIVON PENNICOTT (ALTSAX); EMANUEL HARROLD (DRUMS)

 

 

 

Artiest info
website  
facebook  

DE ROMA, BORGERHOUT - 11/03/16