HENHOUSE PROWLERS @ N9, EEKLO - 25/03/16

Ja hoor, er zijn nog zekerheden in het leven! Zoals bv. Een optreden van de Henhouse Prowlers, betekent voor de ware fan een 2 uur durend verblijf in de bluegrasshemel. En die hemel was er dus vrijdagavond in de N9 te Eeklo. Je zag duidelijk aan het aanwezige publiek dat de band hier in Belgie een vrij grote & trouwe fan base heeft, want veel onbekende gezichten . De groep rond banjospeler Ben Wright en bassist Jon Goldfine onderging reeds verschillende bezettingswisselingen, maar de beide stichters van deze band bleven de voorbije 12 jaar altijd trouw op post. Live worden ze heden ten dage bijgestaan door Todd Livingston op dobro en Aaron Dorfman op gitaar, 2 schitterende muzikanten die tijdens de set alle ruimte kregen om hun virtuositeit ten toon te spreiden. Geen fiddle meer , maar die werd echter niet gemist . En van seconde 1 stroomde het speelplezier van het podium. ‘Don’t Even Say Goodbye ‘ en ‘Unsteady Footing’, de openingstracks uit ‘Verses chapters and Rhymes’ (2011) openden de festiviteiten.

Op het podium centraal 1 micro waar afwisselend zowel Ben als Jon als Aaron vocaal hun ding kwamen doen en in de refreinen werd het rond de micro drummen geblazen, zeker als ook Todd sporadisch nog kwam meezingen. Bleef men met de Hank Williams cover ‘Weary Blues’ nog binnen de geijkte country paden, dan was de tot bluegrass song omgetoverde Jimi Hendrix cover ‘Fire’ wel een grote verrassing. En wat te denken van de cover van ‘Chop My Money’ een hip hop song van P-Square. Niet te geloven hoe de band zich die songs volledig eigen hadden gemaakt. Met ‘ Uncle Bubba’ , en de duiding welke voorzorgsmaatregelen je als ‘zwarte medemens’ in vroegere tijden in het zuiden beter nam (one truck, two gaz tanks & a rifle rack), kwam er een einde aan het eerste uurtje muzikale pret. De kelen mochten ,meer dan verdiend, even gesmeerd worden. In deel 2 ging die pret onafgebroken verder. ‘ Spoiler Alert ‘ openingstrack van hun nieuwste cd ‘Still on That Ride’ bracht iedereen weer in de juiste stemming. Tijdens ‘Dear Old Southern Home ‘ bewees Aaron dat hij kon jodelen als de beste. Jon greep ons naar de keel tijdens het mooie ‘Drifter’. Variatie troef tijdens een optreden van deze Henhouse Prowlers.

Elke muzikant krijgt verschillende keren de handen op elkaar voor hun virtuoze interventies, up-tempo nummers worden op tijd afgewisseld met heerlijke ballads, de bindteksten en de interacties met het publiek zijn erg leuk en onderhoudend, de gekke bekken van Todd & Aaron zijn een attractie op zich, en zingen doen ze elk met hun apart stemtimbre, stemmen die zich telkens wondermooi versmelten tijdens de refreinen. En ze schuwen geen enkel risico. Dit bewezen ze eens te meer met ‘ Ya Reem Wadi Thaqif ‘, een cover van een Arabische traditional. De band was onlangs op tournéé in Saoudi-Arabie, een land waar live optredens trouwens verboden zijn , dus men kon enkel spelen in bv. de ambassade op Amerikaans grondgebied. Om de talrijke aanwezige Saoudi’s te charmeren had men dit lied ingestudeerd, in het Arabisch, en ja succes was verzekerd.

Plots kwam er zelfs een verzoeknummer van een Arabier…. Country Roads van ex-piloot John Denver !! Voor de band een fluitje van een cent natuurlijk. Gitarist Aaron is tevens een begenadigd songwriter en ‘ Long Gone ‘ een compositie van zijn hand , kreeg de goedgevulde zaal volledig stil. Met de titelsong van de recentste cd ‘Still On That Ride ‘ sloot men het tweede deel van de set af, maar natuurlijk kwamen er encores waarin Ben toch even stil stond bij hetgeen er op dinsdag in Brussel was gebeurd, en op verzoek van iemand uit het publiek volgde een instrumentale versie van ‘Will The Circle Be Unbroken’. Het afsluitende nummer met als titel ‘Ain’t it A Shame’was veelzeggend. Wij verbleven afgelopen vrijdag hier op aarde even in de bluegrass hemel. Ik hoop dat er voor alle slachtoffers v/h zinloos geweld hier boven ook zo iets voor handen is.

Jan Van Streydonck

Foto © N9

Setlist Henhouse Prowlers :
Set 1. Don’t Even Say Goodbye / Unsteady Footing / Soulsaver / Two Trees On The Hillside / Weary Blues (Hank Williams) / Nashville / Twank/ Fire (Jimi Hendrix) / Quit That Noise / Chop My Money (P-Square) / Carolina Moon / Echo Mountain / Uncle Bubba.
Set 2. Spoiler Alert / Shadow Of A Man / Dear Old Southern Home / Up & Down The Mountain / Drifter / Lonesome Road / Ya Reem Wadi Thaqif (Traditional) / Syracuse / Long Gone / Still On That Ride .
Bis. Will The Circle Be Unbroken / Ain’t It A Shame.


 

 

 

Artiest info
website  
facebook  

N9, EEKLO - 25/03/16