JAN DE WILDE @ DE ROMA, ANTWERPEN - 10/03/16

Jan De Wilde (Aalst - ° 1/1/1944) is een kleinkunsticoon in Vlaanderen en in iets mindere mate in Nederland. Jan is een unieke vertegenwoordiger van de eerste generatie Vlaamse kleinkunstartiesten samen met o.a. de recent overleden Zjef Vanuytsel. Hij toert sinds november vorig jaar met het programma “Dag meneer De Wilde”, ook de titel van het recent verschenen boek dat boezemvriend Jo Bogaert over Jan’s levensverhaal schreef alsook van de 3-delige cd-box met maar liefst 62 nummers waaronder drie nieuwe liedjes. De tournee is nu bijna ten einde maar krijgt voor een zo goed als uitverkochte zaal De Roma nog een mooie apotheose. Op deze tournee wordt Jan vergezeld door een groep talentvolle muzikanten/vrienden en vier blazers : Eddy Peremans (gitaar), Kries Roose (toetsen), Jo Soetaert (drums), Mario Vermandel (bas/contrabas), Liesbeth De Lombaert (viool), Bart Coppé (trompet/bugel), Wim De Pauw (trombone), Johan Van Neste (hoorn) en Geert Vanhassel (tuba).

Jan is zijn nonchalante zelf als hij opkomt en spoort de mensen aan die al één van de concerten van deze tour hebben meegemaakt, de zaal maar meteen te verlaten want ze hebben het allemaal eens eerder gehoord wat gaat volgen. Hij geeft mee dat er een pauze voorzien is vanavond, iets waarmee hij dik tegen zijn goesting heeft ingestemd omdat De Roma het geld van de extra verkoop van drank goed kan gebruiken. Hij maakt ook nog wat grapjes over Borgerhout vooraleer van start te gaan met “De Luie Naald”, een nummer over zijn grootvader langs moeders kant die kleermaker was. Vervolgens komt het vermomde liefdeslied “Golden Retriever” aan bod. Jan vertelt tussen de nummers constant anekdotes, dikwijls stuntelig maar meestal wel amusant. Ik kan aannemen dat niet iedereen dit kan smaken maar dit hoort nu eenmaal bij een optreden van Jan De Wilde. De kerngroep wordt voor zijn grote hit, het speelse “Hèhè” aangevuld met zijn buurmeisje van vroeger, violiste Liesbeth De Lombaert, die meteen een meerwaarde geeft aan het nummer met een knappe vioolpartij.

“Zussen” is na al die jaren nog steeds één van zijn favoriete nummers. Toetsenist Kries Roose schreef het mooie “Wakker Naast Jou” voor hem. Tijdens dit nummer imiteert drummer Jo Soetaert het geluid van een mechanische wekker. Voor “Lieve Loemoemba” voegen de vier blazers zich bij het gezelschap, het nummer is een aanklacht tegen de euthanasie van oudere zoogdieren. Het aangrijpende “Walter, Ballade Van Een Goudvis” is een bewerking van een gedicht maar hij heeft het met de helft ingekort omdat het anders veel te lang zou zijn geworden. Dan volgt het mooiste moment van de avond, dixit Jan, de pauze. Ze herbeginnen na de pauze met het recente “Hare Krishna, Halleluja” dat enkel met blazersbegeleiding wordt opgeleukt. Een mooi, verrassend moment krijgen we met het reggaedeuntje “Valsspeler”. Tijdens “Jan De Grote Griezel” zorgen drummer Jo en gitarist Eddy voor driestemmige zang. Jan brengt vanavond drie nummers van Lieven Tavernier, een artiest die hij door deze nummers op te nemen op de goede weg zette. Het mooiste van de drie, “De Verdwenen Karavaan”, draagt hij op aan zijn vriend Zjef Vanuytsel. De Tom Waitscover “Wals Met Mathilda” werd vertaald door gitarist Eddy Peremans en deze spoorde Jan aan dit nummer op te nemen. De hoofdrol tijdens het nog steeds fantastische, op twintig minuten geschreven “Een Vrolijk Lentelied” wordt opgeëist door toetsenist Kries Roose. Daarmee zit de gewone set erop maar het gezelschap komt nog terug voor drie bisnummers. Het eerste is het enkel met toetsen begeleide “Na Nieuwjaar”, met de voltallige groep brengen ze vervolgens het uptempo “Otomobiel” om uiteindelijk af te sluiten met de derde Lieven Taverniersong “De Fanfare Van Honger En Dorst” over diens studentenperiode in Gent, die voor menig student herkenbaar moet zijn.

Jan De Wilde is op 72-jarige leeftijd nog steeds een muzikant die een bijna volle Roma weet in te pakken met zijn onverslijtbare liedjes. Hij heeft voor deze tournee een schare muzikanten rond zich verzameld die zijn nummers perfect weten in te kleden. De stuntelige grappen en grollen moet je erbij nemen, dat hoort er bij hem nu eenmaal bij. Ik neem aan dat sommige liever nog wat meer van zijn liedjes zouden horen dan zijn verhaaltjes maar dat is nu eenmaal zijn manier van optreden. Mijn verwachtingen zijn ruimschoots ingelost met het geslaagde concert van vanavond.

Leo Van Bergen

Foto © JiVe

meer foto's © JiVe


 

 

 

Artiest info
website  
   

DE ROMA, ANTWERPEN - 10/03/16