JEFFREY FOUCAULT & KRIS DELMHORST @ MENEER FRITS, EINDHOVEN - 07/03/16

De zaal is helemaal uitverkocht, en terecht zoals later zou blijken.  Niemand minder dan Jeffrey Foucault en een volledige  band staan op het programma. Jeffrey is geen onbekende meer hier in de lage landen. Voor mij is het inmiddels de vierde keer dat ik hem in levende lijve mag aanschouwen.

Jaren geleden heeft Jeffrey op mij een onvergetelijke indruk gemaakt met een solo optreden op Blue Highways en weer jaren later met een band op Take Root. Vorig jaar stond hij ineens samen met Caitlin Canty op het podium. En dan nu met een volledige band, samengesteld uit vrienden van Jeffrey. Allereerst zijn partner Kris Delmhorst die voor vocals zorgt en akoestisch gitaar speelt. Daarnaast Bill Conway.  Bill was de drummer van de alternatieve rockband Morphine. Deze band is helaas opgeheven nadat één van de bandleden tijdens een optreden is overleden aan een hartaanval. Inmiddels is Bill zijn vaste maatje voor cd-opnames en live ondersteuning. Dat is ook Erik Heywood, al jaren speelt hij mee met Jeffrey op pedal steel en elektische gitaar. Jeremy Moses Curtis speelt elektrische bas.

De avond wordt geopend door Kris Delmhorst; met een volledige band waarin Jeffrey de lead heeft. Kris komt uit Brooklyn (NY) maar woont in Boston. Ze heeft inmiddels zes albums op haar naam staan, meestal solo, maar ook met de gelegenheidsband Redbird waarin ook Peter Mulvey en Jeffrey Foucault deel vanuit maken. Sinds de geboorte van hun dochter Hazel heeft ze last van een "writers-block", gelukkig verscheen dan toch in 2014 het album "Bloodtest".  Van dit album zijn dan ook de meeste nummers van vanavond afkomstig. Het eerste nummer "Bees" is meteen raak. De hele band geeft haar een fantastische ondersteuning. Wat een feest om dit te mogen aanschouwen. Wat een waanzinnig mooi geluid, zo loepzuiver. Haar zang is een beetje als zoetig te omschrijven, de harmonie met Jeffrey is fantastisch. Het nummer "We Deliver" is ook van haar laatste album, met daarin een glansrol voor Bill Conway. De drums van Bill zwepen dit nummer op  met zoveel dynamiek. Kris heeft het echt naar haar zin, haar lach geeft aan dat ze het goed vindt en ze durft het zelfs aan om samen met publiek het nummer "Ohio" te spelen. We krijgen instructies hoe iedereen moet meezingen. Als het lukt zou ze het vaker gaan doen, als het niet lukt, dan moeten we dit maar snel vergeten. Heel erg enthousiast klonk ze niet na afloop, dus het zal me verbazen als ze dit nog vaker zal doen.  Even is het onduidelijk wat er gaat gebeuren; de bandleden stappen van het podium en Jeffrey en Kris komen voor op het podium staan, om vervolgens in close harmonie zonder stekkers twee fantastische nummers te spelen. Wat een aportheose; geweldig wat een groots einde van haar optreden.  Na de pauze komen ze wederom in dezelfde setting op het podium. Het enige verschil met voor de pauze is dat Kris nu op een stoel een iets minder prominente rol voor zich opeist.

Jeffrey  Foucault bracht eind vorig jaar zijn laatste album uit, genaamd "Salt As Wolves".  Dit album is groots, net als "Ghost Repeater" uit 2006 en "Horse Latitudes" uit 2011. Al jaren is er sprake van een samenwerking met Bo Ramsey. En dat maakt de albums van Jeffrey Foucault nog mooier dan ze al zijn. Vooral op het album "Salt As Water" hoor je in bijna elk nummer de gitaar van Bo er doorheen. Elk nummer bestaat eigenlijk uit twee nummers, de gitaar van Bo is zo fantastisch aanwezig; dat alleen al is een genot voor je oren. Vanavond worden de honeurs van Bo in elk geval fantastisch ingevuld door Erik Heywood  op pedal steel en elektrische gitaar. De meeste nummers zijn natuurlijk van het laatste album, maar de opening is een cover van Gary Davis referend naar Donald Trump; "There Is A Destruction On This Land". "Des Moines" is het openingsnummer van zijn laatste cd en handelt over de belevenissen "that night in Des Moines". "Rico" gaat over een vage vriend waar hij vaak aan moet denken. Hij werd ernstig ziek maar kon geen dokter betalen zodat hij is gestorven. In elk nummer valt op hoe goed Erik Heywood zijn stempel drukt met afwisselend pedal steel en elektrische gitaar. Jeffrey vertelt dan ook dat hij de beste is; hij kan eigenlijk niets, maar zet je hem achter een pedal steel dan is hij de beste. Nee verder kan hij niets, geen autorijden helemaal niets, ja misschien gras maaien op z'n zitmaaier. In de wat rustige nummers vind ik Jeffrey op zijn best, zoals in "I Love You (and you are a fool)". Dit nummer zingt hij samen met Kris zo machtig mooi, helemaal als je de minieme ondersteuning van Bill en Erik er bij krijgt, fantastisch. In het nummer "Slow Talker" krijgt Bill Conway een hoofdrol, wat een waanzinnig  opzwepende drum, voortreffelijk. Tijdens een verhuizing onlangs heeft hij bijna al zijn persoonlijke bezittingen verbrand, zoals ook vele brieven. Het nummer dat daardoor onstond heet "Heart To The Dusk" en is ook weer zo'n hoogtepunt vanavond. Zijn stem is zo fraai, zo vloeiend, vooral als de begeleiding minimaal is, valt dit pas echt op hoe loepzuiver zijn stem is. Jefffrey speelt eigenlijk altijd wel het nummer "Ghost Repeater", ook het mooiste nummer van zijn gelijknamige album. Eigenlijk al vrij snel komt hij tot einde met het toepasselijke nummer "Left This Town". Hij zet dit nummer elk optreden anders in om Bill een beetje van slag te krijgen, maar dit is nog steeds niet gelukt. Een groot applaus volgt, maar toch  is dit het einde van het concert. Gelukkig komen ze toch nog even terug om een toegift te geven.  "Hurricane Lamp" is een zeer waardig en mooi eind van één van de mooiste concerten van dit jaar. Hopelijk komt hij nog eens terug, mag van mij ook solo, dan is hij nog beter en komt zijn stem en gitaar werk nog beter tot zijn recht.

Roelof Passies

Foto © Ronald Rietman

meer foto's © Ronald Rietman 

Setlist Kris Delmhorst: 1. Bees; 2. Saw It All; 3. Homeless; 4. We Deliver; 5. My Ohio; 6. 92nd Street; 7. Lighthouse; 8. Riverwide; 9. A Few Old Memories (Hazel Dickens)

Setlist Jeffrey Foucault: 1. There’s Destruction On This Land ( Reverend Gary  Davis); 2. Des Moines; 3. Rico; 4. I Love You (And You Are A Fool); 5. Slow Talker; 6. Blues For Jessie Mae; 7. Heart To The Husk; 8. Ghost Repeater; 9. Paradise; 10. Left This Town.
Toegift: Hurricane Lamp


 

 

 

Artiest info
website  
facebook  

MENEER FRITS, EINDHOVEN - 07/03/16