JOAN SHELLEY (support NATHAN SALSBURG ) @ N9, EEKLO - 11/03/16

Wat een leuk en gezellig concertavondje in de N9 afgelopen vrijdag. Dit maal geen  harde gitaarriffs of elektronische beats , maar wel schitterend acoustisch gitaarspel en de betoverende stem van Joan Shelley er bovenop.  Nathan Salsburg, de gitaarvirtuoos,  die Joan op deze Europese tour begeleidt en ook heel aanwezig is  op ‘Over And Even’ , haar recentste album, mocht de avond solo openen (‘zo verdien ik tenminste  op deze tour mijn gratis eten & drank’ zei de grapjas) De man heeft reeds een 5-tal albums op zijn palmares , is een zeer begenadigd gitarist, en daarnaast in het dagelijkse leven, curator van het befaamde Alan Lomax  archief . Hij beloofde ons vooral  wat instrumentale deuntjes, maar bleek in de gezongen nummers over een meer dan behoorlijke singer-songwritersstem te bezitten. De droge humor in de bindteksten ( ‘As a guitarplayer, its not a good idea  to cut your fingernails after drinking to much beer!) en zijn prachtig gitaarspel deden zijn support act korter lijken dan dat het  infeite al was. De man wou zijn set afsluiten met de Nic Jones bewerking  van de Ierse instrumentale traditional ‘Planxty Jones’, een song  die hij zich nog maar pas eigen had gemaakt. Toen hij echter 2x op dezelfde plaats in de song bleef haperen gaf hij er de brui aan, met de woorden dat hij er zeker van was dat vanavond na de show en na het nuttigen van een paar biertjes, hij dit aan de bar foutloos zou kunnen brengen !! We kregen dan maar een mooie versie van Chris Smither’s  ‘Homunculus’ in de plaats en daar kon iedereen zich zeker mee verzoenen.

Na een korte break stond Nathan alweer op het podium aan de zijde van Joan Shelley. Deze vrouwelijke singer-songwriter uit Kentucky is een bezige bij. Naast een 3-tal solo albums , heeft ze sinds 2010 ook met het meiden trio ‘Maiden Radio’ een 3-tal albums opgenomen, en tevens duo albums met Joe Manning  en Daniel Martin Moore. Hoewel  op en top Amerikaanse vind ik haar folky muziek heel Europees klinken. Ze startte een beetje aarzelend en bedeesd met ‘Wine And Honey’ en ‘ Ariadne’s Gone’, beide nummers van haar recente cd. Bij  ‘Stay On My Shore’ kregen ze op het podium versterking van Glen Dentinger  die  net zoals op haar cd bij diverse nummers de harmony vocals verzorgt. Naarmate het optreden vorderde raakte men steeds meer in de ban van de mooie stem van Joan en het gitaarspel van Nathan. Een eerste hoogtepunt in de set kwam er met   ‘Jenny Come In ’ waarin Nathan de rol op zich nam ‘Bonnie Prince Billy aka Will Oldham’ die haar ook op de cd vocale steun biedt. Ze bracht solo een splinternieuwe song ‘ We’d Be Home’, waarin ze zeer zelfrelativerend opmerkte dat  ‘nieuw’  geen verschil zou maken omdat al haar werk  voor ons waarschijnlijk toch onbekend terrein was. ‘Something Small’ , ‘No More Shelter’, Not Over By Half’, allemaal bloedmooi , gingen er in als koek. Met het van Kate Wolf geleende ‘Here In California’ besloot ze haar set. Maar we kregen er als bis gelukkig nog ‘Subtle Love’ boven op.  Op 25 maart vliegt deze Kentucky beauty terug naar de USA, maar niet zonder op 24 maart nog een tussenstop te maken in de Brusselse AB ! Een must to see voor iemand die houdt van mooie rustige liedjes gebracht door een innemende persoonlijkheid zoals Joan Shelley!

Epiloog:  De N9 geruime tijd na het optreden. Enkele concertgangers zijn blijven napraten . De band stapt op,  het hotelbed wacht uitnodigend, want morgen is er Paradiso in Amsterdam. Nathan Salsburg loopt langs onze tafel en ik wijs hem op het feit dat hij zijn belofte nog niet is nagekomen nl. het  foutloos spelen  van zijn gerateerde song  ‘Planxty Jones’.  That’s right , sorry… en prompt komt de gitaar weer tevoorschijn,  hij plaatst zich bij ons aan tafel, en onder het goedkeurend oog van Glen en Joan, die haar lach moeilijk kan bedwingen, komt hij zijn belofte na.  Ik ben een man van mijn woord toch, zegt hij lachend. De enkelingen die er nog bij waren belonen hem met een daverend applaus. Wat een prachtig einde van een mooie avond !

Jan Van Streydonck

Foto Jurgen Dhont © N9

Setlist   NATHAN SALSBURG :    Eight Belles Dreamt The Devil Was Dead  -  Coll Mackenzie (Archie Fisher) -  Mrs. Gristle’s Reel  -  Concessions  -   Planxty Davis (traditional)  -  Homunculus  (Chris Smither)

Setlist   JOAN SHELLEY :    Wine And Honey  -  Ariadne’s Gone  -  Stay On My Shore  -  Easy Now  -  Over And Even  -  Jenny Come In  -   Brighter Than The Blues   -   We’d Be Home  - River Low  -  Something Small  -  No More Shelter  -  Not Over By Half  -  Here In California  (Kate Wolf) - Bis:  Subtle Love 

 

 

 

Artiest info
website  
facebook  

N9, EEKLO -11/03/16