KING DALTON @ N9, EEKLO - 4/03/16 (SUPPORT: LITTORIS XS)

Littoris XS

Welkom op het verjaardagsfeest van Pieter de Meester.

Soms is het wat zoeken om een juiste  beschrijving te geven van het genre muziek waar een band voor staat. Beide bands die vrijdagavond het podium van de N9 onveilig maakten zijn daar perfecte voorbeelden van. Support act Littoris XS , een project van Gentenaar Koen Gallet ( ex Viper-Rosa) en violiste Charlotte Peyskens  (ex Lebocha)  laten zichzel f omschrijven als een Electric Organic Darkpop Indierock duo, en begonnen hun set nogal vrij rommelig , maar ‘Naive’ , drijvend op een leuke melodie bracht al snel beterschap. Koen, deels op akoestische  en 12 snarige gitaar, en Charlotte die de viool vlot afwisselde met de Moog synthesizer  en verder ook instond voor de nodige electronica, mochten de zaal een half uurtje opwarmen en waren daar zo te zien heel blij om. Ik onthou vooral nog ‘Everest’ en het afsluitende ’Palace’ maar het geheel kwam toch vrij slordig over … er is dus nog werk aan de winkel!

Setlist: Being In - Naive - Conny Lingers - Thieves - Everest - Panda Eyes – Withindians - Palace

King Dalton dan.  Dat is avant garde blues & folk rock, americana met een dun laagje electronica  en etnische invloeden er bovenop. Natuurlijk met bandleden als  de broers Pieter & Jonas De Meester (AedO), Jorunn Bauweraerts (Lais), Tomas De Smet  (Think Of One, Zita Swoon, The Broken Circle Breakdown Bluegrass band) en Frederick Heuvinck ( A Brand) kan men iets dergelijks wel verwachten. De band bracht in 2013 hun titelloze debuut uit  en in aug.2015 breiden ze er met ‘Thilda’ een succesvol vervolg aan. Dat de groep de fase van support act al een tijdje is ontgroeid  werd meteen duidelijk! Een vrij stevige ’Hunter’s Moon’ zette meteen de toon. Pieter, die met zijn stemtimbre de hoge en Jorunn die de lagere stem voor zich neemt , die ritmes… de link met Moondog Jr. & Zita Swoon is snel gelegd. Niet dat King Dalton een schaamteloze kopie zou zijn van Stef Kamil’s bands, verre van. De Band is zijn eigen ik en de songs zijn wel degelijk King Dalton songs!! Met ‘Seagull City’ en’ Ignorance’ ( 4-stemmige zang) bleef men de lat hoog leggen. Bij ‘Jewel Pleasures’ , een nummer uit de soundtrack van de Een fictiereeks ‘Tom & Harry’ wisselde Jonas de gitaar voor de banjo wat meteen voor een andere klankkleur zorgde. Bij ‘The Day I Will Be dead ‘ greep men voor de eerste, maar niet de laatste keer, terug naar hun debuut cd.  ‘1600’, een chicken skin song, kreeg echter een minder beklijvende versie mee dan op de cd . De baritonsaxofoon van Pieter kreeg een rol in ‘A Little Meditation’. Er werd wel meer van instrumenten gewisseld tijdens de nummers. Zowel Jonas ( alle snaren) , Jorunn (vnl. percussie, autoharp) en Pieter (gitaar & sax) brachten veel variatie.  Maar er was ook een hoofdrol weggelegd voor de stevige ritmesectie van Tomas De Smet , die ook vocaal zijn inbreng had en de zeer strak drummende Frederik Heuvinck! Net voor ‘Revolution’ bleek dat frontman  Pieter om 24 u jarig zou zijn, en dat deed de band blijkbaar nog een tandje bij steken.. het werd een feestje waarbij  zowat iedereen in de zaal stond te dansen en te shaken ! ‘Centre Of The Circle’ , ‘Medicine Man ‘, ‘Silver Spoon’, het ene hoogtepunt volgde op het andere. En het kon nog straffer ! ‘Diligence’ (met bouzouki) en afsluiter ‘Sudden Deafness’ , beide uit de debuut cd, maakten het feestje compleet. Ja, en als iedereen Happy Birthday begint te zingen om een toegift te bekomen kwam Pieter natuurlijk terug het podium op met de woorden ‘welkom in deel 2’ en we kregen nog een uitbundig ‘Every Single One’ en ‘When the Bad is Gone ‘ als toegift. Ja, naderhand was iedereen het er over eens, het was een straf verjaardagsfeestje!

Jan Van Streydonck

Foto © N9

Setlist :  Hunter’s Moon  -  Seagull City  -  Ignorance  -  Jewel Pleasures  -  The Day I Will Be Dead -  1600 -  A Little Meditation  - Revolution  -  Centre Of The Circle  - Medicine Man  -  Silver Spoon  -  Diligence  -  Sudden Deafness     BIS :  Every Single One - When The Bad Is Gone

 

 

 

Artiest info
website  
facebook  

N9, EEKLO - 4/03/16