MACEO PARKER @ DE ROMA, BORGERHOUT - 16/03/16

Maceo Parker speelt niet alleen funk, hij ís funk. Doorheen z’n jarenlange carrière speelde de saxofonist samen met de allergrootste funkateers die ooit op deze wereld rondliepen: hij begon bij James Brown (Parker: “it was like begin at University”), maakte deel uit van George Clinton’s Parliament, ging (en gaat nog steeds) op tour met Prince, stond op het podium met Bootsy Collins en ga zo maar door. Maceo Parker is de rode draad doorheen 4 decennia funkgeschiedenis. Sinds 1991 is hij ook meer dan enkel maar de ultieme sidekick. Tijdens z’n solocarrière bouwde hij een uniek repertoire uit waarin funk, soul, jazz en hiphopgrooves samenkomen tot een heel eigen geluid. Gezamenlijke projecten met artiesten zo divers als Ray Charles, Ani DiFranco, De La Soul, Dave Matthews Band en the Red Hot Chilli Peppers zorgen ervoor dat zijn fanbase zich uitstrekt over generaties en genres heen.


Na Gregory Porter brengt VW Spring Sessions deze week een tweede grote naam naar De Roma, en daar is ook een pak volk op af gekomen. Maceo Parker heeft wel een erg funky band meegebracht, met Rodney 'Skeet' Curtis op bas en Dennis Chambers op drums als motor, toetsenist Will Boulware, trombonist Greg Boyer en Bruno Speight op gitaar voor de sound, en Darlene Parker en Martha High voor de vocale hoogstandjes. Opener 'Funky Fiesta' zet meteen de toon: het wordt een funky avond met pittige grooves en krachtige baslijnen. Een vleugje jazz mag ertussen, naar eigen zeggen pakweg 2 %, en dat is voorbehouden voor 'Satin Doll'. Dollen doet Maceo Parker met zijn publiek, met wat grappen en grollen die eerder aan stand op comedy doen denken, en wat eerbetonen aan kleppers als Marvin Gaye of Ray Charles. Hij heeft nog een stevige soulstem om a capella mee uit te pakken, maar op zijn best is hij toch heavy funkend op de saxofoon. 'Nope, Jazz doen we niet' laat jij weten terwijl hij een flardje 'The Nearness of You' inzet dat algauw een uitgesponnen versie wordt van 'Baby Knows', waarbij Bruno Speight zijn gitaarkunsten laat zien tot het wat eentonig dreigt te worden. Gelukkig komt Martha High de boel terug opzwepen met 'Think'. De heerlijke trombonesolo is 'All about Love' en brengt een rustpunt in het funky gebeuren.

'Gimme some More' zet de funktrain terug op de rails en we herkennen er allerlei Beatlesflarden in. Het duurt me net iets te lang. Ook Darlene Parker krijgt haar solomoment en haar lage stem en sensuele bewegingen maken van 'Stand by Me' een shownummer dat best gesmaakt wordt. De protagonisten hebben dan hun solootjes wel gehad, maar Maceo Parker bestuurd de funktrain toch vakkundig met stem en sax, en zelfs met een uitstapje op de dwarsfluit. Na een uurtje of twee eindigen met een Funky Good Time vol Soul Power laat ons met een happy feeling achter.

Johan Vanonckelen

Foto © JiVe

meer foto's © JiVe


Setlist

Funky Fiesta/Off the Hook (bass solo by Rodney 'Skeet' Curtis) /Satin Doll /Prisoner of Love / Make It Funky/Baby Knows (guitar solo by Bruno Speight) /Think(performed by Martha High)/ (trombone solo by Greg Boyer)/Gimme Some More/Let's Get It On (Marvin Gaye cover)/ Funky Drummer(drum solo by Dennis Chambers) /You Don't Know Me(Ray Charles cover)/ (bass solo by Rodney 'Skeet' Curtis)/Stand by Me(Ben E. King cover) (performed by Darlene Parker)/Funky Good Time/Pass the Peas / Soul Power


 

 

 

Artiest info
website  
facebook  

DE ROMA, BORGERHOUT - 16/03/16