NO BLUES @ MENEER FRITS, EINDHOVEN - 29/02/16

Op de laatste (schrikkel)dag van februari stond Ad Van Meurs samen met zijn kompanen van NO Blues zelf op het podium van zijn wekelijkse roots- & americana muziekavond op maandag.  De Nederlandse band NO Blues brengt sinds zowat 10 jaar een eigenzinnige mix van americana en traditionele Arabische muziek, een mix die ze zelf omdoopten tot 'arabicana'.  Uniek in Nederland naar eigen zeggen. Met vier stonden ze op het podium: Ad van Meurs (zang, gitaar), Haytham Safia (zang, u’d), Osama Maleegi (percussie) en Anne-Maarten van Heuvelen (zang, bas).  Groepslid Ankie Keultjes stond achter de mixing desk en zong af en toe ook mee, en ex-drummer Eric van de Lest kwam de band nog even versterken voor één nummer.

 

Er werd traag maar mooi begonnen met de instrumental The Clock en daarna volgde een fijne versie van Ramblin' On My Mind, afwisselend gezongen in het Engels en het Arabisch, en dat werkte uitstekend.  God Moves Over The Water was een knappe cover van de legendarische bluesman Blind Willie Johnson. 

In The World Keeps On Turning hoorden we een verwijzing naar het actuele vluchtelingenprobleem, de muziek van NO Blues slaat dan ook een brug tussen oost en west, een samenvloeiing van Maas, Jordaan, Nijl, Rijn en Mississippi tot een slingerende muziekdelta als het ware.   Last Train To Haifa was ook heel mooie enFarewell Shalabiye van de eerste plaat klonk echt te gek en bevatte een heel lange arabische intro.

Als toegiften kregen we nog het ingetogen Gods Move en het mooie Two Trains, beiden met een religieus thema, en ook Doubt handelde over geloofstwijfel.  Black Cadillac was ook sterk en en bijDancing Without Sound bereikte het enthousiasme onder het publiek bijna het kookpunt... Missie geslaagd.

Een fijn concert dus, mooi getypeerd door volgende quote: "Een westers hart en Arabisch Afrikaanse ziel" (VPRO's 3voor12)

Marc Vos

Foto © Ronald Rietman

meer foto's © Ronald Rietman 

NO Blues - Discografie : Farewell Shalabiye (2005) / Ya Dunya (2007)  / Lumen (2008) / Hela Hela (2010) / Kind of NO blues (2013) / Oh Yeah Habibi (2016)

 

 

 


 

 

 

Artiest info
website  
facebook  

MENEER FRITS, EINDHOVEN - 29/02/16