OWEN CAMPBELL @ 't ROZENKNOPJE, EINDHOVEN - 09/03/16

Owen Campbell is afkomstig uit de federale hoofdstad van het Gemenebest van Australië, Canbera. Hij is een uitstekende blues singer-songwriter en (slide) gitarist. Owen haalt, na zijn op zijn minst merkwaardige finale in de zesde reeks van de TV show “Australia's Got Talent”, op YouTube ondertussen al meer dan zestien miljoen(!) volgers. Hier zou hij volgens vele kijkers onrecht zijn aangedaan. Alhoewel, rekening houdend met het effect op zijn latere carrière, betekende zijn deelname aan deze talenten show, zijn doorbraak bij het grote publiek.

Als Owen negen is, krijgt hij van zijn ouders zijn éérste gitaar. Als twintiger trekt hij als busker met zijn gitaar en zijn muziek van stad naar stad, de wereld rond. Zijn muziek is beïnvloed door zijn vader en door de Canadees-Amerikaanse groep 'The Band' en door artiesten als Van Morrison, Bruce Springsteen, Townes Van Zandt en Johnny Cash. Owen debuteerde in 2011 met “Sunshine Road”. Zijn tweede album “The Pilgrim” (2013) was niet enkel een blues album. Hij waagt zich nu ook aan rock, ballades, banjo en Mongoliaaanse keelzang. Recent bracht Owen nog de EP “In The Shadow Of The Greats” (2015) uit.

Wij hoorden van een "Australisch opkomend talent" en YouTube fenomeen Owen Campbell, tijdens de pauze van een optreden in het Muziekcafé van het Cultuurhuis in Heerlen. Owen zou in maart één keer in België en meerdere in Nederland zijn one-man show doen. M.a.w. agenda's afstemmen en "allen daar heen". Onze keus viel op woensdag 09 maart en Café & Theaterzaal 't Rozenknopje in Eindhoven. Café ‘t Rozenknopje is sinds jaar en dag een begrip in Eindhoven en omgeving. In de ‘huiskamer van Gestel’ ontmoet en vermengt jong, oud, hoog en laag zich met elkaar. Na de bevrijding dansten bezoekers op muziek van Amerikaanse big bands en gaven in de jaren ’50 en ’60 scholieren er hun eindexamenfeest. Begin jaren ’60 kwam er een eind aan die activiteiten en diende de bovenverdieping enkel nog als opslagplaats. Anno 1999 is ‘t Rozenknopje na een grondige verbouwing weer in oude luister hersteld en is compleet aangepast aan de eisen van deze tijd. Bij de verbouwing is ervoor gezorgd dat het café gedeelte in tact is gebleven en de zaal erboven is omgetoverd tot een schitterende feestzaal.

Sinds oktober 2012 presenteert Café & Theaterzaal ‘t Rozenknopje elke woensdagavond samen met Eindhovense muzikant Niek van de Klundert: "Live in de Knop". Een muzikaal hoogstaand programma met artiesten uit de binnen- en buitenlandse Americana, Blues en Roots scene. Passend bij de sfeer van het authentieke theaterzaaltje. Wij van Rootstime hebben er vanavond een dubbele afspraak. Eerst voor een kort interview met Owen en daarna naar het optreden...

Het verhaal klopt. Met een trap ga je naar de theaterzaal, waar het witte, ronde podium vooraan onder de open dakstructuur en oude instrumenten, geëtaleerd als ornamenten, opvallen. De zaal is goed vol gelopen als rond negen uur Owen aan zijn éérste set begint. Het is zijn tweede optreden in Nederland. Hij neemt een van zijn akoestische gitaren en begint er staande en ontspannen aan. De opener "Wrecking Ball" is ook de opener van zijn tweede studio album "The Pilgrim" (2013). Het is een degelijk nummer, dat direct de toon zet voor de rest van het album. Een album dat meer rockt, maar binnen de lijnen tracht te blijven. De Boss, Bruce Springsteen, bracht in 2012 een nummer met dezelfde titel uit, waarin hij terug denkt aan de aanslagen op  “nine eleven”. Van Morrison is één van zijn inspirators. Owen brengt meerdere songs van "Van the Man". Het eerste is "Days Like This", maar er volgt later (in de tweede set) ook nog "Crazy Love". Voor zijn nieuwe album (dat waarschijnlijk in mei uitgebracht wordt) trok hij naar Memphis, TN en nam hij o.a. "Howling"  en "Soldier Of Fortune" op. Het is een ingetogen smeekbede, een conversatie, een roep om een reactie. Ook Bruce Springsteen staat op de virtuele set list. "I'm On Fire" wordt een meezinger, dat het (vervelende) gebabbel van de laatste rijen in de zaal perfect overstemt. Owen is gaan zitten, heeft zijn glazen slide genomen (een hoog wiskey glaasje) en vervolgt zijn set, met zijn gitaar dwars op zijn benen. Uit zijn debuut album "Sunshine Road" brengt hij ”Mean Ol’ Devil And A Futile God” en ”Glory Boy”, een county blues nummer over naïviteit. Derde inspirator is Johnny Cash. Owen kiest van "The Man in Black" "Folsom Prison Blues" en (in de tweede set - "for the fun"!) "Big River ". Met het instrumentale nummer "Bukhu's Blues" neemt hij ons mee naar het Oosten, naar een blues festival hoog in de Himalaya. "A Masterpiece With You" is een love song, "It Don't Mean A thing" over de stemmen die je hoort in je hoofd en "Remember to Braeth", over leven in een grote stad.

De tweede set, Owen is met een thee het podium opgekomen, begint rustig met een instrumentaal slide nummer, een herhaling van een nummer in een andere versie en nog enkele nieuwe songs, "Keep On Walking" en "Strugle Time Blues". Van Tom Waits brengt Owen "Ol' 55" en op aanvraag "You Know I'm Gone". Het nummer is gebaseerd op een echt gebeurd verhaal, van een bezoek aan vriend die in de gevangenis opgesloten zit. Uit zijn laatste album komt "Highway Bound", dat Owen daar op banjo opgenomen heeft. "Rise" is ook een nieuwe song en "Sunshine Road" sluit met nog een titel song de tweede set af. Na wat overleg met het publiek is er nog een extra nummer "Flower In The Gulags", een ouder nummer uit 2011 uit zijn debuut album.   

Owen Campbell bewees vanavond in het goed gevuld theatertje van 't Rozenknopje in Eindhoven, dat singer-songwriters zeker nog een (gevarieerd) publiek hebben. Owen maakte een goede mix van eigen nummers en nummers van zijn grote voorbeelden, waardoor alles heel gevarieerd bleef. Dat hij ook een uitstekend gitarist is hebben we met en zonder zijn slide kunnen horen. Ik schreef het al in mijn vorige recensie: "Owen Campbell’s albums zijn een bewijs van zijn muzikale vaardigheden en van zijn liefde voor de muziek. Een artiest als Campbell, met een grote zak vol talenten, heeft “Australia Gots Talent” niet nodig. De muziekindustrie blijkbaar wel…" We kijken ondertussen alvast uit naar zijn nieuwe album!  

Eric Schuurmans

Foto © Manon Houtackers

Set list: Set 1: Wreckin' Ball** / Days Like This (Van Morrison) / I'm On Fire (Bruce Springsteen) / Mean Ol’ Devil And A Futile God* / Glory Boy* / Soldier Of Fortune*** / Folsom Prison Song (Johnny Cash) / Nashville Highrollers* / Bukhu's Blues** / A Masterpiece With You"* / It Don't Mean A thing** / Remember The Breathe** / /  Set 2: instrumental / A Mountain Home* / Big Love Is On The Other Side / Keep On Walking*** / a song about rambling / Crazy Love (Van Morrison) / Ol' 55 (Tom Waits) / Strugle Time Blues*** / Big River (Johnny Cash) / You Know I'm Gone** / Highway Bound** / Rise*** / Sunshine Road* // encores: Flower In The Gulags*   --  *From the album "Sunshine Road" - **From the album "The Pilgrim" - ***New songs! (4)

 more GIGS:
Donderdag 10 maart: Muziekhuis Q-BUS, Leiden, NL – 20:30u
Vrijdag 11 maart: Podiumcafé, Steendam, NL – 20:30u
Zaterdag 12 maart: La Truite, Houffalize, BE – 20:00u
Zondag 13 maart: Estrado, Harderwijk, NL, – 15:30u

 

meer video's : DAYS LIKE THIS (VAN MORRISON) * HOWLING * MEAN OL' DEVIL & FUTILE GO * GLORY BOY * NASHILLE HIGHROLLERS * BUHKU'S BLUES * IT DON'T MEAN NOTHING * A MOUNTAIN HOME * KEEP ON WALKING * CRAZY LOVE (VAN MORRISON) * STRUGLE TIME BLUES * HIGHWAY BOUND * RISE * SUNSHINE ROAD


 

 

 


 

 

 

Artiest info
website  

facebook

interview

 

't ROZENKNOPJE, EINDHOVEN - 09/13/16