THE DELTA SAINTS @ MEC STAF VERSLUYS, BREDENE - 02/03/17

The Delta Saints zijn graag gezien in de Lage Landen, al sinds het prille begin van hun carrière zijn ze aanwezig op diverse podia alhier. De band die sinds 2007 actief is, bracht in 2009 en 2010 twee ep’s uit “Pray on” en “A Bird Called Angola”, visitekaartjes die konden tellen. Een mix van Delta blues, soul en rock ondersteund door een soulvol ritme, waarbij ook het kenmerkend harmonicaspel van Greg Hommert, deel uit maakt van het typerend geluid van The Delta Saints.

Het eerste volwaardig album van de band kwam er in 2013 “Death Letter Jubilee” werd uitgebracht dankzij het crowdfunding systeem van Kickstarter. De band treedt erg veel live op en heeft zo een aardige reputatie opgebouwd als het neer komt op hun dynamische, energieke liveoptredens.

Bij het maken van hun tweede album zijn nog twee originele bandleden over, namelijk Ben Ringel (vocals/gitarist) en David Supica (bass). Dylan Fitch (gitarist) en Nate Kremer (keyboards) zitten echter al zodanig lang bij de band dat deze twee niet meer vallen onder ‘nieuwe’ bandleden. Vincent “Footz” Williams daarentegen vult de rol van drummer in, nu Ben Azzi is gestopt. Mede doordat de harmonica verstoten werd door de keyboards krijgen we een andere sound te horen op dit album. Het album heeft een meer psychedelisch kantje, maar de swamp-groove wordt zeker niet vergeten, en de nummers zijn allen van een hoog niveau.

Op 28 april komt het derde album “Monte Vista” uit, in avant-première werd dit album gisteren in de gerenommeerde platenzaak (kent men dit woord tegenwoordig nog?) Compact Center in Oostende gepromoot (en verkocht) door de bandleden, later op de avond werd het album volledig gespeeld in muziekcafé Het Manuscript.

Er was een meer dan aardige opkomst in de nieuwe cultuurtempel van Bredene, MEC Staf Versluys, mooie locatie, toffe zaal, tijd voor de Delta Saints.

Die openden verassend met een track van hun nieuw album “Sun God”, lekker nummer doch verdween de zang spijtig genoeg dikwijls in de mix. Er worden een paar tracks van “Bones” gespeeld waaronder het openingsnummer “Sometimes I Worry” en het titelnummer “Bones” waarna men overschakelt naar het nieuwe album “Monte Vista”. “California” is de eerste single van dit album, echt een nummer dat om airplay vraagt, met een beetje moderne synth klanken erbij is de blues is een beetje ver weg, zijn de Saints een andere weg ingeslagen?

Zanger en frontman Ben Ringel heeft duidelijk een probleem, “Afraid to get weird, you all?” schreeuwt hij het publiek toe, ja hij heeft gelijk de sfeer zit er helemaal niet, reden daarvan zou weleens de gebrekkige mix zijn, de zang van Ringel is dikwijls onverstaanbaar, de bass te luid.

“The Man Who Sold The World” een ode aan David Bowie gevolgd door een eigen eerbetoon “Spaceman” een nummer van het nieuwe album, mooi akkoordenschema, goed opgebouwd, waardig eerbetoon. The Delta Saints zijn duidelijk een andere weg ingeslagen, of toch gedeeltelijk, evoluerend van een blues georiënteerde band naar een meer indie-rock band.

De ritmesectie, drummer Vincent Williams met het gele petje en de blootvoetse bassist David Supica, hebben er duidelijk wel zin in, steeds goedlachs, terwijl Ringel zijn positieve vibes nog steeds niet kan overbrengen op het publiek, het geluid van de zang is nog steeds niet ok. “Two Days” nog eennummer uit het nieuwe album over het alleen blijven en niets te doen hebben, met het besef dat je toch iemand nodig hebt om je terug te activeren. Rustig nummer met een psychedelische gitaarsolo die het nummer naar eind jaren zeventig katapulteert. De finale wordt ingezet met” Drinking Slow”, en eindelijk krijgt bassist Supica toch wat onverwachte beweging in de zaal met zijn bass solo, gevolgd door een keyboardsolo door Nate Kremer. ”Death Letter Jubilee” is de verwachte afsluiter van dit eerste concert in 2017 van de Delta Saints in Europa.

Twee obligate bisnummers staan er nog op de playlist, helaas kan dit het concert ook niet meer redden, vol overgave gespeeld doch de hedendaagse techniek faalt ook weleens.

Geen gezeur, de Delta Saints spelen nog op 8 maart in de Spirit 66 in Verviers en op 1 april in de box van de AB in Brussel.

Luc Nuyts

Foto © Soche

meer Foto ©Soche

 

 

 

 

 


 

Artiest info
website  
facebook  

MEC, BREDENE - 02/03/17