GUY VERLINDE + THE JAYDEES @ MENEER FRITS, EINDHOVEN, 06/03/17

Guy Verlinde

Vanavond staan er twee artiesten op de vaste maandagavond bij Meneer Frits. Ditmaal geen muziek uit de Mississipi Delta of Austin. Nee gewoon uit Belgie en Nederland waar wel degelijk heel veel goede rootsmuziek gemaakt wordt. Het podium staat helemaal vol met instrumenten, gezellig druk, eerst een bakje koffie en dan een biertje. Daarna opent Ad van Meurs himself de avond door aan te geven dat de volgorde van de optredende artiesten niets te maken heeft met een voorprogramma en hoofdprogramma, maar gewoon twee artiesten op één avond. De opening mag Guy Verlinde voor zijn rekening nemen. Solo wel te verstaan. Want in het verleden trad hij meestal op als Lightnin' Guy aangevuld met andere muzikanten. Echter, sinds een paar jaar treedt hij voornamelijk solo op en heeft ook zijn artiesten naam veranderd. Zijn productiviteit is hoog, gezien het feit dat hij in korte tijd drie albums heeft uitgebracht.

Het optreden begint hij met helemaal niks, zonder versterking, gitaar of mondharmonica, maar helemaal acapella met een klassieker van Son House genaamd "Grinnin' In Your Face". Sterk om zo de set te beginnen. Omdat Guy maar één set zal spelen zal het concert een overzicht zijn van zijn allermooiste nummers. De blues gaat over de beslommeringen van het leven en die vind je ook in West-Vlaanderen. Ze geven Guy voldoende inspiratie zoals in het tweede nummer "Secret Ground" dat gaat over de fabriek waar zijn vader zijn hele leven heeft gewerkt, maar die nu leeg en verlaten is achter gebleven nadat het werk is verplaats naar elders. Guy speelt solo voornamelijk easy blues, waarbij hij zichzelf begeleidt op gitaar, een drumkit en soms met mondharmonica. In plaats van een mondharmonica schuift hij voor het nummer "Heaven Inside My Head" een kazoo in zijn houder. Guy is een echte entertainer en weet elk nummer met een mooi verhaal te introduceren. Zo ook het nummer "Don't You Cry" dat hij zeven jaar geleden heeft geschreven en nog steeds heel actueel is als je ziet hoe de Afrikaanse vluchtelingen aankomen op Lampedusa. Guy begint een beetje op leeftijd te geraken (althans dat zegt hij zelf) en heeft steeds vaker te maken met mensen die na vele jaren huwelijk in de problemen komen en bij hem komen uithuilen. Spontaan komen de verhalen waar hij alleen maar naar kan luisteren. Soms moet je het leven maar gewoon laten gaan. En daar gaat het nummer "Against The Grain" over. Enkele jaren geleden heeft hij eens op een coveravond opgetreden waar alleen maar Jimmy Hendrix nummers werden gespeeld. Zijn optreden was die avond zeer afwijkend van de rest. Vanavond laat hij ons horen wat hij daar heeft gespeeld. Wij moeten raden. Na een heel mysterieus begin lijkt het toch steeds meer op "Voodoo Child". Een geweldige cover met heel veel dynamiek. Het nummer "A Whole Lot Of Lovin" handelt over de reden waarom mannen zo aardig tegen vrouwen doen, aardig praten, een bloemetje kopen enzo. Haar Hootchie Cootchie Man willen zijn. Er zijn veel betekenissen voor Hootchie Cootchie maar laten we het er maar op houden dat het een heel erotische intieme dans is. "The Presude Of Happiness" is een nieuw nummer dat ongetwijfeld op zijn volgende album zal staan. Guy sluit zijn optreden af met een nummer over het liefdesleven zoals dat eigenlijk zou moeten zijn: "Into Your Arms". Een prachtig einde aan een prachtig concert. Guy heeft laten zien dat hij een hele zaal aan zich kan kluisteren met mooie blues en evenzo mooie verhalen die zo bij de blues horen.

Na de pauze wordt er uit een ander vaatje getapt. The Jaydees; afkomstig uit Tilburg. Ze hebben elkaar gevonden in de passie voor (alt)country en americana. De naam doet een beetje denken aan die andere band: The Jayhawks. Maar daar blijft het ook bij. Vorig jaar brachten ze het album "Work With What We Got" uit en van dit album spelen ze de meeste nummers aangevuld met een aantal covers. Zeer ingetogen zijn de eerste klanken, er zit weinig beleving en power achter. Dat is wel evenwennen na Guy Verlinde. Toch verandert dit als in het nummer "Wonders Of The World" Maarten van Damme zijn pedal steel inruilt voor zijn elektrische gitaar. Halverwege het nummer krijg ik opeens kippenvel vanwege zijn geweldige manier van spelen. Heel even gaan dan toch de gedachten naar The Jayhawks. Echter, dit bleek maar van korte duur te zijn. Het concert sleept zich een beetje voort. Soms hoor je wel de invloeden van CSNY. Tijdens de cover "Mama Tried" van Merle Haggard gingen mijn gedachten terug naar vorig jaar toen hij is overleden in dezelfde periode dat ook Prince aan zijn einde kwam. Hier kwam het nauwelijks in het nieuws, maar in Nashville, waar ik op dat moment verbleef sloeg het overlijden in als een bom en in elke kroeg hoorde je zijn muziek. De setlist bevat naast hun eigen nummers zoals gezegd ook covers, en ééntje springt er echt uit. De afsluiter "Everybody Knows This Is Nowhere" van Neil Young. Ze krijgen er plezier in en dit nummer knalt er zomaar ineens uit. Een hoofdrol voor Maarten van Damme voor zijn geweldige gitaar inbreng. Jammer dat dit nummer niet meer vervolg kreeg. Volgens mij had het publiek daar nog wel zin, maar het is voorbij.

Roelof Passies

Setlist Guy Verlinde

1. Grinnin' In Your Face (Son House); 2. Secret Ground; 3. Heaven Inside My Head; 4. Don't You Cry My; 5. Against The Grain ; 6. Voodoo Child (Jimmy Hendrix); 7. A Whole Lot Of Lovin'; 8. The Pressude Of Happiness; 9. Into Your Arms.

Setlist The Jaydees:

1. Morning Song; 2. Wonders Of The World; 3. Glorious Retreat; 4. Mama Tried (Merle Haggart); 5. Darker Stil; 6. We'l Work With What We Get; 7. Anger; 8. Willy (Joni Mitchell); 9. Ain't Life Sweet; 10. Working For The Man; 11. Oh Progeny (?); 12. You're Learning (Emmylou Harris); 13. Everybody Knows This Is Nowhere (Neil Young).

Foto © Ronald Rietman

meer Foto © Ronald Rietman

  


 

Artiest info
website  
facebook  

MENEER FRITS, EINDHOVEN

06/03/17

 

The Jaydees