JAMES ARMSTRONG & HENRY CARPANETO BAND @ MOD, HASSELT - 09/03/17

Singer-songwriter James Armstrong, geboren aan het strand in Los Angeles, als zoon van een blues zangeres en een jazzgitarist was ongetwijfeld voorbestemd om de blues artiest te worden. Hij noemt zichzelf al lachend “a beach blues boy”. Al op zijn zeventiende vormt hij zijn eerste band en op zijn twintigste, is hij de jongste gitarist ooit in de legendarische band van “Smokey” Wilson aka Robert Lee "Smokey" Wilson (1936-2015). Wilson was een Amerikaans West Coast blues gitarist, pas laat in de belangstelling van het brede publiek kwam.

In de 90’s wordt Armstrong bevriend met Albert Collins en tekent hij een platencontract bij High Tone Records (Robert Cray / Joe Louis Walker). In 1997, aan de vooravond van zijn tournee ter promotie van zijn geprezen debuut ‘Sleeping With a Stranger’ [1995], slaat het noodlot toe. Hij wordt tijdens een inval in zijn huis verwond en loopt blijvende schade op aan de zenuwen van de linkerhand en arm. Dit dreigt zijn carrière voorgoed te beëindigen, maar dankzij de steun van vrienden, fans en de blues gemeenschap slaat Armstrong twee jaar later terug met een tweede CD ‘Dark Night’ [1998].

Zijn derde CD ‘Got It Goin On’ [2000], door critici geprezen voor zijn rol in het herdefiniëren van de blues, oogst twee WC Handy Award nominaties voor Best Blues Guitarist en voor Best Song of the Year.

Armstrong staat vanavond door move2blues geprogrammeerd in de MOD in Hasselt samen met de Henry Carpaneto Band (met als line-up: Henry Carpaneto - keyboards en zang, Eric Lebeau – bas & Emanuele Rivara – drums). Laten we genieten van de podium presence, de geweldige stem en de uitstekende gitaartechniek van deze soul/blues muzikant.

Carpaneto, opent met zijn band de eerste show van een vijf weken tour, met stops in België (Lavaux, Gooreind, Ertvelde, Oupeye & Menen), Nederland (Wageningen, R’dam & Vlierden), Duitsland, Zwitserland en Frankrijk. Check voor alle overige info én alle tourdetails de websites van de artiest/band en/of Rootstime !

Na twee jazzy instrumentals, neemt Armstrong, nadat hij door Carpaneto aangekondigd wordt als “master van de Chicago blues”, over op gitaar en maakt al direct een éérste rondje door de club (er volgen er nog!), waar hij, met een brede glimlach, tijd neemt om kennis te maken met het publiek. Na de opener “(I’m) Tore Down”, een Sonny Thompson song gekend van Freddie King’s versie uit 1961, volgt een shuffle “Got It Goin’ On” (uit zijn debuut album ‘Sleepin’ With a Stranger’ [1995] & ‘Got It Goin’ On’ [2000]) en nog meer origineel werk als het funky, erg humoristische “Bank of Love” (soundtrack van de film ‘Hear No Evil’). In de slow blues “That’s What Love Will Do” animeert Armstrong vooral het vrouwelijke publiek en “Six Bar City” (nog een nummer uit zijn debuut album) is er met “Boom Boom” een hulde aan één van zijn grote voorbeelden JL Hooker. Tijd voor een tweede rondje publiek moet Armstrong gedacht hebben als hij “Honey Hush” inzet en de dames hem (zoals in de Grimm sage ‘De Rattenvanger van Hamelen”) volgen tot aan de toog van de MOD.           

Set twee opent  opnieuw met een jazzy intro van de Henry Carpaneto Band (“The Hucklebuck”). Armstrong die graag vertelt, heeft het daarna over “THE King” (“Why I Sing the Blues”) en de overval die hij thuis in 1997 meemaakte, die hem nog harder maakte en die hem aanzette om niet op te geven (“Guitar Angels”). Aan de avond komt een einde met “Waiting On the World to Change” (een John Mayer song uit zijn derde album ‘Continuum’ [2006]) en een duet met het enthousiaste publiek in Little Milton’s hit “(Hey Hey) - - The Blues is Alright!”.  De “encores”, die niet konden uitblijven zijn Muddy Waters’ “Mojo Working”, “Saturday Night Woman” en “Sweet Home Chicago”. Het is ondertussen net geen twaalf uur…         

Wat een avond, wat een move2blues feestje! We kijken alvast uit naar meer op 13/04/2017 met Junior Watson Band (USA) en daarna: 18/05/2017 - Donald Kinsey Band (USA), 12/10/2017 - Mike Morgan & Jim Suhler (USA) en 09/11/2017 - Doghouse Sam & his Magnatones (B) - CD release party

 

Eric Schuurmans

Foto © Michel Verlinden

meer © Foto Michel Verlinden

Line-up: James Armstrong – zang, gitaar / Henry Carpaneto – keys, zang / Eric Lebeau – bas / Emanuele Rivara – drums

 

video's :  FROM TIME TOO TIME -  EVERYBODY WANNA KNOW - GUITAR ANGELS - LOVE TRAIN - the BLUES IS ALRIGHT (LITTLE MILTON)

Move2blues 2017/2018:
13/04/2017 - Junior Watson Band (USA)
18/05/2017 - Donald Kinsey Band (USA)
12/10/2017 - Mike Morgan & Jim Suhler (USA)
09/11/2017 - Doghouse Sam & his Magnatones (B) - CD release party
15/03/2018 - Chris Cain Band (USA)
 12/04/2018 - Guy Verlinde & The Mighty Gators (B)          
10/05/2018 - Sue Foley (USA)

 

 

 

 


 

Artiest info
website  
facebook  

MOD, HASSELT - 09/03/17