MACY GRAY @ DE ROMA, BORGERHOUT – 16/03/2017

Macy Gray, de Billie Holiday van Amerika, werd geboren in 1967 te Canton, Ohio. Haar ware naam Natalie Renee McIntyre verwijst wel naar Schotse roots. Na haar verhuizing, naar LA in 2000, start haar echte carrière. In dat jaar zien we Macy ook op het hoofdpodium van Werchter, terwijl Kelis en Susanne Vega in de tent ernaast mogen optreden. Is het haar ruige stem of haar vrijzinnig onvolwassen wildchild présence ?

In 2001 wint ze de Grammy Award voor beste vrouwelijk bijdrage (pop) met “ I Try “. Dit bevestigt meteen ook de kwaliteit van haar songwriting. Piekte in vele andere landen, als Engeland, Ierland, Australië, Nieuw Zeeland. Werkt verder samen met Fatboy Slim en The Black Eyed Peas, ook met Santana op zijn album Shaman. Is te zien in Spiderman en Scary Movie 3. Opende onlangs een muziekschool “ The Macy Grey Music Academy “. Heeft het record voor de meeste hits in de top 40.

Nu aan haar tiende album toe, waarnaar ook deze tour noemt : “ Stripped “. Een meer jazzy album, met eigen werk en twee naar haar hand gezette covers, n.l. van Metallica en Bob Marley. Met dit album debuteert zij op de derde plaats van de Billboard Jazz lijst. Op haar naam kan je allerlei gossip lezen. Van opnieuw single tot opnieuw zwanger, deze maand nog heimelijk getrouwd en in de pers verspreidde verse naaktfoto's. Deze laatste roddel klopte, het waren uitgelekte zelf genomen shots met haar smartphone, tijdens een bezoek aan het Louvre. Naakt schilderwerk van Ingres en Erhart, een antiek romeins en een nog ouder Egyptisch borstbeeld. Wel is Mrs. Grey verslaafd geweest aan hash en extasy, wat ze bij Oprah Winfrey in de reeks “Where Are They Now “ open en bloot uit de doeken doet. Zit in de top 10 hoogst betaalde zangeressen van de wereld. Vergaarde 75 miljoen dollar in 2016 en haar bezittingen worden op 215 miljoen geschat.

Sinds een paar maanden in deze prachtige uitverkochte zaal. De nostalgische koepel herbergt zo'n 1900 fans. Om negen uur stipt verschijnt ze samen met haar band, twee keyboard players Billy West en John Jackson Jr. met daartussen drums en bas. Op hoge moeilijke schoenen schreeuwt ze “ Sexy people, are you ready? “. Met micro en statief in andere hand over het podium wandelend, duurt het niet lang dat Macy de ganse menigte in beweging brengt, als een deinende golf, met “ Why Didn't You Call Me “, een nummer van haar vermaarde debuut album “ On How Life Is “, waaruit ook volgend “Caligula “. Op haar vraag welke dag het is komt een antwoord waarom zij met haar band naar Antwerpen komt, deze donderdag houden we een party in deze zaal waarop zij ons luidkeels twee maal laat bevestigen. Tussendoor herkennen we een versie van “Creep”, de evergreen van Radiohead. In haar teksten vinden we meermaals een donkere zijde. Het in showbizz wereld niet te onderschatten weirdo badass gevoel, al of niet terecht. Nummers als “ Me With You “ en “ Annabelle ” passen hierbij perfect. Worden door velen meegezongen of mee geklapt. Macy tracht één van de toegegooide rozen op te vangen, wat na een vierde poging uiteindelijk lukt.

Na een bluezy intermezzo van de band, verschijnt ze in een nog feestelijker Divakleed en opnieuw “ Annabelle “ dat nu nog talrijker wordt meegezongen. Swingende reggae in “ She Ain't Right For You “. Ritme wordt door haar, met liefde en geluk, in vrolijke nummers gegoten als “ Sweet Baby “. Great partytime in “ Sexual Revolution “ waarbij Rod Steward haar voor de spiegel trekt met de vraag “ Do You Think I'm Sexy “. Muziek die jeugdgevoelens oproept terwijl hier in de zaal beter geen alcoholtest wordt uitgevoerd. Een prachtig nummer als “ Beauty In The World “ verliest hierdoor zijn opgewektheid. Als encore horen we nog uiteraard “ I Try “ en haar “ Way “. In de Foyer van de Roma gaat zoals gewoonlijk tegenwoordig de party verder. My way naar huis verliep nuchter, wat niet van iedereen kan gezegd worden.

Guy Cuypers

Foto JiVe

Meer foto's JiVe

  

 

 

 

 


 

Artiest info
website  
facebook  

DE ROMA, BORGERHOUT - 16/03/17