PAUL BATTO @ GOORBLUES, WUUSTWEZEL – 05/03/17

Deze Sloveense troubadour mogen we intussen gerust als blues brother des huizes benoemen, Paul Batto treedt al voor zijn zesde keer hier op en voelt zich hier thuis. Een jaarlijkse gewoonte die we altijd graag mee beleven. Ook brengt hij ons hier een aanblik van zijn nieuwste album “ Straight Talk ”. Nog vers en open voor resensies in gans Europa.

Met deze CD bladert hij door zijn lyrische werken op een gans andere manier. Heeft zijn twaalf string wel mee on the road, maar deze verschijnt niet mee op het podium, noch zijn vroeger zelfgemaakte houten ritmebox. Hij wil nu puur op de huid zijn verhaal brengen, met de juiste noot die vooral juist moet klinken. Een klassieke gitaar vervangt daarbij zijn befaamde “ Fat Lady “. Waarvan hij toegeeft dat het een instrument bij uitstek is om te sliden. Toch is zijn voorkeur nu gevallen op een “ Angel “. Een akoestische lady, gebouwd door diezelfde “Cole Clark” in Melbourne, gekend voor haar Australische natuurlijke klank.

Paul is niet alleen een ervaren Delta gitarist. Om zijn nummers veelzijdig en vooral “deep to the bone” te brengen, bespeelt hij daarbij subliem op harmonica, die hij ooit kocht met een bijhorende zeer duidelijke handleiding “just blow on it”. Zijn humor is steeds heel nuchter en scherp. Zijn autobiografische teksten die een bluezy verleden tekenen, getuigen zijn scarves. Stapt op het podium met de woorden “I'm Gonna Make Some Noise”.

No nonsense en recht op ons af, waardoor het helemaal niet lang duurt dat we de kleur van zijn muziek proeven. Je hoeft helemaal geen kenner te zijn om je mee te laten slepen in zijn lyrische stampvoetende wereld. Blues los door het hart. “Where did our hearts go” weerklinkt meermaals in de song “ Two Souls ”. Of je nu heidens of boeddhist bent, geef maar toe, alles vergaat tot stof. Paul blaast dit gewoon terug op in je gezicht.

In recente nummers als “One Morning” uit het nieuwe album, hoor je de slidende wind in de zeilen, terwijl zijn linker voet de juiste knopen telt. In de poëtische teksten waar alles verkeerd dreigt te gaan, schroeft hij vooraf de snaren en zingt ook fijngestemd, zodat die grijze waarheden terug kleur krijgen. Een ballade “ Down In

The Old Coltrane” brengt ons dan weer diep in die hoek waar blues zijn oorsprong vond.

Tweede act, wij vol verwachting, hij met een stem die “nice & easy” alle hoogten beklimt, fingerpikkende juiste noten, slidende sounds snijdend als een dobro, dynamisch stuwend zigeunerbloed, dan weer een frisse wind, terwijl zijn teksten uitnodigen tot lezen. “ Slow Train To Nowhere” blijft een prachtig eigen nummer, onze magische Johan Daisne achterna die het “ Trein Der Traagheid ” noemde. Een trein als symbool die de, maar al te korte, tijd beschrijft van ons leven. Ook J. Hendrix en G. Clark schreven nummers waar ze diezelfde bluestrain hoorden voorbij stomen. “ Straight Talk “ titeltrack van het nieuwe album. Klare taal zoals het zou moeten in deze wereld, zonder bedriegen en recht in de ogen. We zullen maar niet over onze politiekers beginnen, dan wel recht voor de raap een Batto rouge, die we allemaal graag zouden willen bevestigd zien, de juiste groove al dan niet meeklappend op zijn meesterlijk gitaarspel. Wij blijven echter rustig en genieten verder van pareltjes als “ Put Your Load Down “.

Paul Batto is en blijft een doorgewinterde talentvolle solo artiest. Een ras waar er nog weinig van overblijven of durven aan beginnen. De puurheid van de blues op zijn manier verkondigend aan jong en oud, zichzelf blootgevend in een Sloveense Juke Joint of tot hier in deze Vlaamse Blues club, waarvan er nog maar al te weinig overblijven. We beseffen dan ook weer de rijkdom van dit alles en trekken met muzikale mood weer blij naar huis.

Guy Cuypers

Foto © Guy Cuypers

meer Foto ©Guy Cuypers

 

 

video's: Straight Talk - Put Your Load Down

 

 

 

 

 


 

Artiest info
website  
facebook  

GOORBLUES, WUUSTWEZEL

05//03/17