WARPAINT @ AB, BRUSSEL – 19/03/17

Jeugdvriendinnen Theresa Wayman en Emily Kokal besloten op Valentijnsdag 2004 om een bandje te beginnen. Ze haalden de zussen Jenny Lee Lindberg en Shannyn Sossamon erbij en in deze bezetting speelde Warpaint de buurt plat gedurende drie jaar. Op het einde van 2007 startte het viertal met opnames van hun eerste EP Exquisite Corpse. Oorspronkelijk deden ze dat in eigen beheer maar toen het schijfje op 1 in de charts belandde was er interesse van het lokale label Amoeba Records en later Manimal Vinyl, die het wereldwijd kenbaar maakte. Lindbergs halfzus Sossamon hield het intussen voor bekeken en Stella Mozgawa werd aangetrokken om achter het drumstel plaats te nemen. Snel volgde het album The Fool en de aansluitende toer bracht hen op Rock Werchter. In 2014 verscheen Warpaint en opnieuw ging het kwartet de hort op. Met hun derde langspeler Heads Up wisten ze vorig jaar nog te bekoren op Pukkelpop, dus waren we zeer benieuwd hoe dit plaatje in een zaal zou klinken.

Enchanté. Zo begroette het viertal uit Los Angeles hun fans in de Ancienne Belgique. De rechthoekige opstelling (twee gitaristes vooraan, de drumster rechtsachter en in de andere hoek de bassiste) hadden ze voor de gelegenheid aangekleed met kleine boompjes en planten. Dan volgde het ingetogen begin van "Heads Up" en de zachte stem van Emily. Met de woorden I know, I know, I know why... werd het tempo lichtjes opgedreven tot een dansbaar deuntje en tegelijkertijd het ritme aangegeven voor "Krimson" dat er naadloos op aansloot. Het viel meteen op dat de meiden uit Californië er zin in hadden en ze waren niet alleen. "Undertow" werd warm onthaald onder meer door het teasen van gitariste Wayman, die even een diagonale oversteek maakte om dag te zeggen tegen Lindberg. Ondertussen maakten de dames het nog een beetje gezelliger door de lichtjes die in de beplanting verweven zat, aan te steken. Dat allemaal tijdens de rustige noten van het meeslepende nummer dat meerstemmig gebracht werd.

Daarna volgde de dreigende baslijn van "CC" dat opnieuw door de drie gitaristes gezongen werd. Zo hadden we uit elk album een nummertje gehad. Met de vraag of we zin hadden in een liedje dat ze pakweg drie keer live gespeeld hadden wisten ze het publiek te verblijden door "Above Control" te brengen. Hierna volgde "No Way Out". Een aanstekelijke beat en de sensuele zang van Theresa deed ons heupwiegend wegdromen, al dan niet met gesloten ogen. In diezelfde sfeer werd "The Stall" begonnen. Wat later werd het opgehitst door stevige roffels van Mozgawa om nadien shoegazend over te gaan in de heerlijke melodieën van "Bees" en het knap belichte "Stars", dat met de sfeerverlichting in de boompjes en enkele blauwe spots tot één van de hoogtepunten van de avond mocht gerekend worden.

"Whiteout" dobberde op een fijne baslijn en een subtiele roffel maar de overstuurse gitaren waren in schril contrast met de zang die de meiden erover plaatsten. Dit was tot nog toe het enige puntje dat we opmerkten want daar was "So Good", dat al dansend de brokken lijmde. De baspartij van dit nummer werd voor de verandering gespeeld door Wayman, terwijl Jenny Lee zich om de gitaar bekommerde. Met een fijn gitaarriedeltje werd "Elephants" uit de oude doos gehaald en goedgekeurd maar het was "Love Is To Die" dat weer voor een hoogtepunt zorgde. Het van Joy Division ontleende geluid klonk niet echt liefdevol maar dat donkere, duistere kantje paste wel perfect bij het liedje en de geest van de avond. "New Song" danste zich een weg tot aan de PA en toen was het plots tijd omwille van de curfew. Met hiphopbeats die we de hele avond nog niet gehoord hadden was "Dre" een vreemde eend in de bijt en misschien niet de gepaste afsluiter van de avond maar om Warpaint daar op af te rekenen zou onterecht zijn.

Dirk Vanhees

Setlist :"Heads Up" (Heads Up, 2016) / "Krimson" (Ecquisite Corpse, 2009) / "Undertow" (The Fool, 2010) / "CC" (Warpaint, 2014) / "Above Control" (2016) / "No Way Out" (single, 2015) / "The Stall" (2016) / "Bees" (2010) / "Stars" (2009) / "Whiteout" (2016) / "So Good" (2016) / "Elephants" (2009) / "Love Is To Die" (2014) / "New Song" (2016) / "Dre" (2016)

Foto © Yvo Zels

meer Foto ©Yvo Zels

 

 

 


 

Artiest info
website  
facebook  

AB, BRUSSEL - 19/03/17