DJANGO DJANGO @ AB, BRUSSEL - 05/03/18

Twee Schotten, een Ier en een Engelsman komen elkaar tegen op het Kunstcollege. Het zou de inleiding kunnen zijn van een hilarische mop maar voor Django Django is het de realiteit. David Maclean (SCO), Vincent Neff (IRL), Jimmy Dixon (GB) en Tommy Grace (SCO) ontmoeten elkaar op het Edinburgh College of Art. In 2009 trekken ze naar Londen om daar een band te starten. Het eerste, titelloze album verschijnt in 2012 met daarop de eerder uitgebrachte hitsingles "Default" en "Waveforms", die ook bij ons veel airplay krijgen. Datzelfde jaar spelen ze de club van Pukkelpop plat en in 2015 doet het viertal dat nog eens over, ditmaal op een later tijdstip. Ze hebben dan net hun tweede album Born Under Saturn van de pers gehaald. Vandaag staan ze voor de derde keer in de Ancienne Belgique, met de derde langspeler Marble Skies onder de armen.


"Introduction", de intro van het eerste album, hadden ze tekstueel aangepast aan de titeltrack van hun nieuwe plaat om alzo in één ruk over te gaan tot "Marble Skies" dat de hoofdingrediënten van het Belgische Telex geleend had. Een dansbaar elektrodeuntje met vervormde stemmen. "Shake And Tremble" en het aansluitende "Tic Tac Toe" staken in hetzelfde danskleedje, met de echte stemmen van Vince en Jimmy. De verkleinde Ancienne Belgique box was intussen omgevormd tot een heuse danstempel en de nummers uit de nieuwe plaat ging erin als zoete koek.

Met in de achtergrond drie raamvormige luiken in gotische stijl hadden ze extra podiumversiering gezorgd. Het viertal stond zo opgesteld dat ieder lid een paneel besloeg, met een gedeeld kadertje voor de zanger en voor drummer Dave Maclean. Ze gebruikten die stroken om beelden in te projecteren of wat meer detail aan hun lichtshow toe te voegen tot het gehele plaatje klopte. Dat zorgde regelmatig voor knappe dingen zoals bv. tijdens "Life's A Beach" waarbij de vier opgezogen werden in het lichtspektakel.

Rebecca Taylor was vanavond niet aanwezig. De zangeres van Slow Club die "Surface To Air" had ingezongen werd tekstueel vervangen door Jimmy en Vince die ook nog de floortom hanteerde. Het leukste hielden ze voor het einde van het lied, waar ze nog een flardje "Rapture" van Blondie in verwerkt hadden.

Na twee rustigere songs verhoogden de drums het tempo in "Waveforms" waardoor het feestje weer opflakkerde. De extended version werd zeer gesmaakt en bleef nazinderen in "In Your Beat" en "Skies Over Cairo". Herkenningsapplaus was er voor "Default", dat met een heerlijk surfgitaar riffje de finale inleidde. Onder de dreigende, bloedrode belichting en een gierende sirene werd "WOR" gebracht waarbij het publiek letterlijk op de knieën ging voor de Britten. Een goeie zet om hiermee af te sluiten want het publiek bleef nadien minutenlang de o-hoho-hohoho-ho scanderen tot het viertal opnieuw verscheen voor een bisronde.

Die begonnen Maclean en co met "Storm". Niet dat het slecht was maar stormachtig was het zeker niet, net zoals de te lichte sprankeling die het rustigere "Champagne" bevatte. Het was afsluiter "Silver Rays" die de zaal terug in beweging en de handen op elkaar kreeg.

Knappe show maar toch waren er enkele minpuntjes. De overgang tussen enkele nummers mocht vlotter verlopen. Na een tijdje had je het wel gehad met het "WUW"-kreetje en de bisronde mocht pittiger. Gelukkig was er de afsluiter om ons met een feestelijk gevoel naar huis te sturen.

Dirk Vanhees

Fotoalbum © Yvo Zels

Setlist :
"Introduction" (Django Django, 2012)
"Marble Skies" (Marble Skies, 2018)
"Shake And Tremble" (Born Under Saturn, 2015)
"Tic Tac Toe" (2018)
"First Light" (2015)
"Surface To Air" (2018)
"Waveforms" (2012)
"In Your Beat" (2018)
"Sundials" (2018)
"Further" (2018)
"Skies Over Cairo" (2012)
"Default" (2012)
"Life's A Beach" (2012)
"WOR" (2012

---///---

"Storm" (2012)
"Champagne" (2018)
"Silver Rays" (2012)

 

 

 

 


 

Artiest info
website  
facebook  

AB, BRUSSEL