DOUGLAS FIRS + SUPPORT LYDIA COLE @ N9, EEKLO - 16/03/18

Met een van Gertjan geleende gitaar (…sorry but Ryanair smashed my guitar case) en een cover uit de soundtrack van een reeds lang vergeten animatiefilm uit 1973 ‘Charlotte’s Web, en hier uitgebracht als ‘De Avonturen Van Hammetje’, kreeg Lydia Cole van minuut één de goed gevulde zaal van de N9 muisstil. Deze Nieuw Zeelandse vrouwelijke singer-songwriter en sinds een klein jaar residerend in Berlijn, deelde vorige zomer met oa. Douglas Firs de affiche van het Indies Keeping Secrets festival in Barcelona. Gertjan raakte gefascineerd door de engelenstem van Lydia en vroeg haar om het voorprogramma van hun huidige tournée te verzorgen. Helaas pasten maar een drietal datums in haar agenda, en gelukkig was Eeklo daar eentje van, zij het wel de laatste van de drie. Naast nog een cover van Paul Simon ( Flowers Never Bend With The Rainfall) bracht Lydia eigen songs geplukt uit haar jongste cd ‘The Lay Of The Land’ maar ook haar ouder werk kwam ruim aan bod. Bij ‘Love & Loss & Love’ ging het gitaargewijs even de mist in maar met een kwinkslag maakte deze charmante dame er mee komaf. Niet alleen die mooie stem en haar ontwapenende persoonlijkheid, maar vooral de sterke songs die echt beklijven, maakten dat dit optreden een meer dan prettige kennismaking was met deze Lydia Cole!


Douglas Firs dan. Met broer Sem op keys & backingvocals, Simon Casier (oa.Balthazar, Zimmerman) op bas & backingvocals en Laurens Billiet (oa. Berlaen, Buurman) op drums heeft frontman & songwriter Gertjan Van Hellemont een stelletje klasse muzikanten rond hem verzameld die de songs van het nieuwe album ‘Hinges Of Luck’ op perfecte wijze naar het podium kunnen vertalen. Set opener ‘The Both Of Us’ begint mooi ingetogen , explodeert dan magistraal (tweemaal),om dan zachtjes uit te doven. Schitterende song meteen gevolgd door ’Caroline’ met Sem op mondharmonica. Wat meteen ook opvalt is het gemak waar mee Gertjan zich op het podium beweegt. Als een vis in het water. Een stevig ‘Everything’s a lie’ met een heerlijk solerende frontman werd gevolgd door de nieuwe single ‘Hannah’ ( in het echt zonder H), een meisje waar Gertjan blijkbaar niet al te beste herinneringen aan heeft overgehouden. En misschien waren de lyrics van het daarop volgend en muzikaal volledige herwerkte versie van ‘Don’t buy the House’ wel voor diezelfde Hannah bedoeld ? Een herwerkte versie , die mij toch niet voor de honderd procent kon bekoren. Voor ‘How Can You Know ?’ werd de elektrische gitaar ingewisseld voor de akoustische en mocht Lydia Cole de backings komen verzorgen. ‘Montréal’ kreeg een lange inleiding, over zijn isolement in die stad, de toevallige verkeerde stemming van zijn gitaar wat een prachtig akkoord opleverde, de vrachtwagen die je effectief hoort achteruitrijden op de originele opname op zijn hotelkamer en die uiteindelijk ook zo op het album is terecht gekomen enz.. Live en met de sobere begeleiding van enkel Sem werd het een echt kippenvelmoment. ’The Waiting Around ‘werd een volgend rustmoment in de set. Met drie rond dezelfde microfoon, drie stemmen die naadloos in elkaar vloeiden. Gewoonweg klasse! Na het elektronisch intermezzo van ‘Undercover Lovers’ en het Beatleske ‘The Long Answer Is No’ werd vorige single ‘Judy’ helaas reeds het laatste nummer van de set! Gelukkig kregen we met ‘Pretty Legs And Things To Do’ uit het debuutalbum ‘Shimmer & Glow’ en nog steeds een van de beste songs uit de pen van Gertjan, nog een extra wow moment.

Al bij al een schitterende concertavond met een verrassende Lydia Cole en een Douglas Firs die het kwaliteitslabel ‘Dit Is Belgisch’ meer dan verdient. Het was blijkbaar reeds de vierde doortocht van de band in de Eeklose N9. Vroeg of laat worden ze misschien wel te groot voor het clubcircuit maar voor mijn part mag er snel een vijfde komen. Een songsmid & een band om te koesteren !!

Jan Van Streydonck

Foto's Jurgen Dhont

Setlist Lydia Cole : 1. Mother Earth & Father Time 2. The Fool That I Am 3. Hibernate 4. Dream 5.Telepathise 6. Love & Loss & Love 7. Flowers Never Bend With The Rainfall (Paul Simon) 8. One Day Soon 9. Blind boy

Setlist Douglas Firs : 1. The Both Of Us 2. Caroline 3. 45 Days 4. Everything’s Lie 5. Hannah 6. Don’t Buy The House 7. Shine’m Up Sadie 8. How Can You Know? 9. Montréal 10. The Waiting Around 11. Undercover Lovers 12. The long Answer Is No 13. Judy. Bis. 14. Pretty Legs And Things To Do

.

 

 

 

 

 

 

 


 

Artiest info
website Dougles Firs  
website Lydia Cole  

N9, EEKLO