EBC 2018 @ HELL, NORWAY - 15/03/18

De EBC (European Blues Challenge) is een Europese competitie, georganiseerd door de EBU (European Blues Union), een non-profit organisatie die in 2010 opgericht werd en die de blues muziek in Europa behartigt. Tijdens deze competitie wordt een winnaar gekozen om Europa in Memphis te gaan vertegenwoordigen tijdens de jaarlijkse IBC (International Blues Challenge).

Voor een Belgische EBC-finalist moeten we terug gaan naar de EBC 2011, wanneer Howlin’ Bill in Berlijn de winnaar werd. In 2015 won in Brussel de Spaanse band Travellin’ Brothers de EBC. In het voorbije jaar was in Horsens / DK de flamboyante Noord Ierse Kaz Hawkins (Albums: ‘Live at Park Avenue’- feat. Sam York, ‘Feelin' Good’, ‘Get Ready’, ‘Don't You Know’, ‘Better Days’), gekozen door de Britse Blues Union, de winnares van de EBC 2017. The Bluesbones, die ons land vertegenwoordigden, werden heel knap tweede! Dit jaar gaat de EBC door in Hell / NO waar 21 bands dingen om de éérste plaats.

Hell in Noorwegen is een dorp in de omgeving van Lånke in de provincie Nord-Trøndelag, op ongerveer 3 km van de gemeente Stjørdal(shalsen). In Stjørdal wonen zo’n 25000 mensen, zijn er pubs, restaurants en is er een groot kjøpesenter. Hell zelf is gekend door het Hell Station, een spoorwegstation uit 1881, ontworpen door Paul Armin Due. Hell ligt zowel aan Nordlandsbanen, als aan Meråkerbanen, de spoorlijnen die Trondheim verbinden met Östersund in Zweden.

De geschiedenis van Stjørdal–Hell gaat terug tot méér dan 100 jaar geleden, tot in de tijd van de Vikings,. De kerk is gebouwd rond 1100. In Stjørdal staat ook het kasteel Steinvikholm, de residentie van Olav Engelbrektsson (1480-1538) die van 1523 tot 1537 de laatste Aardbisschop was van Noorwegen. Het kasteel ligt op het schiereiland Skatval, op zo’n 8 km buiten het centrum van Stjørdal–Hell. Het fort van Hegra ligt in het centrale deel van de gemeente. Het werd in het verleden gebruikt als een verdedigingspunt tegen het Zweedse leger en later tijdens de Tweede Wereldoorlog

DAG 1 : Donderdag 15/03/18:
Openingsshow in de Vertigo Blues Bar v/h 5* Scandic Hell Hotel met optredens van RITA ENGEDALEN & her Trio en ERIC SLIM ZAHL  & the South West Swingers.

Na een vroege rit via Halen en Halle Zoersel naar A’pen Centraal om er de snelle Thalys te nemen naar A’dam en een KLM vlucht van zo’n twee uren tot in Trondheim Airport Værnes / NO, is het dan zo’n tien minuten wandelen naar het Scandic Hell Hotel, waar dit jaar de 9de editie van de EBC plaatsvond.

De openingsavond is vooral de avond van de “chat & drink” met bekenden en helpt mee om op temperatuur te komen én, om aan de Noorse gewoonten en tradities (Akvavit, Hansa Borg Bryggerier en Carlsberg-Ringnes) te wennen. Op het programma stonden twee Noorse winnaars van eerdere EBC competities. De singer-songwriter / gitariste Rita Engedalen (winnares van de 2de editie in 2012) met haar trio en Eric “Slim” Zahl (winnaar in 2016 in Torrita di Siena / IT) met zijn South West Swingers.

 

Rita Engedalen, de “Norway’s Queen of the Blues”, is een uitstekende blues artieste. Ze stond samen met Margit Bakken al in 2015 in Clarksdale Mississippi tijdens het Sunflower Blues Festival geprogrammeerd en nam al zes albums op ‘Turtle Blues’ [2002], ‘Hear My Song’ [2004], ‘Heaven Aint Ready For Me Yet’ [2006], ‘The Tree Still Standing’ [2008], ‘Chapels and Bars’ [2011], ‘My Mother`s Blues’ [2014]. Engedalen is geen “mainstream blues performer” en dat bewees ze ook in Hell met haar trio. Engeldalen is beïnvloed doorn Amerikaanse Folk muziek, waarbij ze haar inspiratie zoekt in de Appalachen Mountains en de Mississippi Delta. Met haar gitarist Morten Omlid, bassist Jens Haugen en drummer Eskil Aasland verzorgde ze een uitstekende en erg gevarieerde set, die door de aanwezigen erg gesmaakt werd. Voor hen die er in Hell niet konden bij zijn, denk aan namen als Elisabeth Cotten, Jessie Mae Hemphill (met wie Rita bevriend was), Ida Cox of Memphis Minnie en u bent ongeveer in haar buurt. Amerikaanse folk met blues invloeden of omgekeerd…voor Rita Engedalen maakt het allemaal niet zoveel uit…

Het tweede optreden was er een van Eric “Slim” Zahl & the South West Swingers. Zahl zoekt met zijn jump blues, rock’n’roll en rockabilly band zijn inspiratie in de jaren ’50. De man weet met de nodige humor, keurig in het pak en de juiste skills zijn entertainde show te brengen. Zahl & the South West Swingers schrijven hun eigen nummers en brachten sinds hun debuut album ‘Daddy'O’ [2011] dat genomineerd werd met een Noorse Grammy in de “Best Blues Album” categorie, nog twee albums uit: ‘Chances Are Slim’ [2013] en, in eigen beheer, het “beste” – een compilatie uit de twee al uitgebrachte ‘The 2010-2016 Singles Collection’ [2016].

In Hell stond Zahl op het podium met Øystein 'Boogieman' Undem (piano), Roald Brekke (bas) & Atle Helland Strøm (drums). Uit hun set list plukken we, om jullie te informeren, enkele nummers als “That Kind of Boogie”, “King’s Hotel”, “Blues as Blues Can Get”, “Hot Rod Queen”, “Citty Boy” ende titelsong uit hun debuut “Daddy’O”. Zahl’s set sloot voor een ondertussen volgelopen Vertigo Blues Bar af met “Plenty of Everything” een geweldige piano solo en “Never Can Tell” af. Takk Eric Zahl, schol! Til i morgen presentatør!

De EBC in Hell opende op de vooravond van de reguliere EBC 2018 competitie in heel grote stijl en de dansschoenen, keurig gepoetst en blinkend in de sneeuw, zullen ook de volgende twee dagen nog van pas komen! Sov godt Hill, vi krysser den Sandfærhusrua! (Slaap wel Hell, wij steken de brug over!)

Eric Schuurmans

foto © Manon Houtackers en Guy Cuypers

sfeerfoto's © Manon Houtackers

 

 

Eric “Slim” Zahl & the South West Swingers : "King´s Hotel" - "Blues As Blues Can Get" (Delbert McClinton cover) - "New York City" (Delbert McClinton cover) - "I´m Looped" - "Hot Rod Queen"

 

Bluesjam with Sweet Marta @ EBC 2018 in Hell, Norway

 

Bluesjam with Kathy Boyé @ EBC 2018 in Hell, Norway

 

Bluesjam with a local Norwegian bluesman@ EBC 2018 in Hell, Norway

 

 

 

Artiest info
website  
facebook  

HELL, NORWAY - 15/03/18