EBC 2018 @ HELL, NORWAY - 16/03/18 - KONKURRANSE DAG 1:

Vandaag op de eerste dag van de reguliere competitie openen om 19u Attila Suba & the SoulFool Band voor Hongarije. Voor Nederland treden The Ragtime Rumours op en de Slovaakse Kiero Grande band sluit rond 24:00 af. Maar éérst was er een openingswoord van de charismatische organisator van de EBC in Hell, Kjell Inge Fischer Brovoll, die ingeleid wordt door co-presentator Robert Saetervik (Radio Rock) én is er een welkomstwoord van de burgemeester van Hell/Stjørdal, Ivar Vigdenes.

In het verslag een kort relaas per band/land, waarbij we onze (persoonlijke) “uitschieters” (lees: “kanshebbers”) wat meer in de verf zetten in een wat uitgebreidere alinea. Iedere band mag voor hun set 20’ op het podium staan en de zeskoppige jury beoordeelt hen op basis van 1) originaliteit, 2) instrumentatie, 3) zang, 4) hun prestatie op podium & 5) “Blues content”. De jury bestond dit jaar uit zangeres Rita Engeldalen, Boris Hrepić (muzikant, HR), Maiju Lasola (Blues News Magazine, FI), Filip Le Roy (Swing Wespelaar, BE), Mike Limnios (journalist, GR) & Adalberto Ribeiro (organisator van EBC 2019 in Azores, PT).

HU - Op het einde van 2013 vormde de blues zanger Attila Suba & The SoulFool Band. Suba doet door zijn vocale kwaliteiten en zijn energieke show, soms in pure New Orléans stijl, in Hell al direct een eerste bommetje ontploffen. Met een mix van Blues, Soul en Gospel verspreiden ze hun vibes van “love & life joy”. Met “ze” bedoel ik: Attila Suba (zang) en zijn band, Mate Hebenstreit (keyboard), Bence Taborszky (trompet), Balázs Raboczki (sax), Zsolt Krecsmáry (drums) & Erik Heller (bas).

FR - Hierna neemt de sympathieke blonde Kathy Boyè & The DTG Gang het heft in haar frêle handen. Deze kleine Franse “madame” laat ons horen wat Blues voor haar betekent. Haar groovy blues met wat Gospel en Soul klinkt prima in de oren. Haar DTG Band bestaat uit Mister Tchang (gitaar), Daniel TBone Stec (orgel), Pascal Celma (bas) en Fabien Tournier (drums). Met nummers als “Crazy 16 Blues” en “Well On My Road” overtuigt ze niet alleen als blues zangeres maar ook op harmonica.  

The Ragtime Rumours

NL - Hierna volgen onze Noorderburen die, na een trip van méér dan vijfenvijftig uren inclusief een panne aan hun camper-van die ze in Denemarken hebben moeten achterlaten, Hell uiteindelijk wisten te bereiken. The Ragtime Rumours zijn een dame (Niki van der Schuren: staande bas, zang, fluit & bariton sax), een wijze heer (Sjaak Korsten: drums, kazoo a zang) en twee wat jongere heren (Tom Janssen: akoestische gitaar, banjo, lead zang & dreadlocks Thimo Gijezen: elektrische gitaar, accordeon, piano & zang). Hun muziek doet je (inderdaad) denken aan een treffen van Pokey Lafarge, Tom Waits en Django Reinhard, die op de koffie zijn bij Robert Johnson. Of, m.a.w. de Ragtime Rumours doen de ouderwetse Swing herleven en voegen er met een wolkje Nederlandse eigengereidheid wat Blues/Roots en (gipsy) Jazz aan toe. In 2016 debuteerde deze ragtime band met een EP ‘Ain’t Nobody’. De band won de BRUL-Contest en de Nederlandse BC. Tijdens de Blues Market bevestigden ze ons dat ze bijna klaar zijn met de afwerking van een eerste studio album. Nummers als “Wake Down By the River”, “Way Too Smart For That” en “A Room In a Station” zorgden voor de éérste kippenvelmomenten. Oef, dit verdient zeker een stip!    

ES - Het trio Johnny “Big Stone” & the Blues Workers vertegenwoordigt dit jaar Spanje. Johnny “Big Stone” (gitaar, zang), “Little” Jordi (staande bas, harmonica) &  Reginald Vilardell (drums) combineren West Coast, jump blues en traditionele blues. Hun debuut ‘Jumpin & Dodgin’ [2013] kreeg in 2015 een vervolg met ‘Move On’. Het was een album met opnieuw vooral eigen nummers. In 2016 volgde er al een derde album ‘Juke Joint Sessions Vol.1’ met een compilatie van oude blues juweeltjes van o.a. Ray Charles, Howlin’ Wolf en T-Bone Walker. De charismatische frontman stond op het podium netjes in een wit pak, als een blues man à la lettre. Het was genieten van nummers als “Everybody Loves You” en “I Can’t Leave Right Now”. De Spaanse band leverde een heel sterke bluesy set af, waar de gevraagde competitiefactor “originaliteit” misschien wel wat ontbrak.

LaVendore Rogue

UK - Het podium werd daarna voorbereid voor de Britse bijdrage LaVendore Rogue, wat een weerzien van drie “oude” Moulin Blues artiesten betekende. Wat betekent LaVendore Rogue? Ik denk dat niemand dat juist weet. Het waren oorspronkelijk drie “snaken” (als ik “rogue” juist vertaal door schurk, boef of snaak) die al in 2013 indruk maakten met hun rauwe mix van “Blues inspired Rock ’n Roll”. De band bestaat al tien jaar uit JoJo Burgess (zang), Joel Fisk (gitaar) en de authentieke rocker met dito hoed Stephen “Cupsey” Cutmore (drums). Ze kregen versterking van Warren Lynn (Hammond) en James Payze (bas). Ze debuteerden met de EP ‘What’s The Meaning Of LaVendore Rogue?’ [2013]. In 2015’ volgde het studio album ‘Light Up With’ en in 2017 het live album ‘A Night in The North’. Wat LaVendore Rogue in Hell bracht was blues/rock (of moet ik hier zeggen rock/blues) van NU. Hun  nummers rockten stevig en sloegen in. Op hun set list stonden o.a. “Chocolate Cake” en de Charlie Patterson’s cover “Chucky”. Hoed af voor hun flegmatieke frontman met de slangenogen JoJo Burgess. Hun link met Moulin Blues? In 2009 traden naast Dana Fuchs, Jason Ricchi en Joe Bonamassa ook de roots rockers Hokie Joint (met toen Jojo Burgess, Joel Fisk, Giles King, Fergie Fulton  & Stephen Cutmore) op in Ospel…

PL - Na een korte pauze wordt het podium voorbereid voor de vertegenwoordigers van Polen, de Kraków Street Band. Er worden extra micro’s bijgezet en meer materiaal aangebracht want voor negen muzikanten, moet het wat meer zijn. De Kraków Street Band bestaat uit professionele muzikanten die allen ook aan andere projecten deel nemen. Samen zijn ze vaak te zien op de Rynek Główny (Grote Markt), het belangrijkste centrale plein van Krakau. De band werd erg populair in de eerste helft van 2014. Ze brachten toen met de hulp van hun fans en een crowdfunding actie hun titelloos debuut album uit. KSB nam deel aan en bereikte de finale van de populaire talenten show “Must Be The Music” en vertegenwoordigde hun land tijdens een groot stratenfestival in Haizetara (Baskenland, ES). In 2015 brachten ze hun tweede album ‘Dedicated To Jerzy Wójcik’ uit, een hommage aan de overleden Poolse folklorist/bluegrass speler. Nummers van Little Ole Opry, Wójcik’s band, werden door de KSB geïnterpreteerd en met gasten, waaronder Krystyna Święcicka-Wójcik, opgenomen. Op het podium in Hell stonden Łukasz Wiśniewski (zang, harmonica, ukelele), Piotr Grząślewicz (banjo), Tomek Kruk (dobro), Adam Partyka (drums), Szymon Klekowicki (trombone), Wojtek Szela (trompet), Miłosz Skwirut (staande bas), Tomasz Drabik (sax) & Marcin Hilarowicz (gitaar). Hun muziek bulkt van het optimisme en werkt heel aanstekelig. Met “Save My Soul” (en Piotr Grząślewicz op banjo) was het country blues en soms leek het zelf of Elvis er bij was.

LU – Voor Luxenburg nam The Heritage Blues Company het podium in. We moeten terug gaan naar 2006, wanneer Marco Schwickerath (bas) en Mario Jung (gitaar) hun band The Heritage Blues Company (genoemd naar de Heritage gitaar waarop Mario toen speelde) het licht zag. In 2008 vervoegde drummer Rob Schauls de band. De pittige zangeres/frontdame Chantal Gottschalk kwam er bij in 2013 en keyboardspeler Christian Ries in 2016. THBC brengt de blues in al zijn vormen, van Blues Rock en Boogie tot Funk.

EE – Estonia stuurde een blues rock trio naar Hell. Tammepõld, Roots & Kadakas zijn Mikk Tammepõld (zang, gitaar), Andres Roots (gitaar) én de enige vrouwelijke drumster in Hell, Anneli Kadakas. Mikk Tammepõld is de frontman van Dramamama en Anneli Kadakas werkte al samen met bands als Rock Hotel en Rasta Orchestra. Over hun optreden in Hell durf ik kort zijn. Géén hoge scores voor “originaliteit”, voor mij was het die avond een betere cover band.

DE – Duitsland viel op met de akoestische blues band Greyhound’s Washboard Band. Wat “Greyhound” George (zang, gitaar), “Washboard” Wolf (washboard, bas drum, percussie) & Andy Grünert (harmonica, zang) met hun oude instrumenten op het podium doen om een eigen roots sound te creëren, is op zijn minst “seltsam und eigenartig”. Hun repertoire bestaat meestal uit eigen originele blues songs en nummers uit de MS Delta. Hun set in Hell had een hoog “back-porch” gehalte, was “gemütlich” en had wat ook wat aanstekeligs. Greyhound George viel op als slide gitarist en o.w.v. zijn Piedmont-picking-stijl, Andy Grünert’s harmonica klonk gezellig ouderwets en Washboard Wolf’s vindingrijkheid als washboard speler en allround-percussionist was “großartig”.

FI – Met Slim Butler & the Slim Cuts is het 23:30 en gaan we naar het einde van, zoals ze het in Noorwegen zeggen, “konkurranse dag 1” toe . Slim Butler maakt al jaren deel uit van de Finse blues scene. Geboren als Jarmo Puhakka wist hij als twaalfjarige al snel dat hij blues gitarist wou worden. Op het podium is hij ook zanger en wordt hij gebackt door Harri Raudaskoski (gitaar), Jartsa Karvonen (drums) & Mikko Löytty (bas). Van Slim Butler zijn er twee albums te krijgen: zijn debuut album ‘Slim Butler’s Inner Blues’ [2012] & ‘Bad Intention’ [2016]. Slim Butler is een blues rocker die o.a. uit zijn laatste album “In Trouble” speelde. Een funky blues band die vraagt om “encore”, ja om “wat meer”!

SK – De afsluiter Kiero Grande is een power trio uit Slovakije. Ze vonden elkaar in 2006, begonnen onder een andere naam en zijn na wat wisselingen, vanaf 2013, de band (Adrian “Ady” Kelemen: zang, gitaar), Róbert Gajdošík: bas & Vojtech Száraz: drums) zoals die nu is. Hun stijl (met invloeden van Hendrix, Johnny Winter en de Zweedse stoner rock/psychedelic rock band Kamchatka) is elektrische blues rock met een psychedelisch, soms progressief randje. ‘Unorthodox’ [2016] heet hun debuut album en geeft aan wat hun intenties zijn. In Hell maakten ze met nummers als “The One” (over een doodgeschoten protesterende Slovaak), “Rescue Me” en “For My Own” op hen, die het einde van deze lange avond haalden, behoorlijk wat indruk!

OEF! Wat een eerste dag! Wat een bands, wat een muzikale verscheidenheid én wat een verrassingen… I morgen konkurranse dag 2!

Eric Schuurmans

foto © Manon Houtackers en Guy Cuypers

sfeerfoto's © Manon Houtackers

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Artiest info
website  
facebook  

HELL, NORWAY - 16/03/18

 

Attila Suba & The SoulFool Band

Kathy Boyè & The DTG Gang

The Ragtime Rumours

Johnny “Big Stone” & the Blues Workers

LaVendore Rogue

Kraków Street Band

The Heritage Blues Company

Tammepõld, Roots & Kadakas

Greyhound’s Washboard Band

Slim Butler & the Slim Cuts

Kiero Grande