EBC 2018 @ HELL, NORWAY - 17/03/18 - KONKURRANSE DAG 2:

Vandaag op de tweede dag van de reguliere EBC competitie openen om 19u AXiS voor Roemenië. Voor België treden om 21:00 Ed & the Gators op en de Oostenrijkse Kutschers Blues Band sluit rond 23:30 af. De bands worden opnieuw aan elkaar gepraat door Robert Saetervik (Radio Rock) én de ex-hip hopper en nu swingende blues man Eric “Slim” Zahl.

In het verslag opnieuw een kort relaas per band/land, waarbij we onze (persoonlijke) “uitschieters” (lees: “kanshebbers”) wat meer in de verf zetten in een wat uitgebreidere alinea. Iedere band mag voor hun set 20’ op het podium staan en de zeskoppige jury beoordeelt hen op basis van 1) originaliteit, 2) instrumentatie, 3) zang, 4) hun prestatie op podium & 5) “Blues content”. De jury bestond dit jaar uit zangeres Rita Engeldalen, Boris Hrepić (muzikant, HR), Maiju Lasola (Blues News Magazine, FI), Filip Le Roy (Swing Wespelaar, BE), Mike Limnios (journalist, GR) & Adalberto Ribeiro (organisator van EBC 2019 in Azores, PT). Op naar “10 om te zien!”.

RO – Roemenië mag met AXiS vandaag, als eerste van de tien overblijvende bands, de spits afbijten. Dit power trio (Silviu Dan Iliescu: gitaar, zang, Dejan Kotarcic: bas & Ranko Varga – drums) dat al sinds 2012 samen speelt, kan je in drie woorden omschrijven als “raw, strong & bold”. Hun roots liggen in het kleine Servisch stadje Kladovo, dat aan de oevers van de Danube ligt, de rivier die ooit de grens vormde van het Romeinse Rijk. AXiS bracht in 2016 hun eerste en enige album (als download via Bandcamp) uit. AXiS geeft aan de betekenis van Blues een nieuw perspectief - op de een of andere manier als een wolf in schaapskleren - die aan het trio een unieke flair geeft. Op hun set list stonden o.a. “Superview” en “Dawn To Law”.

CH – Totaal verschillend is de akoestische bijdrage van Zwitserland met het Amaury Faivre Duo. Amaury Faivre en Yves Staubitz vormen al tien jaar een folk/blues duo waarbij de akoestische gitaar en zang centraal staan. Amaury Faivre is zanger en gitarist, maar ook een uitstekend harmonica speler. Yves Staubitz begeleidt hem, staat garant voor de groove en harmonie en biedt Amaury de vrijheid om erboven te vliegen. Daar waar Jazz, Folk en Pop elkaar kruisen, is hun “classic Geneva Blues” zeer gevoelig en intiem, met plaats voor een kwinkslag. Faivre & Staubitz zijn opmerkelijke improvisatoren die tegelijkertijd de blues emotie, de jazzvrijheid en de punkenergie weten te bundelen. In “Sunny Side Walk” bezingt hij zijn vrijheid, “Crazy Old Man” speelt hij op de oude slide gitaar die zijn vader voor hem kocht voor 15 Zwitserse Frank en tijdens “Tricks On You” leek het of Toots Thielemans er nog even bij was. Daarna kwam de trein… Knappe set!

PT- Naast de sardientjes is waarschijnlijk de bacalhau (gedroogde, gezouten kabeljauw, stokvis), het bekendste Portugese gerecht onder buitenlanders. Volgend jaar gastland, dit jaar in Hell met uit het diepe Zuiden van Portugal, Vitor Bacalhau. Singer-songwriter / gitarist Bacalhau is de frontman van een power blues/rock trio, dat verder bestaat uit Luís Trindade (bas) & João Ventura (drums). In de studio stond hij voor een EP en twee CD’s (‘Brand New Dawn’ [2015] & ‘Cosmic Attraction’ [2017]). Zijn “I’ve Been Dreaming” en de slow blues “Nicotine” (twee nummers die hij bracht uit zijn debuut album) typeren zijn stijl, waarbij de diepe grooves, zijn vingervlugge gitaarspel en de kracht als trio, van hem de uitzondering op de blues/rock regel maken. Samengevat: lekker vlotte, goed in het gehoor liggende blues rock van een doorgeschoten charismatische Portugees met een Frank Zappa look.

DN – We waren er vorig jaar zelf bij in Horens, DN, waar de EBC 2017 plaats vond en kijken uit naar de Deense Fried Okra Band, die hier in Hell proberen geschiedenis te schrijven. Hun muziek wordt omschreven als alternatieve (hypnotiserende) blues, maar als band waren ze oorspronkelijk sterk geïnspireerd door de Hill Country blues uit Noord Mississippi. Op hun debuut album ‘This is Your Chance France, Baby!’ [2007] aanbaden ze country blues mannen als R.L. Burnside, Kenny Brown en Robert Belfour. Maar op latere opnames (‘Black Cherry’ [2009] – ‘There´s a World Outside My Door’ [2013] – ‘Back Into The River’ [2015] – ‘Fried Alive’ [2017]) werd Fred Okra’s repertoire totaal “original”. In hun sound zit er nog altijd een Mississippi “vibe”, maar ook veel København. Morten Lunn (gitaar, diddley bow, zang), Thomas Crawfurd (drums, percussie) & Anders Wallin (bas) houden het principieel “simple”. In Hill staan ze met hun 2016 line-up: gitaar-bas-drums-trio. De opener met Lunn op een eensnarige diddley “One String Love” maakt al onmiddellijk indruk en met “I’m Going Down” en de meezinger “Copenhagen Fast Train” scoren ze een bullseye. Dit is Blues die hoog gaat scoren!...

BE – “So far so good”, maar nu is het de beurt aan België, aan ons team uit beide Vlaanderen, Ed and The Gators. Ze waren er klaar voor bleek uit het interview dat we deden met frontman Ed De Smul (zang, harmonica). Ze vertrouwden er in, waren in Overpelt verrast door hun selectie en blij dat ze er in Hell konden bij zijn. Ze werken volop aan en nieuw album (met eigen nummers) en zijn klaar voor een volgende stap. Naast Ed zijn zijn Gators de jonge veelbelovende gitarist Arne Demets, bassist Stefan Boret (Last Call, Maxwell Street, TEX, Lightnin' Guy & the Mighty Gators) & drummer Johan Guidee (Hideaway). Met hun optredens (onder het motto “you name it, we play it”) ga je doorheen de geschiedenis van de Blues, van de West Coast Swing naar het funky New Orléans en Texas. Zo was het ook in Hell. Hun set list: “I Cry For You” (Willie Dixon) – “Wait On Time” (The Fabulous Thunderbirds) – “Help The Poor” (Charles Singleton) & “Tag Along” (Tommy Todd). De spontane reacties van het publiek bleven tijdens het optreden niet uit en bevestigden de solide, goed gebrachte en gedreven set. Proficiat, hier moeten we terecht fier op zijn!…

NO – Ook Noorwegen zet met de swingende blues van Joakim Tinderholt and His Band hun sterkste troef in. Zijn band, waarvoor hij in 2005 in Oslo zijn leden vond in de huisband van de Muddy Waters Blues Club, is ondertussen een van de meest succesvolle bands in Norge. Ondanks zijn leeftijd kan Tinderholt al omschreven worden als een ervaren entertainer. Tinderholt (zang, gitaar) vormt samen met William “Bill” Troiani (staande bas), Håkon Høye (lead, ritme & bariton gitaar), Robert Alexander Pettersen (drums) & Kjell Magne Lauritzen (piano) “His Band”. JT debuteerde in 2014 met ‘You Gotta Do More’ en in 2017 volgde ‘Hold On’. Uit zijn debuut bracht hij een track die opvalt door zijn tekst ”I Need A Woman (‘Cause I’m a Man)” (een eenvoudige blues rocker die al meteen de trend van de show zet) en de titel song ”You Gotta Do More” (een eigen compositie, die zo op het repertoire van Elvis had kunnen staan). “Love is a Four Letter Word” is een nieuw nummer dat op zijn volgende album zal verschijnen. We zagen JT tijdens Moulin Blues 2016 en kijken uit naar wat de jury vond van dit Noors talent.   

CZ – Voor Tsjechië staat in Hell de Dobre Rano Blues Band (vertaald: Good Morning Blues Band). Dit Tsjechisch-Amerikaans akoestisch roots trio zag het licht in 2012. De line-up van DRBB bestaat uit de Amerikaan Brynn Stephens (zang, harmonica), Vít Kopecký (akoestische 12 strings gitaar) & Vladislav Sosna (drums & washboard). DRBB nam drie albums op: ‘Live In Palác Akropolis’ [2013], ‘Bluesgrass’ [2014] & ‘Blues Before Breakfast’ [2017]. Over hu optreden kan ik kort zijn: heel energiek, speels… just FUN!

SE – Zweden koos voor de jeugd. Julia & te Basement Tapes is een award winnende jonge innovatieve Zweedse blues band rond frontdame zangeres / gitariste gitariste Julia-Lotta Tinglöf, die al sinds 2013 gretig en met succes op zoek is naar erkenning. In het najaar van 2015 verscheen hun tweede EP ‘The Dues’ die een jaar na de akoestische versie uitgebracht werd. Ze wonnen in 2017 de Swedish Blues Challenge en ze werken momenteel aan een studio album. De overige bandleden zijn Johan Borgh (gitaar), Richard Hamilton (keyboard), Samuel Söderberg (bas) & Johannes Sidenqvist (drums). In Hell viel Julia-Lotta op door haar innemende zang (en haar rood kleedje) en met het bluesy/poppy “It’s Time to Talk” en “Don’t Take My Heart”, wat we dit jonge geweld uiteraard niet kunnen aandoen.

IT – Voor Italië staat er een blues duo Don Leone op het podium. In 2016 in het Zuidwesten van Sardinië vonden Donato Cherchi (zang) en Matteo Leone (gitaar, drums) elkaar in de muziek. Hun muziek is rauwe Delta blues, waarbij de diepe stem van Cherchi en slides op de cigarbox gitaar van Leone de sound bepalen. Hun EP ‘Welcome To South West’ [2017] was snel uitverkocht, maar er wordt gewerkt aan een studio album. Met ongetwijfeld de mooiste/indrukwekkendste mannenstem van deze 8ste editie van de EBC en een Iron Maiden cover overtuigden ze in Hell velen.

AU – Met de Kutscher’s Blues Band sloot de EBC 2018 in Hell af. Deze Oostenrijkse blues/(classic)rock band vindt zijn inspiratie in de rock anno jaren ’60 en ’70. De Kutscher’s Blues Band (Stephan Kutscher: zang, gitaar), Consti Hoeffinger (bas) & Reinhard Hoebart: drums) is heel populair in de music scene van Wenen. In 2017 brachten ze hun eerste album ‘The KE Sessions’ uit. Met lange gitaar riffs in nummers als “Hey You” en ”You Go Through Changes” sloten ze deze tweede geslaagde competitiedag af.

Het is middernacht, de grote zaal van het Scandic Hell Hotel is ondertussen goed volgelopen met nieuwsgierige muziekliefhebbers en deelnemers en de spanning stijgt. We moeten de jury wat tijd geven om te beraadslagen en enkele andere formaliteiten moeten naar jaarlijkse EBU-gewoontes ook nog gebeuren…

24:00: Uitdeling vd “BLUES BEHIND the SCENES AWARDS”: Deze werden dit jaar door de president van de EBU Davide Grandi, A-Z Blues, IT, uitgereikt aan o.a. aan Thomas Ruf (Ruf Records) en aan Louis van Hoef (Blues Peer, BE). Wat de reacties waren, kan je horen in de volgende video.

 

00:15: And te WINNER of the EBC 2018 is :
#3 : PT – VITOR BACALHAU
#2 : DN – FRIED OKRA BAND
#1 : NL – THE RAGTIME RUMOURS

 

De EBC 2018 Hell, NO, sloot af met een terechte winnaar en zonder verliezers. De zang en instrumentatie van The Ragtime Rumours klopten, ze stonden onbevangen op het podium, ze waren origineel en bluesy én, het jeugdige enthousiasme, gekoppeld aan hun muzikale kwaliteiten werkte overtuigend bij iedereen, inclusief de jury. Wij trokken voor de reacties naar de after party, waar de opgevangen reacties unaniem positief waren. Hopelijk tot ziens op 4-5-6/04/2019 in Coliseu Micaelense, Ponta Delgada, Azores, PT op de 9de EBC editie . Daar kan ik mijn wintermuts wellicht ruilen voor een zonnebril. Blues amigos até breve em Portugal !

Eric Schuurmans

foto © Manon Houtackers en Guy Cuypers

sfeerfoto's © Manon Houtackers

THE RAGTIME RUMOURS winner of the EBC 2018 in Hell 2018

 

Bluesjam with Ed and The Gators - T Bone Boogie @ EBC 2018 in Hell, Norway

 

Bluesjam with Ed and The Gators - Congo Square @ EBC 2018 in Hell, Norway

Artiest info
website  
facebook  

HELL, NORWAY - 17/03/18

 

AXiS

Amaury Faivre Duo

Vitor Bacalhau

Fried Okra Band

Ed And The Gators

Joakim Tinderholt and His Band

Dobre Rano Blues Band

Julia & The Basement Tapes

Don Leone

Kutscher’s Blues Band