GRETA VAN FLEET @ ABCLUB, BRUSSEL - 27/03/18

Razend benieuwd waren we om te zien en horen hoe de jonge snaken uit Michigan USA: Greta Van Fleet, het er live zouden van afbrengen. Hun reputatie was er namelijk eentje om “U” tegen te zeggen. En dat ondanks het weinige eigen materiaal dat ze tot op heden voorhanden hadden. Slechts twee EP’s , en waarvan de tweede dan nog als uitbreiding van de eerste mag bestempeld worden.

Soit, net zoals hun andere optredens in Europa was ook dit concert uitverkocht. Een volgelopen AB Club dus met muziekliefhebbers die net als wij wel eens aan de lijve wilden ondervinden of het viertal als de “Nieuwe Led Zeppelin” mag gecatalogeerd worden. En inderdaad is deze legendarische band ongetwijfeld de grootste inspiratiebron van het viertal maar voornamelijk is de stem van zanger Josh Kisza de hoofdreden waarom je , met gesloten ogen, meent naar de jonge Robert Plant te luisteren.


Josh is omringd door zijn broers Jake en Sam. De eerste is een briljant gitarist en de tweede een dito basgitarist die ook met de toetsen meer dan degelijk overweg kan. Achter de drums zit de getalenteerde Danny Wagner, een vriend van het drietal, die mede maakt dat het speelplezier er bij de jonge rockers er van alle kanten afspuit. En ja, de hooggespannen verwachtingen werden al van bij aftrap waargemaakt.

De hype rond deze jonge band is terecht, je wordt als het ware meegezogen in hun enthousiasme en met ronduit magistrale nummers als “Edge Of Darkness” en “Black Smoke Rising” is dat ook niet zo verwonderlijk.

Wat ons wel opviel en verbaasde is dat de dansende en juichende menigte al menig song meebrulde terwijl het hier toch nog ging om een jonge band die eigenlijk hun eerste volwaardige album nog moet uitbrengen !

Het bleef ons trouwens ook verbazen dat de snaken op hun dergelijk jonge leeftijd aanstekelijke nummers met vernuftige riffs en best aardige teksten zoals in “Lover Leaver Take Believer” bijvoorbeeld hebben kunnen schrijven. Dit nummer is tegelijk ook een voorbeeld om aan te tonen hoe indrukwekkend Josh kan uithalen zonder schijnbaar zichtbare inspanning .

Hun eigen nummers klonken trouwens het best want toen ze naar het einde van de reguliere set toe, zich waagden aan “Rollin’ And Tumblin’” zagen we toch eerder een uitgesponnen jamsessie voor ons dan een volwaardig eerbetoon aan dit sublieme nummer.

Maar dit doet geen afbreuk aan de fantastische indruk die het viertal ons naliet. Toen ze trouwens in de terechte bisnummers met het sublieme “Highway Tune” uitpakten waren we snel weer bij de les.

Dit , samen met “Safari Song” maakt dat we bij het huiswaarts gaan meerdere keren mijmerden dat we te maken hebben gehad met een grote band in wording. We gaan nog niet zo ver als onze buur tijdens het concert: gitarist JJ Buydens die ronduit stelde dat dit wereldniveau was. Maar dat wordt het zeker en het zou ons niets verbazen dat Greta Van Fleet deze zomer al terug te vinden zou zijn op de grootste festivals.

Alleen jammer dat er geen standje was met de twee EP’s maar er enkel T shirts te bekomen waren. Naar het waarom hiervan hebben we het raden. Maar dat de toekomst van de Rockmuziek met Greta Van Fleet verzekerd is, dat staat buiten kijf.

Luc Meert

Foto's © Yvo Zels

 

 

 

 

 


 

Artiest info
website  
facebook  

AB, BRUSSEL