GUY DAVIS @ MISSY SIPPY, GENT - 13/03/18

Grammy nominated artist Guy Davis in de Missy Sippy, dat mochten we niet missen en ik stond niet alleen met deze stelling, want toen een zoals steeds enthousiaste Marie, de charmante gastvrouw in deze Gentse blues & roots club, de man aankondigde, bleek de zaal proppens vol gevuld voor de doortocht van deze New Yorkse blues routinier. De man wordt in mei eerstkomend 66 jaar, maar dat is hem totaal niet aan te zien. Reeds actief sinds 1978 en met 18 albums op de teller, en als acteur diverse films & producties op zijn palmares, heeft hij nog steeds de looks van een prille vijftiger. Hoewel het optreden was aangekondigd als een solo optreden en hij nog geen 24 uur de USA had verlaten, liet hij zich op het podium toch vergezellen door Paul de Laat op mondharmonica. Niet omdat hij dit instrument zelf niet zou beheersen, want naast zijn 6 string & 12 string gitaar, blies de man zelf de sterren van de hemel. Geen ‘duelling banjo’s maar ‘duelling harmonica’s en dat bracht soms wel vuurwerk , met telkens een vriendschappelijk vuistje na het duel, maar op andere momenten had ik toch het gevoel dat de uitdrukking ‘Less is more’ ook hier zijn bestaansrecht bewees.

Guy beschikt over een schitterende schurende bluesstem en vult zijn setlist met een bloemlezing uit de rijke blues geschiedenis, maar daarnaast is hij vooral een schitterende songschrijver en een zeer grappige storyteller, zonder daarin echter te overdrijven. ‘Maggie Campbell Blues’ van Robert Wilkins beet de spits af en met ‘Limetown’ kregen we meteen al de eerste harmonica battle. Howlin’ Wolf (Spoonful), Robert Wilkins (That’s No Way To Get Along aka Prodigal Son v/d Stones), Brownie McGhee (Walk on), allemaal passeerden ze de revue en kregen ze een gedegen versie mee. Publieksparticipatie volop tijdens ‘Little Red Rooster’ van Willie Dixon. ‘The dogs begin to bark and hounds begin to howl’.. Even vreesde ik een inval van Gaia voor dierenmishandeling , zo hard werd er door het publiek geblaft en gehuild ! De geijkte bluespaden werden plots verlaten en een werkelijk eerste hoogtepunt kwam er aan ‘Taking Just A Little Bit Of Time’, direct gevolgd door nog 2 hoogvliegers, het parlando ingeleide ‘Kokomo Kidd’ en ‘Like Sonny Did’ hierbij zich enkel begeleidend op mondharmonica & footstomps. Eigenaardig genoeg waren deze songs alle drie van de hand van de meester zelf!

Het werd tijd voor een korte break en daarna ging het feestje gewoon verder. De oude bluesmeesters werden terug alle eer aangedaan en zelfs Bob Dylan’s ‘Lay Lady Lay’ kreeg een mooie beurt. Big Joe Williams ‘Baby Please Don’t Go’ en John Lee Hooker’s ‘Boom Boom’ smolten naadloos in elkaar. Toch werd de eigen ‘Chocolate Man’ (dubbelzinnigheid in het kwadraat ) terug het eerste wow gevoel. De intens mooie murder ballad ‘Sugar Belly’, met een ellenlange gesproken intro over een mooi verstoten halfbloedje dat opgroeide in een bordeel, deed onze adem stokken en dit was tevens het geval bij ‘Wish I Had’nt Stayed Away That Long’ , een song geschreven op Kerstdag 2014, over het on the road zijn als ‘hobo’, want dat ben je als artiest toch ( You have to go were the work is), en zo het sterven en de begrafenis van je eigen moeder te moeten missen. Einde van de set in alle droefenis, terwijl de man voor de rest zo opgewekt en vrolijk was geweest, dat kon hij ons niet aan doen.

Dus bissen maar … en wat volgde was een nieuwe song, schitterende melodie , HILARISCHE lyrics en de meest fantastische anti-Trump song ooit ‘I've Got A Secret’. God, laat dit een wereldhit worden aub. En na de laatste noten van ‘ See That My Grave is Kept Clean’ (Blind Lemon Jefferson), kwam er een einde aan een schitterend concert waarin de eigen songs het deze keer met verve wonnen van de geijkte blues klassiekers. En ergens toch het gevoel van heel mooi , maar het had nog mooier kunnen zijn. Maar toch, weer een parel bij aan de reeds mooi gevulde Missy Sippy kroon. Keep on the good work , Tim !

Jan Van Streydonck

Setlist: Pt.1 : Maggie Campbell Blues - Limetown - That’s No Way To Get Along - Spoonful - Little Red Rooster - Saturday Blues - Walk On - Taking Just A Little Bit Of Time - Kokomo Kidd - Like Sonny Did

Pt 2. : Stateboro Blues - My Eyes (keep me in trouble) - Lay Lady Lay - 44 Blues - The Chocolate Man - Baby Please Don’t Go/Boom Boom - Sugar Belly - Back Door Man - Wish I Hadn’t Stayed Away That Long .

Bis : I’ve Got A Secret - See That My Grave Is Kept Clean

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

Artiest info
website  
facebook  

MISSY SIPPY, GENT